in , ,

HOPPÁ! – Több fideszes jelölt nyerhet, mint francia jobboldali

Az Európai Néppárt sajnálná Orbánt kizárni címmel közölt elemzést a Le Monde.


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A francia balközép napilap szerint az Európai Néppártban (EPP) a többség „nehéz” tagnak gondolja Orbán Viktort, de egyelőre taktikus okok miatt szóba se jön a kizárása. Az európai jobboldal ugyanis a magyar miniszterelnöktől „reméli a populisták feltartóztatását, akinek pedig modellként szolgál”.

A cikkszerző Cécile Ducourtieux szerint a látszat ellenére az Európai Néppárt törékennyé és megosztottá vált „a szélsőjobboldali populista erők kelet-európai és olaszországi megerősödése miatt”. Az EPP-nek mindeddig sikerült az Európai Parlamentben a vezető helyét megőriznie, de amióta Mariano Rajoy elvesztette miniszterelnöki tisztét Spanyolországban, pánik lett úrrá. Alain Lamassoure, a francia jobbközép Köztársaságiak képviselője a lapnak elmondta: a jövő évi európai parlamenti választásokon nem valószínű, hogy több francia jobboldali jelölt nyer mandátumot, mint fideszes.

A cikkszerző úgy látja, hogy Orbán Viktor „az európai szélsőjobboldal vezető figurájává” vált, akire Matteo Salvini, az olasz Liga és Marine Le Pen, a francia Nemzeti Összefogás (korábbi Nemzeti Front) elnöke, vagy Steve Bannon volt amerikai elnöki főtanácsadó példaként tekint.

A németek azért akarják Orbánt bent tartani a Le Monde szerint, mert számukra ez a „Kelet és Nyugat közötti összetartozás” biztosítéka.

 

(forrás:demokrata.hu)

MAGYAR SIKEREK! – Hosszú Katinka is Gyurta Gergő is nyert Franciaországban

BOTRÁNY – Szegeden már érzékenyítik az óvónőket a migránsgyerekekre