in , , ,

HOPPÁ! – Példaértékű barátság: érkezik a Lengyel-Magyar Együttműködés Intézete

A lengyel kormány jóváhagyta kedden a Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködés Intézetének létrehozásáról szóló törvénytervezetet – közölte Michal Dworczyk, a lengyel miniszterelnökségi hivatal vezetője.

A lengyel kormány jóváhagyta kedden a Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködés Intézetének létrehozásáról szóló törvénytervezetet – közölte Michal Dworczyk, a lengyel miniszterelnökségi hivatal vezetője.

A lengyel alsóház december közepén fogadta el a kormányt az intézmény létrehozására felszólító határozatot. Ebben rámutattak: az ikerintézmény létrehozásáról a magyar Országgyűlés is döntött november 14-ei határozatában. E tényre utalt Dworczyk is a keddi kormányülést követő sajtóértekezleten, aláhúzva: a törvénytervezet azoknak a döntéseknek megvalósítását jelenti, amelyeket még tavaly hozott a lengyel és a magyar kormány.

A politikus közlése szerint a Felczak-intézet célja a kulturális és tudományos együttműködés támogatása, valamint az olyan lengyel-magyar innovációs projektek támogatása, „melyek révén létrejött szinergia közös hozzájárulást jelent az Európai Unió, valamint egész térségünk fejlődéséhez”. Dworczyk szavai szerint az intézet munkájára idén a lengyel állami költségvetésből 6 millió zlotyt (mintegy 1,4 millió eurót) szánnak.

A miniszterelnökségi hivatal később kiadott közleménye szerint az intézet a lengyel-magyar együttműködés ilyen jellegű támogatása mellett elemezni fogja

azokat az Európában végbemenő politikai, gazdasági és társadalmi változásokat, melyek hatással vannak a két ország biztonságára és fejlődésére”.

Fotó: MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

A varsói székhelyű intézmény munkáját a miniszterelnök felügyeli majd. Az intézetnek lehetnek Varsón kívüli, kihelyezett irodái is. A sajtóértekezleten szintén megszólaló Jaroslaw Sellin lengyel kulturális miniszter-helyettes leszögezte: a lengyel-magyar barátság európai viszonylatban példaértékű.

Ez természetesen a történelmünkre vezethető vissza, de arra a kölcsönös megértésre, közös tapasztalatra is, mely a lengyelek és a magyarok között mindig is létezett”

– fogalmazott Sellin.

A létrehozandó intézet névadóját, Waclaw Felczak (1916-1993) lengyel történészprofesszort, második világháborús futárt a lengyel-magyar barátság egyik megtestesítőjének tartják. Felczak egyetemistaként, 1938-1939-ben a budapesti Eötvös Collegiumban tanult. 1940-ben a lengyel földalatti ellenállás küldte vissza Budapestre, itt megszervezte a Varsó-London-Párizs futár-összeköttetést. A háború után a csehszlovák államrendőrség letartóztatta, a lengyel biztonsági szervek kémkedés vádjával halálra ítélték. Büntetését később életfogytiglanira változtatták, 1956 októberében pedig kiengedték. 1958-ban újból elkezdte történészpályáját, Magyarországgal és Jugoszláviával foglalkozott. 1987-ben vendégtanárként visszatért az Eötvös Collegiumba.

1988-ban előadássorozatot tartott a joghallgatóknak a szemközti Bibó Kollégiumban is, ahol azt tanácsolta Orbán Viktornak és társainak, hogy alapítsanak pártot. Néhány hónappal később megalakult a Fidesz, amelynek Felczak 1991-ben a tiszteletbeli tagja lett.

(MTI)

 

(forrás: Forisek Ádám, 888.hu)

Leáldozhat a Soros-csicskáknak – Jogszabály-módosítással és szankciókkal szorítanák vissza a Soros-hálózat tevékenységét

MÉG MINDIG NEM STADION! – Több mint 600 milliárdot fizettek ki a Modern Városok program keretében