in ,

HOPPÁ! – Putyin, Erdélyről nevezte el az egyik orosz ezredet

Az orosz elnök rendelete értelmében Erdély nevét fogja viselni az egyik orosz harckocsiezred

Az orosz elnök rendelete értelmében Erdély nevét fogja viselni az egyik orosz harckocsiezred. A román lapok máris sivalkodásba kezdtek és ismét Románia területi integritását féltik.

Az orosz haderő más egységei Lengyelország, Fehéroroszország, Varsó és Berlin neveit viselik. A mostani névváltoztatás mögött természetesen hazafias lelkület húzódik meg, hiszen ezzel a döntéssel megpróbálják a második világháborús hagyományokat is feleleveníteni. Az új nevet kapó egységek egykor a névadó vidékeken szolgáltak. Így például a 6. tankhadosztály a volt monarchiabeli (ma már ukrán) Lemberg városának a nevét viseli.

Szabad Európa Rádió megjegyzi, hogy például Lengyelországban nem felszabadítóként, hanem megszállóként érkeztek az oroszok, Magyarország tekintetében viszont nem tesz ilyen megjegyzést. Ismert, hogy itt a baloldali történetírás mind a mai napig felszabadítóként tekint a 45 évnyi orosz megszállásra.

Román lapok igyekeztek kommentálni Putyin döntését, és megjegyezték, hogy az orosz hadsereg névhasználata alkalmas lehet a feszültségnövelésre az adott térségben.

Az Oroszországi Föderációs Fegyveres Erői nevet viselő honvédség a világ egyik legnagyobb szervezete. A teljes személyi állomány: 3 037 000 fő, amelyből 1 037 000 aktív, ehhez hozzájön még másfél millió tartalékos. Ha honvédő háborúra kerülne sor, akkor a mozgósítható lakosság 35 247 049 fő, amiből 20 000 000 egyén alkalmas katonai szolgálatra.

mindenszo.hu

KITÁLALTAK A HÍR TV KIRÚGOTT MUNKATÁRSAI

Apáti Bence a vinnyogó libsi Karafiáth Orsolyáról