in

Hoppá! Ferenc pápa Moszkvában tárgyalna Putyinnal a békéről – állítja az orosz vallási vezető

Ferenc pápa szeretné megvitatni Vlagyimir Putyinnal az Oroszország és a Nyugat közötti európai konfrontáció békés rendezésére vonatkozó tervét

 

Ferenc pápa szeretné megvitatni Vlagyimir Putyinnal az Oroszország és a Nyugat közötti európai konfrontáció békés rendezésére vonatkozó tervét – jelentette ki Leonyid Szevasztyjanov, az orosz ortodox Óhitűek Világszövetségének a katolikus egyházfővel levelezésben álló elnöke a RIA Novosztyi hírügynökségnek.

 

 

Leonyid Szevasztyjanov, az orosz ortodox Óhitűek Világszövetségének a katolikus egyházfővel levelezésben álló elnöke a RIA Novosztyi hírügynökségnek elmondta, Ferenc pápának van egy javaslatterve az Oroszország és a Nyugat közötti konfrontáció békés rendezésére, és

„megerősítette, hogy tárgyalni kíván az orosz vezetéssel, és e célból kész Moszkvába jönni”.

Szevasztyjanov szerint a pápa levelében azt írta, nagyon szeretne Moszkvába menni, hogy Putyinnal egyeztessen a békés rendezésről. A vallási vezető a múlt év végén szerepet vállalt a felháborodás elcsitításában Oroszországban, miután a katolikus egyházfő, az America című jezsuita magazinban megjelent interjúja szerint azt hangoztatta, hogy az ukrajnai háborúban a legnagyobb kegyetlenséget az orosz hagyományokon kívül nevelkedett katonák követték el.

A pápa a burjátokat és a csecseneket hozta fel példaként. Szevasztyjanov – elmondása szerint – megkérte Ferenc pápát, hogy tisztázza a nagy visszhangot kiváltó álláspontját.

„Amikor Oroszországról beszéltem, az orosz humanizmus hagyományáról beszéltem, Dosztojevszkijt idézve. Világossá akartam tenni, hogy a háború kegyetlenségei nem az orosz lélekből fakadnak. Mindig is az orosz nép megmentésére törekedtem, mert meg vagyok győződve arról, hogy nagy küldetése van. De a média a saját értelmezését kínálja” – idézte Ferenc pápát Szevasztyjanov.

Az óhitű tisztségviselő szerint vannak olyan erők, amelyek megpróbálják lejáratni a római katolikus egyházfő béketeremtő kezdeményezéseit. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő december 15-én közölte, hogy Pietro Parolin, a Vatikán államtitkára diplomáciai csatornákon keresztül hivatalos bocsánatkérést juttatott el Moszkvának a pápának a csecsenekre és a burjátokra tett megjegyzése miatt.

Paul Richard Gallagher érsek, a Vatikán külügyminisztere korábban bejelentette, hogy

a Szentszék kész helyszínt biztosítani az ukrajnai konfliktus rendezéséről szóló tárgyalásoknak.

Október végén egy jól értesült vatikáni forrás azt mondta a RIA Novosztyinak, hogy a Szentszék hajlandó mindent megtenni az ukrajnai béke érdekében, és kész lenne közvetíteni, ha mindkét fél felkérné erre.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő ezzel kapcsolatban többször elmondta, hogy Oroszország nyitott a kapcsolatfelvételre, de Ukrajna volt az, amely törvényben tiltotta meg a tárgyalások folytatását.

(MTI)

 

 

 

Küzdj velünk a liberális cenzúra ellen!

Deák Bill Gyula: csak a most kormányzó politikai erő vett emberszámba

Hivatalos: Brüsszel megbukna egy valódi jogállamisági vizsgálaton