in ,

Hoppá! Sikerült meghatározni az Árpád-házi dinasztiára jellemző DNS-t

Árpád-házi királyok és királynék csontjain végzett genetikai vizsgálatokat az Országos Onkológiai Intézet és egy külföldi egyetem, az eredmények alapján megállapították a dinasztiára jellemző DNS-t

Árpád-házi királyok és királynék csontjain végzett genetikai vizsgálatokat az Országos Onkológiai Intézet és egy külföldi egyetem, az eredmények alapján megállapították a dinasztiára jellemző DNS-t. A kutatás közel természettudományos pontosságú, és segítségével a magyarság eredetéhez is közelebb kerülünk, így az érzelmi alapú viták helyett a tényekre alapozhatunk Kásler Miklós szavai szerint.

Sikerült nyolcszáz éves csontokból meghatározni az Árpád-házra jellemző DNS-t és több magyar király csontjait, ezzel a magyarság eredetének tudományos megállapításához is közelebb jutottunk – mondta el az emberi erőforrások minisztere a pénteki sajtótájékoztatón. Kásler Miklós felidézte: Magyarországon hosszú időn keresztül egységes volt a magyarság eredetének megítélése, amely főleg a hagyományokra, legendákra támaszkodott. Ez a szemlélet megváltozott az 1800-as évek második felében, és később volt, aki a finnugor, volt, aki a türk rokonságot állapította meg – tette hozzá.

A miniszter úgy fogalmazott: sok tudományág foglalkozott a magyarság eredetével, mindenki kialakította a saját véleményét; a tézisek mellett mindig megszülettek az antitézisek, és a vita az érzelmi síkra terelődött, amikor már nem a tények alapján alakítottak ki álláspontokat.

Ebből a helyzetből ki kellett mozdulni, amiben segítséget nyújtottak a most megjelent eredmények, amelyek szinte természettudományos pontosságúak, ténynek tekinthetők

– hangsúlyozta.

 

 

 

A magyarság viharos történelme azt eredményezte, hogy szinte helyrehozhatatlan károk keletkeztek, azt hittük, soha többé nem lehet azonosítani a nagy magyar királyokat és nem lehet ellátogatni a sírjukhoz

– mondta el Kásler Miklós. – Ez szülte azt a gondolatot, hogy genetikai módszerekkel, az örökítőanyag vizsgálatával, a korábban ismeretlen csontokból határozzák meg a személyeket – folytatta. A vizsgálatok alapját az adta, hogy az Országos Onkológiai Intézetben a személyre szabott terápia megállapításához új módszerek jelentek meg, amelyeket az archeogenetikában is lehetett hasznosítani. Vagyis a régi, nyolc-kilencszáz éves csontokból genetikai vizsgálatokat lehet végezni, hogy azonosítani tudják a személyeket. – Ebben a módszerben sokáig senki nem bízott, az elkezdett vizsgálat kivitelezése szinte lehetetlennek tűnt. A kormány húszmillió forinttal támogatta a kutatást, ezzel az új lendületet kapott – jegyezte meg a tárcavezető.

 

 

Csak III. Béla személye volt ismert, ebből indultak ki, így megtalálták a csak az Árpád-házra jellemző DNS-kromoszómát. Az MTA Régészeti Intézetét is bevonták, de onnan nem kaptak eredményeket. Végül az Országos Onkológiai Intézetben (OOI) és egy külföldi kutatóintézetben sikerült kivenni a DNS-t, így bebizonyosodott, hogy a csontváz valóban III. Béláé – jelentette ki Kásler Miklós, aki külön is köszönetet mondott Erdő Péter bíborosnak azért, hogy engedélyezte a kutatások számára a Mátyás-templom királysírjainak feltárását. Mint kiemelte, a Göteborgi Egyetem és az OOI így elinduló kutatásai párhuzamosan folytak, az eredmények összecsengtek, így egymást hitelesítették.

Nem sokkal később sikerült azonosítani az Árpád-házi DNS-t és Vak Béla csontjait is, majd nagy bizonyossággal le lehetett zárni a vizsgálatokat úgy, hogy megvan két Árpád-házi király, két királyné és két csecsemő csontváza.

 

 

A miniszter elmondta,

a kutatások megerősítették, hogy az Árpád-dinasztia körülbelül a mostani Afganisztán északi részén alakult ki.

Elindult egy lassú mozgás, és körülbelül kétezer évvel ezelőtt az Urálig jutott a család és a rokonsága.

– A Magyarságkutató Intézettel létrejött az a műhely, amely magas tudományos színvonalon működik, és csak tudományos eredményekre épül, így korrekt véleményeket tud megfogalmazni. A legkorszerűbb vizsgálati módszerekkel kimutatott eredmények számos további kérdést vetnek fel, de mivel egzakt következtetésekről van szó, nem érdemes minősíteni, legfeljebb vitatkozni vele – összegezte Kásler Miklós.

(Szilágyi Anna, magyarnemzet.hu)
Oszd meg másokkal is!

Na végre! Feljelentették a béna főpolgármestert! Már vizsgálódik a rendőrség!

Íme a bizonyíték! A lyukas zoknis Hadházy egy csaló gazember! Meg is büntették 1 millió forintra!