in ,

Hoppá! Középkategóriás Airbus helikoptereket vásárolt a Magyar Honvédség

Korszerű európai típusok váltják fel a kiöregedő, szovjet gyártású gépeket

A Magyar Honvédség megerősítése és képességeinek további fejlesztése újabb lépéseként 16 új, közepes kategóriájú, többcélú helikopter beszerzéséről döntött a honvédelmi tárca. Az Airbus H225-ös gépek 2023-tól a meglévő, még szovjet gyártású Mi–8-as és Mi–17-es szállító helikoptereket váltják majd fel.

A Honvédelmi Minisztérium a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program ütemezett végrehajtásának keretében tovább fejleszti a légierő haditechnikai eszközparkját az új, közepes kategóriájú, többcélú Airbus H225M típusú katonai helikopterek beszerzésével – tájékoztatott a tárca pénteken. A minisztérium közleménye szerint a forgószárnyas-képesség megújítása a már hadrendben lévő eszközök nagyjavításával kezdődött, azonban a meglévő Mi–8-as és Mi–17-es szállító helikopterek hamarosan elérik rendszerben tarthatóságuk végső határidejét.

A tárca ezek pótlásáról döntött az új eszközök beszerzésével, amelynek érdekében újabb szerződést kötött az Airbus céggel. A megállapodást tegnap Fodor Péter dandártábornok, a Honvédelmi Miniszté­rium védelemgazdasági hivatalának főigazgatója, Thomas Hein, az Airbus Helicopters nyugat-európai kereskedelmi igazgatója és Dennis Bernitz, a társaság kereskedelmi vezetője írta alá.

„A magyar kormány által kiválasztott gépek a legmodernebb ­kommunikációs technikával felszereltek, így szállítási, harcászati és mentési műveletekben, továbbá a speciális egységek bevetésére egyaránt felhasználhatók lesznek” – olvasható az Airbus Helicopters sajtóközleményében. A gyártó adatai szerint a 11 tonnás felszálló tömegű gép akár ezer kilométert is meghaladó hatótávolsággal, közel hattonnás szállítókapacitással, nagyméretű, akár 28 katona szállítását is lehetővé tevő utastérrel rendelkezik.

A forgószárnyas hatótávolsága meghaladja az ezer kilométert
Fotó: Anthony Pecchi

A nagy tűzerejű irányított, illetve irányítatlan levegő-föld rakétákkal, géppuskákkal és gépágyúval is felszerelhető helikopter bármilyen időjárási körülmények között, akár éjjel is bevethető. A mostani szerződéssel Magyarország a kilencedik ország lesz, amely a H225M mellett döntött, jelenleg Franciaország, Brazília, Mexikó, Malajzia, Indonézia és Thaiföld hadseregei használják, legutóbb pedig Kuvaitból és Szingapúrból érkezett megrendelés.

A honvédelmi tárca az elmúlt két évben öt Mi–17-es közepes szállító helikoptert, illetve nyolc darab Mi–24-es harci helikopter nagyjavítását végeztette el Oroszországban, illetve két darab kiképzési célokat szolgáló H125 forgószárnyast is felújíttatott. A minisztérium idén júniusban húsz új könnyű, többcélú, HForce fegyverrendszerrel ellátott, H145M típusú helikopterről is szerződést kötött az Airbus Helicoptersszel.

(Baranyai Gábor, magyaridok.hu)

Rossz hír a tüncikézőknek – Erősödött a Fidesz, nem segít az erőszak az ellenzéken

Gajdics Ottó – Az ellenállásról