in

Hoppá! Ha Budapestnek nem kell, Debrecen megrendezi az atlétikai világbajnokságot 2023-ban

Debrecen – Erről is szó volt a közgyűlés csütörtöki ülésén és a Magyar Innováció Házáról is.

 

Két kiegészítést is tárgyalt az egyik napirendi ponthoz csütörtöki ülésén a közgyűlés. Ezek felvezetéseként Papp László polgármester elmondta, hogy a főváros alakuló közgyűlésén, és a tegnapi kormányülésen több olyan ügy került elő, ami Debrecen szempontjából fontos lehet.

Az egyik a Liget projekthez kapcsolódik. Debrecen jelentős eredményeket ért el oktatási, gazdaságfejlesztései, innovációs területen. Papp László szerdán konzultált Palkovics László miniszterrel arról, hogy amennyiben Budapest nem kíván élni bizonyos lehetőséggel, úgy Debrecen nyitott erre.

A Magyar Innováció Házára vonatkozó projekt volt az egyik előterjesztés témája. Ezt Debrecen prioritásként kezeli, szemben a fővárossal, ahol kinyilvánították, hogy nem prioritás számukra. Az előterjesztés részeként azt a javaslatot terjesztette a polgármester a közgyűlés elé, hogy Debrecen együttműködik a kormánnyal a Magyar Innováció Háza projekt megvalósításában.

A Magyar Innováció Háza egy olyan nyitott közintézmény, ami egyszerre kiállítóhely, közösségi tér, innovációs műhely, valamint a hazai és külföldi közösséget egyaránt vonzó kiemelkedő attrakció. Legfontosabb célkitűzése egy olyan, alkotásra ösztönző tér megteremtése, melyet korunk releváns kihívásainak azonosítása és a kihívásokra megoldást kereső innovatív, kreatív gondolkodás jellemez az előterjesztés szerint.

 

A másik előterjesztés a 2023-ban megvalósítandó atlétikai világbajnokság. Papp László arra kérte a közgyűlést, fontolják meg a szerepvállalást a lebonyolításban. Mint felidézte,

 

AZ ELMÚLT HÚSZ ÉVBEN TÖBB MINT ÖTVEN NAGY SPORTESEMÉNY HELYSZÍNE VOLT DEBRECEN, A VÁROS SZAKMAILAG ÉS SZERVEZETILEG IS FELKÉSZÜLT ERRE A LEHETŐSÉGRE.

 

A szándéknyilatkozat azt deklarálja, hogy Debrecen nyitott a megvalósításra. Ugyanakkor nem az önkormányzat döntésétől függ az elbírás, a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek, illetve a kormánynak kell döntenie.

Varga Zoltán (DK) hozzászólásában úgy fogalmazott, hogy Budapest a Liget projektet utasította el, nem a Magyar Innováció Házát. Mint mondta, a debreceni viszonyokra kell a terveket áttervezni.

– Idehozni az atlétikai vb-t az jó dolog. Egy nagy stadiont építeni, és utána átvállalni a fenntartását, az már kevésbé jó. Kérdés, hogy milyen szerepet szán a városnak a kormány ebben. A város gazdaságát ez segíteni fogja, vagy azt eredményezi, hogy hosszú évekig nyögni fogjuk a költségeit?

Mint Varga Zoltán elmondta, támogatják, hogy induljanak el ebben az irányban, de ha kiderül, hogy ez többet visz, mint amennyit hoz, akkor nem fogják támogatni.

Madarasi István (MSZP) azt mondta, hogy a szándéknyilatkozatot megszavazza, de „nekünk nem Budapesttel kell versenyezni. Minden lehetőséget meg kell ragadni, ami a város fejlesztését szolgálja. Nem tudni például, hogy mi az előírás egy atlétikai vb megrendezésére”.

Papp László válaszában úgy fogalmazott, ezek az események annyira frissek, hogy minden részletről nem tudni.

A polgármester arra kért felhatalmazást, hogy az ezzel kapcsolatos tárgyalásokat el tudja kezdeni.

Mint mondta, a debreceni sportfejlesztések nem illúziókra épültek.

„A stadion a legjobb költséghatékonysággal működő stadion, még a jelenlegi nézőszám mellett is. Beépült a város életébe ez, akár az uszoda, a Főnix Csarnok is.”

A közgyűlés a Magyar Innováció Házára vonatkozó előterjesztést 30 igen, 1 nem, 1 tartózkodás mellett fogadta el. Az atlétikai vb-ről szóló határozati javaslatot 30 igen szavazattal, 2 tartózkodás mellett fogadta el a testület.

Forrás: Dehir, vadhajtasok.hu

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Döbbenetes videó: így szavaztak meg 100%-os fizetésemelést a 18. kerületben Szaniszló Sándorék – Videó

És akkor szétszakadt az 5%-os Jobbik – A Jobbikban sokaknak nem tetszett, hogy Jakab Péter Gyurcsány Ferenccel mutatkozik