in ,

Hoppá! Feljelentést tett a Közbeszerzési Hatóság Karácsonyék milliárdos villamosbeszerzése miatt

Az Origó szerint az ajánlatkérő főváros és a leendő nyertes előzetes egyeztetése miatt a verseny tisztasága és a gazdasági szereplők esélyegyenlősége nem biztosított.

Jogorvoslati eljárást kezdeményez a Közbeszerzési Hatóság a milliárdos fővárosi villamosbeszerzés ügyében, számol be az Origó. A BKV előzetes tárgyalásokat folytatott olyan villamosok beszerzéséről, amelyekre később közbeszerzési eljárást írt ki, így előnybe hozhattak egy pályázót. Karácsony Gergely főpolgármester még júniusban elfogadta Tüttő Kata főpolgármester-helyettes javaslatát, amelyben használt, klíma nélküli német villamosok megvételét javasolta a fővárosnak. A főpolgármester egy személyben döntött a német cégre kiírt közbeszerzési eljárásról.

A Közbeszerzési Hatóság azt írja a honlapján, hogy a nyár folyamán megjelent közleményekből, cikkekből az derült ki, a BKV Zrt.

előzetesen egyeztetéseket folytatott egy meghatározott gazdasági szereplővel

– a gyanú alapján éppen a jövőbeni szállítóval – azokra a villamosokra vonatkozóan, melyekre aztán később közbeszerzési eljárást írt ki. Ebben azt a céget hozta előnybe, amellyel korábban vélhetően már megegyezett.

A BKV Zrt. 35 használt, alacsony padlós villamos beszerzése mellett döntött a korszerűtlenné vált Ganz-csuklós villamosok kiváltása érdekében. Az erről szóló közbeszerzési eljárást megindító felhívás 2021. augusztus 24-én jelent meg az Európai Unió Hivatalos Lapjában. Ebből világosan látszik, hogy egy olyan eljárást (ún. hirdetménnyel induló tárgyalásos eljárást) írt ki a közlekedési vállalat, amelyre elviekben bármelyik potenciális gazdasági szereplő jelentkezhet. Az ajánlatkérő és a leendő nyertes előzetes egyeztetése miatt a verseny tisztasága és a gazdasági szereplők esélyegyenlősége nem biztosított – írja a portál.

Mivel a beszerzésre vonatkozóan rengeteg, egyszerűen beazonosítható paraméter, konkrétum jelent meg a felhívás közzététele előtt,

felmerül annak alapos gyanúja,

hogy más piaci szereplők esélyei a közbeszerzési eljárásban történő eredményes részvételre rendkívül csekélyek lennének.

A Közbeszerzési Hatóság elnöke összeférhetetlenség, a verseny tisztaságára és a gazdasági szereplők esélyegyenlőségére vonatkozó alapelvek súlyos megsértése miatt jogorvoslati eljárást kezdeményezett a Közbeszerzési Döntőbizottságnál és megtette a szükséges büntetőjogi feljelentést.

 

 

(mandiner.hu)

 

 

Add tovább!

(Bolond)Szél Detti sajnos befejezte a 120 óra közmunkát – Újra megy a Parlamentbe ökörködni

Orbán Viktor is aláírta a Stop Gyurcsány! Stop Karácsony! Petíciót