in ,

HOPPÁ! – Magas pozícióban lévő baloldali politikusok is érintettek lehetnek a Czeglédy-ügyben

Czeglédy Csaba az általa létrehozott cégrendszert és a nyomozásban szereplő be nem fizetett adókat és járulékokat tudatosan és szervezetten használta tiltott pártfinanszírozásra, méghozzá folyamatosan

Czeglédy Csaba az általa létrehozott cégrendszert és a nyomozásban szereplő be nem fizetett adókat és járulékokat tudatosan és szervezetten használta tiltott pártfinanszírozásra, méghozzá folyamatosan  – ez áll egy olyan nyilatkozatban, amit állítólag a Czeglédy-ügy egyik terheltje helyezett letétbe ügyvédjénél, vádalku reményében. Az írás, amely szerkesztőségünk birtokába jutott, néven nevez több olyan magas rangú baloldali politikust, akik hasznot húztak a nyomozati adatok szerint a Czeglédy Csabához köthető, strómanok által működtetett iskolaszövetkezet-hálózatból.

A Human Operator Zrt.-vel szerződésben álló, tőle feladatokat vállaló szövetkezetek a hatóságok eddig beszerzett adatai szerint több, mint 6 milliárd forint adót csaltak el.

 

Hónapok óta nagy a csend az úgynevezett Czeglédy-ügy körül. Vannak, akik szerint a nyomozást hamarosan lezárhatják és tovább már nem bővül az elkövetői kör. Mint ismeretes, eddig 24 főt gyanúsítottak meg vagy konkrétan a bűnszervezetben, különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalással, vagy abban való közreműködéssel.

Többekkel szemben a kényszerintézkedéseket enyhítették az elmúlt időszakban. Úgy tudjuk, jelenleg tíz körül van azon gyanúsítottak száma, akik jelen pillanatban is előzetes letartóztatásban vannak, kvázi tartani lehet attól, hogy megszöknének, vagy tanúkat befolyásolnának, esetleg bizonyítékokat tüntetnének el. A többiek, akik a börtöncellák kényelmetlen fogságát otthonuk kényelmére válthatták, együttműködőnek bizonyultak a hatóságokkal, vagy épp az általuk elkövetett cselekmények súlya enyhébb a szerint a kép szerint, ami a mai napig összeállt a mozaikokból a nyomozóhatóságok előtt.

A PestiSrácok információi szerint közel sem fejezték be a nyomozást, sőt, most jöhetnek még izgalmasabb fejezetek. Arra ugyanis a mai napig nem derült fény, milyen érdekből, milyen céllal csalták el az adómilliárdokat, arra pedig pláne nem, hogy hová lett a pénz.

Ezekre a kérdésekre adhat választ az a nyilatkozat, amelyet az egyik terhelt írt és helyezett letétbe az ügyvédjénél, annak reményében, hogyha érdemi információkkal segíti a nyomozást, feltár eddig ismeretlen és lényeges részleteket, akkor azt enyhítő körülményként értékelik és enyhébb büntetésre számíthat a milliárdokat elcsaló iskolaszövetkezet-hálózatban történt közreműködéséért.

A nyilatkozat a hálózat működésének mikéntjét is feltárja és arra is kitér, amit eddig homály fedett, vagyis hogy a rendszer mely szintjén és hogyan vették ki a milliárdokat, kiknek volt arra szüksége és mire költötték.

Kampányok, népszavazások, kormányellenes propaganda – csak néhány tevékenység, amihez pénzre, illetve emberekre, humán-erőforrásra volt szükség az elmúlt évek során a baloldalon. A Czeglédy-gépezet pedig mindegyiket kitermelte, szállította az írás szerint. Készpénz mellett legalább ekkora jelentősége volt az eszköz- és humán-erőforrás támogatásnak, amit az iskolaszövetkezetek nyújtani tudtak.

Czeglédy Csaba büszkén hirdette, hogy a Momentum olimpiaellenes aláírásgyűjtésében is részt vett – Fotó: Facebook

A támogatási eszközök skálája nagyon széles volt. Helyenként csak kisebb költséggel, 1-1 feladatot látott el, de volt több olyan választás és kampány is, ahol a jelöltség szavazatainak összegyűjtésétől egészen a szavazás napján is ellátott ellenőrző feladatokig mindent ő irányított, finanszírozott és az általa vezetett és felügyelt cégek és iskolaszövetkezetek láttak el

– részletezte a Czeglédy Csaba által végzett és vezényelt politikai tevékenységet az ügy gyanúsítottja.

Esetenként kötöttek megbízási szerződést is egy adott feladatra, minimális összeggel, de a ténylegesen elvégzett feladatok és azok költsége a többszörösére rúgott – állítja letétbe helyezett nyilatkozatában a terhelt. Hozzáteszi, hogy a legtöbb esetben persze semmilyen szerződés, dokumentum nem született a politikai munkákról.

Még egy aláírásgyűjtés, amiben Czeglédy bevallottan közreműködött. Biztos, hogy csak a baloldali frakcióval a közgyűlés szünetében? – Fotó:Facebook

A szervezési feladatokat e nyilatkozat szerint területenként egy-egy cégcsoportnál dolgozó témavezetőknek kellett ellátniuk, akiket viszont személyesen Czeglédy Csaba ellenőrzött és felügyelt. A kritikusabb, kényesebb ügyekbe csak két-három bizalmas volt beavatva.

Az is támogatási módszer volt – szintén a már említett írás szerint -, hogy a támogatni kívánt személyt valamilyen pozícióba bejelentették valamelyik iskolaszövetkezetnél, vagy Czeglédyhez köthető cégnél. Ebben a formában korlátlanul és veszélytelenül lehetett valakit, valakiket, vagy valamilyen tevékenységet finanszírozni.

A konkrét politikai feladatok elvégzésébe állítólag nemcsak diákokat, hanem felnőtt munkavállalókat is bevontak. A kifejezetten magas órabért általában hetente, készpénzben kapták meg. Sem a munkavégzésről, sem a kifizetésekről nem készült írásos dokumentáció, hogy ne legyen nyoma – állítja a terhelt.

A nyilatkozatban az is szerepel, hogy Czeglédy

politikai és gazdasági céljainak elérése érdekében magánszemélyeket és cégeket is támogatott, finanszírozott, olyan kölcsönökkel, amit soha nem kellett visszafizetni.

Az ügyekben mélyen érintett pártokat és jó néhány magas pozícióban lévő politikust iskonkrétan megnevezett a nyilatkozat szerzője.

Természetesen utánajártunk, valódi-e a részünkre eljuttatott írás, nyilatkozat. Sikerült beszélnünk azzal az ügyvéddel, akinél azt letétbe helyezte az ügy érintettje, ő azonban ügyfele biztonsága érdekében is fontosnak tartotta mindkettejük inkognitójának megtartását. Azt azonban megerősítette, hogy a nyilatkozat előtte született és azt minden külső ráhatás nélkül, önszántából a Czeglédy-ügy egyik gyanúsítottja írta. Amennyiben a nyilatkozat felhasználásra kerül, azaz vallomássá válik, az jelentősen befolyásolhatja az egész büntetőügy kimenetelét és nagy halakkal bővítheti a gyanúsítotti kört, arról nem is beszélve, hogy a nyomozóhatóság az eltűnt milliárdoknak is a nyomára akadtat.

Vezető kép: Czeglédy Csaba és Gyurcsány Ferenc a bíróság folyosóján; Fotó: mno.hu

 

(Füssy Angéla, pestisracok.hu)

HÜLYE SVÉDEK – Svédország támogatja a Magyarország elleni eljárásokat

Jobbikos politikus fenyegetőzik a Hír Tv miatt