in ,

Hoppá! Különleges katonai célokat ellátó magyar magáncég alakul

Különleges katonai feladatokra alakul itthon egy magánvállalkozás

Különleges katonai feladatokra alakul itthon egy magánvállalkozás  tudta meg a Növekedés.hu. Külföldi katonai feladatokra, akár hatszáz fős kontingens kihelyezésére képes csapatot akar az alapító. A cég már toborozza a volt rendőröket, katonákat, büntetés végrehajtásban dolgozó személyeket. A fizetés jóval több a hazainál, de a veszély is.

 

Alakulóban egy, a nemzetközi porondon magát megmérettetni szándékozó magyar katonai magánvállalat. Ez sokkal több, mint az itthon burjánzó őrző-védő cégek, hiszen a mai, roppant bonyolult és nehéz világban kell helytállnia. Mint a vállalkozás szakmai koordinátora, Bagjos Richárd elmondta, több éves előzménye van a most felgyorsuló projektnek. Az eredmény már a küszöbön van, ez idő szerint hatszáz embert, két nagy katonai (vagy polgári) szállítógépre rakva már bármikor mozgósítani tud, eljuttatva őket a világ bármely forró pontjára. Megrendelőkben nem lesz hiány. A világhelyzet legalább két régióban még az eddigieknél is szükségesebbé teszi a magán katonai vállalatok alkalmazását, legyen szó objektumvédelemről, fontos emberek személyi védelméről, vagy akár aknamentesítésről.

 

Afganisztánról és Irakról beszélünk. Mindkét országból kivonulnak a Nyugat multinacionális erői. Afganisztánban egy hónapon belül már nem lesz számottevő külföldi, amerikai csapatkontingens. Afganisztánban a magán biztonsági alkalmazottak – PMC – száma többtízezer lehetett a csúcsidőszakban. Hivatalos adatok szerint mintegy 3600-an vesztették közülük életüket. Ez magasabb szám, mint az amerikai reguláris hadseregé – írja a Növekedés.hu. A kabuli kormány, amely eddig is – és az USA-vezetés szerint – ezután is számíthat Washington külső támogatására, az országon belül viszont nehéz helyzetbe kerül. A külső segítséggel felduzzasztott afgán hadsereg harcértékéről, megbízhatóságáról különféle hírek keringenek. Emiatt is a kormánynak szüksége lesz fegyelmezett, megbízható, jól képzett, különféle feladatok megoldására képes – akár külföldi katonai magánvállalatok alkalmazottaira, operátorokra.

Némi űrt próbálok kitölteni azzal, hogy megalkossak egy olyan társaságot itthon, akikkel ki lehet menni dolgozni külföldre, bármilyen háború sújtotta területre. Remek és tapasztalt szakembereink vannak az országban. Kár lenne tapasztalatukat, elkötelezettségüket hanyagolni. És az anyagi háttér is sokkal vonzóbb, mintha itthon érvényesítenék sajátos, lojalitásra, parancsteljesítésre alapozott szaktudásukat. A javadalmazás az itthoninak a többszöröse – igaz, komoly kockázatot is kell vállalni a világ egyes forró pontjain. Persze most is vannak magyarok a legnehezebb helyeken, zsoldosként Irakban, vagy Kabulban egy követség őrségében. A mi célunk nem egy konvoj kísérése, vagy egy olajmező védelme, sokkal nagyobb potenciált látunk a komplexebb feladatok ellátásában.

– mondja Bagjos Richárd. Bagjos Richárd elmondja, nemcsak a jövendő működési terület nemzetközi, hanem a magán katonai vállalat állománya is. A létszámot tovább tudják bővíteni akár húszezerre, elsősorban cseh és lengyel partnerektől, továbbá Dél-Amerikából és Dél-Ázsiából is kapnak utánpótlást. Arra a kérdésre, hogy kié a cég, ki a befektető, ki finanszírozza a felmerülő nagyobb kiadásokat, Bagjos azt válaszolta:

A cég működtetése nem az én dolgom, az Emirátusokban lesz bejegyezve, felszereléseink nagy részét is, a fegyverzetet, technikát a Kaukázus és a Kászpi-tenger menti országokból szerezzük be. Azért, hogy ne érjen vád, hogy nem hazai beszerzési forrásokat használunk, elmondom, hogy próbáltuk az első két hazai kereskedőt ebbe a témába bevonni, de utolérhetetlenek.

A fentebb említett régiókban legalább négy országnak, az OF-nak, Azerbajdzsánnak, Grúziának és a térséggel határos Törökországnak igen komoly saját hadfelszerelés-gyártó ipara van. Együttműködnek a világ élvonalbeli amerikai, izraeli, nyugat-európai hadiipari vállalataival.

 

 

(pestisracok.hu)

 

 

Add tovább!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Deák Dániel: joggal merül fel, hogy Dorosz Dávid külföldi érdekeket szolgál – Videó

És akkor Kamu Genya visszaült az LMP-be – De minek?