in ,

Hoppá! – Szakértő: a térség legmodernebb haderejét építi Magyarország

Csak a Gyurcsány-kormány elképesztő rombolása óta igaz a Magyar Honvédség gyengesége

Csak a Gyurcsány-kormány elképesztő rombolása óta igaz a Magyar Honvédség gyengesége. A most elindult, legmodernebb, világszínvonalú tankokra és helikopterekre épülő haderőfejlesztés viszont újra az erős hadseregek közé fogja emelni a magyart – véli Demkó Attila.

A Máglyatűz című geopolitikai thriller szerzője szerint első és legfontosabb azt tisztázni, hogy a Zrínyi 2026 elsősorban képesség-visszaszerzés, egy adósság törlesztése, mert Magyarország páratlan módon elhanyagolta haderejét a rendszerváltás óta.

Nem fegyverkeztünk, hanem visszaépítettünk. Az orosz államadósságból érkező technikán és az első Orbán kormány alatt elindított Gripen programon túl alig volt fejlesztés, közben viszont komoly képességek tűntek el. De ami a magyar fejekben él a Magyar Honvédségről (MH), és úgy általában Magyarország önvédelmi képességeiről, csak a Gyurcsány-kormány elképesztő rombolása óta igaz” – véli a szakértő.

Azt a sztereotípiát, hogy az MH egy kicsi, gyenge, az ország védelmére alkalmatlan haderő, csak a 2004-2009 közötti, minden korábbit felülmúló leépítések tették valósággá. Ekkor a Magyar Honvédség nehéztechnikáját és gyakorlatilag teljes tüzérségét felelőtlenül eladták/elajándékozták.

A Honvédelmi Minisztérium volt védelempolitikai főosztályvezetője szerint a NATO- és az EU-tagság jó dolog, és jelen pillanatban a magyar biztonság alapja, de egy felelős politika nem indulhat ki abból, hogy ez mindig így marad, és minden forgatókönyv ellen véd. Másrészt pedig a NATO-n belül is vannak vállalásaink, amelyeket a szövetség legtöbb tagjához hasonlóan nem tartottunk be.

A magyar haderő fejlesztése tehát elsősorban önérdek, de szövetségi érdek is.

Szerinte a Zrínyi 2026 teljes képe még nem rajzolódott ki, de ami már látszik, az tényleg rendkívül biztató, és több ponton felülmúlja azt, amiről korábban hallani lehetett.

A megrendelt helikopterek, harckocsik és tüzérségi eszközök számszerűen is megfelelnek a haza alapvető védelmi igényeinek. De az igazi nagy hír az, hogy túlnyomó részben nem használt eszközökről van szó, hanem a legmodernebb, vadonatúj verziókról.

A H145M  és a H225M helikopterek hatalmas minőségi ugrást jelentenek a Mi-8/17 flottához képest mind fegyverzetükben, mind képességeikben, mind pedig számukban. Negyvennégy bevethető harckocsija sem volt Honvédségünknek már jó ideje. Nemsokára pedig a világ legjobb tankja, a Leopard 2 A7+ alkotja majd az MH szárazföldi ütőerejének gerincét. Az A7+ messze fejlettebb, mint bármi, ami Ausztria kivételével a környéken van. De nyugati szomszédunk is csak Leopard A4-essel rendelkezik, ami egy korábbi, sebezhetőbb verzió

 

(forrás:888.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Akkora mélyszegénység van Magyarországon, hogy idén 100 milliárd Forintot költöttek el az emberek Karácsonyra

Nem stadion – Jövőre még több támogatást kapnak a magyar családok