in , ,

Hoppá! Plusz felvételi pontot kapnak, akik az egyetem előtt beállnak honvédnak

A honvédelmi miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, hogy a rendelet, amelynek értelmében plusz felvételi pontokkal indulnak az egyetemeken a honvédelmi képzésen átesett jelentkezők, hamarosan megjelenik.

 

Plusz pontokat kapnak a felsőoktatási felvételihez a jövőben azok a fiatalok, akik az egyetem előtt fél- vagy egy évet szolgálnak a honvédségnél – írja az InfoRádió. A kormány már döntött erről, hamarosan megjelenik a rendelet is – jelentette be a honvédelmi miniszter. Benkő Tibor az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: idén négyszáz fiatalnak kínáltak lehetőséget ilyen szolgálatra, 470-en jelentkeztek. Féléves szolgálat után 32, egy év után 64 pluszpont jár majd a felsőoktatási felvételinél. Elmondta azt is, hogy 2017 óta folyamatosan növekszik a honvédség létszáma. Kiemelkedőnek nevezte a növekedést az önkéntes tartalékosok számában – ők mára már több mint 11 ezren vannak.

 

Az önálló katonai képességek kialakításának fontosságát hangsúlyozta a honvédelmi miniszter. Benkő Tibor azt mondta: az afganisztáni kimenekítés is megmutatta, hogy nem lehetünk teljesen kiszolgáltatottak másnak. Elmondta: a magyar akció nem lehetett volna sikeres, ha a haderőfejlesztés keretében például nem vették volna meg a csapatszállító gépeket. Hangsúlyozta, hogy a haderőfejlesztés révén elért képességek megfelelnek a NATO elvárásainak. Kiemelte, hogy a Szolnokon létrejövő regionális különleges műveleti parancsnokság a NATO-ban is hiányzó képességet lesz hivatott pótolni. Fő feladata a különleges műveleti katonák kiképzése, feladataik koordinálása több nemzet között – például olyan akciókban, mint az afganisztáni kimenekítés volt.

 

 

(pestisracok.hu)

 

 

Add tovább!

Pilhál nekiment Kalácsony Gelgőnek: Gelgő maradványtünetei

Jó nagyot hazudtak Kamu Geriék! Egy forint iparűzési adót se veszített a főváros