in , ,

Hoppá! Pénteken Magyarországra látogat az új szlovák miniszterelnök – Videó

Szlovákia és Szerbia vonatkozásában soha olyan jó nem volt Magyarország kapcsolata, mint jelenleg

Szlovákia és Szerbia vonatkozásában soha olyan jó nem volt Magyarország kapcsolata, mint jelenleg – hívta fel rá a figyelmet Szijjártó Péter hétfőn a parlamentben. A külgazdasági és külügyminiszter szerinte ehhez annak a megközelítésnek, ami úgy szól, hogy „építsünk közös sikertörténeteket az élet praktikus területein”.

A közös sikertörténetek meg tudják alapozni azt a bizalmat, amelyre építve a nehéz kérdéseket is meg lehet nyitni, de úgy meg tudjuk nyitni, hogy a lezárás lehetősége is ott van a remények között – fogalmazott Szijjártó Péter, aki felszólalásában utalt arra, hogy Igor Matovic szlovák kormányfő a múlt héten bocsánatot kért a magyarokat az anyanyelvhasználatuk miatt ért igazságtalanságokért.

 

Az újonnan megválasztott szlovák és a kormányfő is személyesen is számíthat Magyarország és a magyar kormány együttműködésére és közös érdekünk az, hogy a felvidéki magyar közösséget egy sikeres közösséggé tegyünk. Szlovákia fontos partnerünk, stratégiai partnerünk és ennek jegyében pénteken Magyarországra látogat Szlovákia új kormányfője

– jelentette be a tárcavezető.

A szerb kormány is sikertörténetté szeretné alakítani a Vajdaságot és az ehhez adott magyar támogatásokat nem ellenséges megnyilvánulásnak tekintik Szijjártó Péter közlése szerint.

A tárcavezető a külpolitika vonatkozásában nagyon fontos szempontnak nevezte a kölcsönös tiszteletet.

Mi egy ezeréves történelemmel rendelkező állam, több mint ezeréves történelemmel rendelkező nemzet vagyunk, tehát velünk nem lehet akárhogy beszélni

– szögezte le.

Ukrajnáról szólva a politikus elmondta, hogy Kijevvel még túl sok sikertörténetet nem lehet feljegyezni, ugyanakkor szerinte az beszédes, hogy az új ukrán külügyminiszter az első hivatalos látogatása keretében Budapestre látogatott.

Szijjártó Péter teljes parlamenti felszólalása:

 

 

(hirtv.hu)

 

 

Oszd meg másokkal is!

Ultragáz: semmi köze az OMSZ-hez az MSZP videójában nyilatkozó mentősnek!

Baranyi Krisztina örül Trianonnak – Te mit üzensz a polgármesternek?