in ,

HOPPÁ! – Fegyvergyártás Magyarországon – 200 ezer darab cseh tervezésű pisztoly, géppisztoly és gépkarabély licencgyártása kezdődik meg Magyarországon

Ideje volt!

HADERŐFEJLESZTÉS: AZ ALAPOKTÓL KEZDIK

BENKŐ TIBOR HONVÉDELMI MINISZTER BIZTOS A KÖLTSÉGVETÉSI TÁMOGATÁSBAN
Van forrás és garancia a Magyar Honvédség fejlesztésére. Erről beszélt tegnap Benkő Tibor honvédelmi miniszter, aki szerint 40 új helikoptert kell beszerezni a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési terv keretében.

– A Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési terv megvalósítására most a költségvetési támogatás is megvan – mondta a honvédelmi miniszter tegnap a Kossuth rádió 180 perc című műsorában. Benkő Tibor hozzátette: az, hogy Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, megduplázzák a honvédelmi költségvetést, kellő garancia arra, hogy a program támogatása meg is maradjon. Elmondta, új kihívások, kockázatok, fenyegetések jelentek meg a világban. Magyarországnak ezzel szembe kell néznie, a magyar emberek érdekében fejleszteni, erősíteni kell a Magyar Honvédséget.

A miniszter kitért arra is, hogy a haza fogalma, a hazaszeretet most nem annyira divatos szavak, de azt tapasztalják, hogy meg lehet találni a fiatalokhoz vezető utat. – Ezt jelzi, hogy az új alapon újraszervezett területvédelmi önkéntes tartalékos rendszer felépítésével tavaly július óta 1500-zal bővült az önkéntes tartalékosok száma, és a 18 éven alattiak megszólítására szervezett nyári honvédelmi táborok is egyre népszerűbbek – fejtette ki Benkő Tibor.

A miniszter tegnap az M1-en is beszélt a haderőfejlesztésről, ennek kapcsán megjegyezte, hogy a rendszerváltás óta a leépítés, a csökkentés jellemezte a honvédséget, most szinte az alapoktól kell kezdeni az újjáépítést. A honvédségi létszámhiány kapcsán Benkő Tibor kifejtette: a NATO elvárja, hogy az egyes szervezeteknél 80 százalékos legyen a feltöltöttség.

– Ez egyrészt megvan, másrészt figyelembe kell venni, hogy új szervezeteket hoztak létre, több meglévőt pedig bővítettek. Ezzel együtt az elmúlt években 3500-zal bővült a honvédség létszáma – tette hozzá. Benkő Tibor a helikopterbeszerzésekről azt mondta: több szempontot figyelembe kell venni, hogy milyen képességekkel rendelkező helikopterek kellenek. Úgy gondolják, mintegy 40 forgószárnyasra van szükség.

Mintegy negyven új helikopterre van szükség

Mintegy negyven új helikopterre van szükség
Fotós: Kurucz Árpád

A Magyar Idők elsőként számolt be arról, hogy a Zrínyi 2026 keretében több honvédelmi képességfejlesztésről hozott döntést a kormány az elmúlt egy évben. Idén a 428 milliárdos honvédelmi költségvetésből mintegy 100 milliárd forint jut laktanyák felújítására, honvédségi eszközök korszerűsítésére és újak beszerzésére.

A Magyar Közlönyben megjelentek szerint folyamatban van a páncéltörő képesség fejlesztése, tüzérségi eszközök és lőszerek, korszerű katonai radarok beszerzése. Döntés született a katonák egyéni fegyverzetének cseréjéről is: mintegy 200 ezer darab cseh tervezésű pisztoly, géppisztoly és gépkarabély licencgyártása kezdődik meg Magyarországon.
(Baranyai Gábor, magyaridok.hu)

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is! Köszönjük, hogy segíted a munkánkat!

EZ DURVA! – Tusup törölte Katinka Facebook oldalát – Odalett félmillió követő!

Durvul a helyzet! – Fellázadtak a lakosok az Ácsi momentumos polgármester ellen – A lakosság lemondásra szólította fel!