in

Hoppá! Marine Le Pen akár győzhet is a 2022-es francia elnökválasztáson?

Egy felmérés szerint a 2022-es elnökválasztás második fordulójában közel ugyanannyian szavaznának rá, mint Macronra. Soha nem volt még ilyen magas támogatottsága Le Pennek a jelenlegi elnökkel szemben.

A Harris Interactive nevű közvélemény-kutató cég felmérése szerint Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés elnöke 48 százalékos eredményt érne el Emmanuel Macron jelenlegi francia államfővel szemben a 2022-es elnökválasztás második fordulójában – számol be a Figaro.

Mint a lap rámutat: soha nem mértek még ilyen magas támogatottságot Le Pennek a második fordulóra – a jobboldali politikus hibahatáron belül, gyakorlatilag fej-fej mellett áll Macronnal, akire a megkérdezettek 52 százaléka voksolna. A Harris Interactive kutatása szerint az első fordulóban Le Pen végezne az első helyen 26-27 százalékkal, Macron 24-25 százalékkal követné őt.

A kutatók úgy látják, a jobbos szavazók jelentős csoportját tudta az elmúlt időben maga mellé állítani Le Pen, a 2017-ben François Fillonra szavazók harmada rá szavazna. Eközben Macron balos szavazóinak egy része ódzkodik attól, hogy újra a jobbos fordulatot végrehajtó Macronra szavazzon.

Felmerül tehát a kérdés, jövőre is összetömörül-e a balos és mérsékelt jobboldali szavazók „köztársasági frontja” a radikálisnak tekintett jelölttel szemben, mint történt az 2017-ben, amikor a választás második fordulójában Marine Le Pen 34 százalékos eredménnyel kapott ki Macrontól, vagy még hangsúlyosabban 2002-ben, amikor Marine Le Pen apja, Jean-Marie Le Pen a második fordulóban csupán 17,8 százalékos eredményt ért el.

Jordan Bardella, a Nemzeti Tömörülés EP-képviselője szerint a felmérés bizonyítja: Le Pennek reális esélye van győzni az elnökválasztáson. Le Pen egyébként már bejelentette, hogy indul jövőre, Macron erről még nem nyilatkozott.

 

 

(mandiner.hu)

 

 

Oszd meg a barátaiddal is!

És ez az ember volt a kvízprofesszor? Nem az a baj Vágóval, hogy ateista, hanem az, hogy hülye

Nem stadion – Szijjártó ezt is elintézte: 680 milliárd forintos beruházás érkezik Dél-Koreából