in

Hoppá! Fidesz-barát kormány jöhet Szlovéniában!

Mostanra borítékolható, hogy a balliberális kormánykoalíció januári összeomlása után Orbán Viktor szlovéniai szövetségese és jó barátja, Janez Janša volt miniszterelnök (képünkön) alakíthat kormányt Ljubljanában.

Mostanra borítékolható, hogy a balliberális kormánykoalíció januári összeomlása után Orbán Viktor szlovéniai szövetségese és jó barátja, Janez Janša volt miniszterelnök (képünkön) alakíthat kormányt Ljubljanában. A parlament jövő héten szavaz az ügyben, de mivel Janša jobboldali tömörülésének, a Szlovén Demokrata Pártnak (SDS) új szövetségeseivel együtt megvan az abszolút többsége, a szavazás csak formalitásnak tekinthető. Szlovénia geopolitikai jelentőségét tekintve általánosságban nem tartozik az Európai Unió leghangosabb tagállamai közé, az országban ugyanakkor csak két és fél év múlva kerül sor a következő parlamenti választásokra, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a bevándorláspárti erőkkel szemben az európai porondon is határozottan kiálló, a magyar miniszterelnök konzervatív politikáját követendő példának tartó Janša, illetve pártja fogja levezényelni a 2021-ben esedékes szlovén soros EU-elnökséget is, ami a magyar érdekeknek kedvez.

 

 

Janez Janša ráadásul teljes mellszélességgel támogatja Orbán Viktort abban a belső vitában, amelyet a magyar kormányfő kezdeményezett az Európai Néppárt (EPP) jövőjéről, illetve a jobbközép pártcsaládnak a keresztény-konzervatív értékek melletti elköteleződésének megerősítéséről. A Fidesz tagságának tavaly márciusi felfüggesztésekor például Janša azonnal jelezte, hogy amennyiben a magyar kormánypárt távozik az EPP-ből, az SDS is követi, hogy külön szövetséget alakítsanak a konzervatív értékek védelmében. Milan Zver, az SDS európai parlamenti képviselője ezt lapunknak adott korábbi interjújában azzal indokolta, hogy a legnagyobb európai pártcsalád nem lehet többé sikeres, ha éppen az egyik legsikeresebb tagpártját, vagyis a Fideszt veszíti el.

Janez Janša mostanáig kétszer, 2004–2008 és 2012–2013 között volt Szlovénia kormányfője. Mivel az új kormányban az SDS rendelkezik majd a legtöbb képviselővel a ljubljanai parlamentben, a jobboldali párt kapja majd a legtöbb tárcát, és sajtóinformációk szerint soraiból kerülhet ki többek között a külügyminiszter és a pénzügyminiszter is. Az SDS, valamint a kereszténydemokrata Új Szlovénia, továbbá Marjan Šarec megbukott miniszterelnök kisebbségi kormányának két koalíciós partnere, a Modern Közép Párt és a Szlovénia Nyugdíjasainak Demokrata Pártja összesen negyvennyolc parlamenti képviselővel rendelkezik majd a kilencvenfős parlamentben, ami kényelmes többséget jelent. A jobbközép kormányt támogathatja továbbá a két kisebbségi – a magyar és az olasz – képviselő, valamint néhány független honatya is.

(Tóth Loretta, magyarnemzet.hu)

 

Oszd meg másokkal is!

Orbán Viktor is megszólalt a koronavírussal kapcsolatban: „Arra készülünk, hogy a vírus valószínűleg megjelenik hazánkban.” – Videó

Ne pánikolj, magyar!