in ,

Hoppá! Nem stadion: újabb 600 milliárd beruházásokra: elstartolt a Baross Gábor Tőkeprogram – A dollármédia természetesen hallgat

Ömlik a pénz a magyar gazdaságba

Nem kevesebb mint 600 milliárd forintnyi új tőkefinanszírozási forrás kerül a magyar gazdaságba az év elején megalakult Nemzeti Tőkeholdingon (NTH) keresztül megvalósuló Baross Gábor Tőkeprogramnak köszönhetően, amely az azonos néven, januárban indult 700 milliárd forintos hitelprogramot egészíti ki.

 

 

Halaska Gábor írása a Makronómon.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Tőkeholding (NTH) által kidolgozott Baross Gábor Tőkeprogram március elsején indult. Ez összesen 600 milliárd forintnyi tőkebefektetéssel segíti majd a hazai vállalkozásokat. Elsőként 150 milliárd forintnyi keretet hirdettek most meg: az ingatlan- és értékpapíralapok első pillérjével.

Ezzel a 150 milliárd forintnyi tőkeforrással a beruházási aktivitás növelését, a zöldfejlesztéseket, valamint a tőzsdei likviditás fejlesztését kívánják elősegíteni,

mégpedig az említett ingatlanalapok és értékpapíralapok feltőkésítésén keresztül.

A Baross Gábor tőkeprogram nem keverendő össze az azonos nevű hitelprogrammal. Tehát az átfogó, három pilléres tőkeprogram, a korábban bejelentett 700 milliárdos Baross Gábor hitelprogram további, még 600 milliárd forintos tőke oldalú lábaként működik mostantól – hangzott el a március 2-án, csütörtökön tartott bemutatkozó tájékoztatón.

A  600 milliárd forintos Baross Gábor tőkeprogram első, 150 milliárdos pillére ingatlan- és értékpapíralapok finanszírozására tehát most március elsején indult.

Alapkezelőket céloz a tőkeprogram

A tőkeprogram egy központi program,  amely „alapok alapja” rendszerben működik, első körben a már működő alapkezelőket célozza, amelyek azután a konkrét cégekbe tömörülnek.

A fenti, összesen 150 milliárd forint keretösszegre így azok a hazai, meghatározó tapasztalattal, szakmai tudással és eredményekkel rendelkező piaci befektetési alapkezelők pályázhatnak, akik az elmúlt két év alapján átlagosan legalább 50 milliárd forint vagyont kezeltek ingatlanbefektetési alapokban vagy nyilvános értékpapíralapokban.

Az alapkezelők, akik több alappal is pályázhatnak, értékpapír ágon maximum 5 milliárd forint, ingatlanalap-kezelőként maximum 30 milliárd forint tőkejuttatást kaphatnak.

A tőkeemelés okán az év elején alakult Nemzeti Tőkeholding Csoport részesedése nem haladhatja meg az alap nettó eszközértékének 30 százalékát, ezzel biztosítva, hogy többségben piaci befektetők vegyenek részt forrásaikkal a beruházásokban.

Az fent jelzett ingatlanalapokra fókuszáló alprogram az építőipar, mint stratégiai fontosságú iparág recessziós kockázatainak csökkentését célozza annak megerősítésén, valamint a zöldfejlesztések előtérbe helyezésén keresztül.

A pályázó alapkezelők a tőkefinanszírozást meglévő ingatlanok energiahatékonysági célú felújítására, továbbá zöld, akár megújuló energiaforrást használó ingatlanok fejlesztésére, építésére, illetve részben megvásárlására fordíthatják.

Az alprogram az építőipari beruházások serkentésén túl hozzájárul Magyarország energiafüggőségének csökkentéséhez, valamint a klímacélok teljesüléséhez.

Az értékpapíralapokra fókuszáló alprogram – a magyar részvénypiacba történő befektetés révén – a tőzsdei likviditás fejlesztésére irányul. Mivel a részt vevő alapkezelők a tőkefinanszírozást magyar székhelyű kibocsátó által, Magyarországon kibocsátott vállalati kötvények vagy részvények megszerzésére fordíthatják, az vonzóbbá teheti a Budapesti Értéktőzsdét a magyarországi kibocsátók számára.

A részletes pályázati kiírás a Nemzeti Tőkeholding honlapján (www.nth.hu) érhető el.

Összesen 600 milliárd forintnyi friss forráshoz jut a magyar gazdaság

A Baross Gábor Tőkeprogram egy célzott, három pillérből álló, összesen 600 milliárd forint keretösszegű tőkeprogram, amely a gazdaságfejlesztési célokkal összhangban megfelelő finanszírozást képes biztosítani a gazdaság szereplői számára, hozzájárulva, hogy a háború és szankciók sújtotta gazdasági helyzetben Magyarország kivédje a recessziót, versenyképesebbé és ellenállóbbá váljon.

A program a március 1-jén induló ingatlan- és értékpapíralapok láb mellett további két, későbbiekre időzített pillérként a magyar piacon legjobban teljesítő állami hátterű tőkealapok feltőkésítését, valamint újonnan induló tőkealapok létrehozását is magában foglalja.

A tőkeprogram mentén az NTH a beruházási aktivitás növelését, az energiahatékonyság javítását, zöldfejlesztések realizálását, mindezek gyors megvalósíthatóságának biztosítását, valamint az átlátható, eredményes és felelősségteljes vagyongazdálkodást célozza, közvetett módon, sikeresen működő alapkezelők közreműködésével.

Új és egységes, hatékony rendszerben valósul meg a tőkeforrások kihelyezése

Az új tőkeprogram megvalósítása már az ez év elején megalakult Nemzeti Tőkeholding keretében zajlik, amelynek feladata, hogy még hatékonyabbá és eredményesebbé tegye az állami hátterű tőkealapok tevékenységét.

A hármas cégstruktúrában a Nemzeti Tőkeholding Zrt. szakmai irányítási- és kompetenciaközpontként gondoskodik az új állami hátterű tőkealap-struktúra működtetéséről, míg az MFB Invest Zrt. és az újonnan létrehozott Exim Invest Zrt. befektetői joggyakorlói szerepet tölt be. A csoport a meglévő alapok egységes keretrendszerbe ágyazása mellett az új tőkealapok felállításának előkészítéséért is felel a jövőben.

A tényleges működését 2023. január 1-jén megkezdő NTH elvégezte az államilag társfinanszírozott alapok eddigi teljesítményének kiértékelését, és az alapkezelői megállapodások felülvizsgálatainak eredményeként az alapkezelési díjakra vonatkozó irányelveket egységesítve annak mértékét 2023-tól évi maximum 1,5 százalékban állapította meg.

Az elmúlt hónapokban rendkívül intenzív szakmai munkát folytattunk, amely révén a Baross Gábor Tőkeprogrammal együtt 

1600 milliárd Ft összeg áll majd rendelkezésre magántőke-, kockázati tőke-, ingatlan- és értékpapíralapokban, amelyek elsősorban beruházásfejlesztési célokkal kerülhetnek kihelyezésre. 

A Nemzeti Tőkeholding irányításával megvalósulhat a tőkealapok működési harmonizációja, illetve javulhat a források kihelyezési üteme. A tőkealapok hatékonyabb kihasználása, az új források bevonása nem csupán a vállalkozások helyzetének javulásához járul hozzá, de a hazai innováció ösztönzéséhez, a beruházás- és befektetésvezérelt gazdasági növekedéshez, a gazdasági önállóság erősödéséhez is, továbbá a kockázati tőke után a magántőke befektetésekben is felhelyezheti Magyarországot a régiós térképre” – mondta Katona Bence, az NTH vezérigazgatója.

Az összesen 67 állami hátterű tőkealapból a Nemzeti Tőkeholding – az EU-s alapok kivételével – jelenleg 55 tőkealap koordinálását végzi, amelyből 48 tőkealap belföldi. A 3500 milliárd forint értékű összes jegyzett tőke 42 százalékát biztosítja a magyar állam. A belföldi alapok az elmúlt évek során 390 darabnál is több befektetést eszközöltek.

A még aktív befektetési időszakban lévő belföldi alapokból 751 milliárd forint, a nemzetközi alapokkal együtt több mint 1000 milliárd forint kihelyezhető forrás áll a rendelkezésre, amely – a 2023-ra meghirdetett Baross Gábor Tőkeprogram forrásai mellett – a további gazdasági növekedés előmozdítására fordítható, ezzel is hozzájárulva a befektetések és beruházások magas szinten tartásához, új munkahelyek teremtéséhez, a hazai gazdaság versenyképességének megerősítéséhez.

 

 

(Mandi)

 

 

Küzdj velünk a liberális cenzúra ellen!

 

Figyelem!

Veszélyben a munkánk, veszélyben a mindenszo.hu!

Mint arról már beszámoltunk, teljesen jogtalanul, és oktalanul a Facebook korlátozta a negyvenezres Facebook oldalunkat. Az elérésünk teljesen lecsökkent, szinte a nullára.

Alternatív módokon is próbálunk hozzátok eljutni, ezért arra kérünk téged is, segítsd a munkánkat, ha teheted, kövess minket a többi közösségi médiában is, mindegyiken szintén naprakész információkhoz, hírekhez juthatsz:

 

TELEGRAM csatornánk, itt tudsz csatlakozni hozzá:
Telegram – Alkalmazások a Google Playen

TWITTER oldalunk, itt tudsz csatlakozni hozzá:

Twitter Clearance, 54% OFF | www.ingeniovirtual.com

 

REDDIT oldalunk, itt tudsz csatlakozni hozzá:
ArtStation - Reddit Logo Study

 

VK oldalunk, itt tudsz csatlakozni hozzá:
Fájl:VK.com-logo.svg – Wikipédia

Kövess minket az alternatív Facebook oldalunkon is, itt tudsz csatlakozni hozzá:

Download Facebook (FB) Logo in SVG Vector or PNG File Format - Logo.wine

 

 

 


 

 

Támogasd munkánkat egy lájkkal! Köszönjük!

 


 

 

 

 

 

Nagy Ervin kiakadt a baloldalra: a baloldal szerint csak a háborúban magyarok a kárpátaljaiak, egyébként választási csalást elkövető ukránok

Békepárti határozatot nyújtott be az Országgyűlésnek a Fidesz és a KDNP – Az ellenzéknek persze nem tetszik!