in

HOPPÁ! – Putyin kiállt Trump mellett

Összességében sikeresnek nevezte a Donald Trump amerikai elnökkel tartott csúcstalálkozóját Vlagyimir Putyin orosz elnök

Összességében sikeresnek nevezte a Donald Trump amerikai elnökkel tartott csúcstalálkozóját Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön, hozzátette ugyanakkor, hogy az egyeztetések eredményeit Washingtonban „bizonyos erők” igyekeznek aláásni.

Az orosz nagykövetek moszkvai értekezletén mondott beszédében Putyin úgy értékelte első találkozóját Trumppal, hogy az „hasznos megállapodásokat eredményezett”. „Meglátjuk persze, hogyan alakul a helyzet a továbbiakban, különös tekintettel arra – tette hozzá -, hogy bizonyos erők az Egyesült Államokban azon fáradoznak, hogy gyengítsék és helytelenítsék a helsinki találkozó eredményeit”.

Az orosz államfő szerint az orosz-amerikai viszony rendezésének befolyásos ellenzői azon fáradoznak, hogy saját oroszellenes álláspontjukat úgymond „bevéssék” az amerikaiakba, s eközben saját belpolitikai érdekeik oltárán könnyelműen feláldozzák a két ország kapcsolatait.

Putyin szerint az eltérő nézőpontok ellenére az amerikai elnökkel egyetértett abban, hogy az orosz-amerikai kapcsolatok rendkívül rossz állapotban vannak, több tekintetben még annál is rosszabb helyzetben, mint a hidegháború alatt voltak.

Természetesen naiv lenne feltételezni, hogy az évek óta felgyülemlett problémákat néhány óra alatt meg lehet oldani, de erre nem is számított senki, ugyanakkor úgy vélem, elindultunk a pozitív változásokhoz vezető úton”

– fogalmazott az orosz elnök.

Fotó: AFP

Putyin mindemellett hangsúlyozta: országa kész a kölcsönösen előnyös, egyenrangú alapon folytatott párbeszédre az Egyesült Államokkal.

„A legnagyobb atomhatalmakként különös felelősséggel tartozunk a stratégiai stabilitás és biztonság szavatolásáért” – mutatott rá az orosz elnök.

A hadászati támadó fegyvereket korlátozó és csökkentő START III. egyezményről szólva Putyin elmondta: a meghosszabbítására vonatkozó munkálatokat már most meg kell kezdeni, különben meg fog szűnni a 2021-ben lejáró szerződés. Az orosz-amerikai közeledés ellenzőinek ezzel kapcsolatban szemére vetette, hogy azok akár az Egyesült Államok biztonságának szavatolását is képesek feláldozni.

Putyin reményét fejezte ki, hogy sikerül előrelépést elérni az észak-koreai válság rendezésében, s ezzel összefüggésben nem utolsó sorban Trump erőfeszítéseit méltatta ismételten. Megelégedéssel fogadta, hogy Moszkvának és Pekingnek a helyzet fokozatos enyhítésére szolgáló javaslatait is hasznosították a tárgyaló felek.

Fotó: AFP

Donald Trump türelmetlenül várja, hogy újra találkozzon Putyinnal

Az amerikai elnök csütörtöki Twitter-bejegyzésében kitartott amellett, hogy a Helsinkiben hétfőn tartott amerikai-orosz csúcstalálkozó sikeres volt, s ezt csak a megfogalmazásában a „nép ellenségének” nevezett média nem tartotta annak. A médiát Trump ismét „hamis hírek” publikálásával vádolta meg.

Trump ezt követően leszögezte, „türelmetlenül” várja a második találkozót Vlagyimir Putyinnal, hogy megkezdhesse mindannak valóra váltását, amiről Helsinkiben beszéltek.

A főbb tárgyalási pontoknak nevezte: a terrorizmust, Izrael biztonságát, az atomfegyverek elterjedésének megakadályozását, a kereskedelmet, Ukrajnát, a Közel-Keletet, és Észak-Koreát. Trump szerint sokféle válasz van ezekre, némelyikük könnyű, némelyikük nehéz, de mindegyikük megoldható.

Fotó: AFP

Az amerikai sajtó munkatársai a Twitter-bejegyzés közzététele után azonnal keresték a Fehér Házat, megerősítendő vagy cáfolandó egy újabb találkozó előkészítését, ám az elnöki hivatal egyelőre nem kívánt reagálni a bejegyzésben megfogalmazottakra.

(forrás: Horváth József GYörgy, 888.hu)

Mága Zoltán HVG-t csicskít! – Pert nyert a Fake News HVG-vel szemben

AGYHALÁL – Letáborozott Orbán Viktor irodája elé egy jobbikos képviselőnő – nem hajlandó elmenni, amíg meg nem kapja, amit akar