in ,

Hoppá! Akár a teljes 13. havi nyugdíjat kifizethetik jövőre

Európa jövőjéről, minimálbér-emelésről, 13. havi nyugdíjról, valamint a koronavírus negyedik hullámáról is beszélt a miniszterelnök pénteken. Összefoglalónk!

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendége volt. A kormányfő a beszélgetés elején elmondta, eljöttek a barátaink a demográfiai csúcsra. Mint fogalmazott: nagy forgalom van, egymásnak adják a kilincset a tudósok és a politikusok.

 

A magyar családpolitikáról

Megindult egy vita Európa jövőjéről, és

Európa jövője a gyermekekben van”

– tette hozzá a miniszterelnök. „Elfogadhatatlan, hogy migrációval oldjuk meg a munkaerőhiányt. A Nyugat nem képes saját magát fenntartani” – hívta fel a figyelmet. A magyar családpolitika unorthodox, példátlan Európában. Mindenkit érdekel, hogy működik-e ez a politika, de ehhez kell legalább két évtizedes folyamatos működés – tette hozzá.

„Ne akarják nekünk megmondani, hogy éljünk, hogyan neveljük a gyerekeinket”

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy egy hiányzó magyar gyerek helyett ide lehet hozni egy afrikai gyereket, de ez nem megoldás. Elmondta, megérti az LMBTQ-életformát választó embereket, de ők a kivételek, és nem lehet hozzájuk igazítani a szabályozásokat. A csekély számú kivétel nem lehet a szabályozás alapja.

A kormányfő szerint a legfontosabb, hogy akinek gyereke van, az jobban éljen. Orbán Viktor szerint ma még nem ez a helyzet, és sokan úgy gondolják, hogy a gyerek elvesz az életükből. Mint fogalmazott: „nagyon nehéz a munkát és a gyereknevelést összehangolni. Ha nem hozunk létre egy olyan adórendszert, ami segít, akkor elveszik a gazdasági motiváció”. Azt még nem értük el, hogy az jobban éljen, aki vállal gyereket.

Szeretném, ha összekapcsolódna egy gazdasági előnnyel a gyerekvállalás”

– tette hozzá.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy mindenkit meggyötört a pandémia, de azoknak volt a legnehezebb, akiknek gyerekük van. Le a kalappal a családok előtt – hangsúlyozta. Mint mondta: nagyon nagy terheket viseltek, és most, hogy az újraindítás minden várakozást felülmúlóan jól sikerült, döntést kell hozni, mi legyen a többletbevétellel. Az volna a legigazságosabb, ha a gyermeket nevelők visszakapnának a befizetett adójukat – mondta a kormányfő. A nemzeti konzultáció ezt megtámogatta.

Közel 20 százalékos minimálbér-emelés jöhet

Orbán Viktor közölte, hogy a kisvállalkozók is visszakapják a befizetett adójuk egy részét. Két nagy adóssága volt a kormánynak, de ezt nem a mostani okozta: be kellett bizonyítani, hogy vége van a korábbi Gyurcsány–Bajnai-korszaknak. Vissza kellett adni legalább egyhavi bért és egyhavi nyugdíjat – tette hozzá. Közel 20 százalékos minimálbér-emelést szeretnénk elérni, de ehhez segítségre van szükség a kormány részéről. Mint fogalmazott:

ha rosszul emelünk minimálbért, akkor abból munkanélküliség lesz”.

Esetleg a 3. és a 4. heti nyugdíjat is megpróbáljuk jövőre visszaadni a nyugdíjasoknak, hogy úgy állhassunk a választók elé, hogy a Gyurcsány–Bajnai-korszakot végleg meghaladtuk – tette hozzá a kormányfő.

Csak az oltás segít

Orbán Viktor a koronavírus-járványról szólva elmondta: lesz negyedik hullám. Mint fogalmazott, majdnem olyan jól ismerjük a vírust, amilyen jól az ismer minket. Csak az oltás segít, de aki ezt nem hiszi el, az nem oltatja be magát.

A kormányfő szerint az oltatlanok súlyos veszélynek vannak kitéve. Mindenkit arra kért, hogy oltassa be magát, mert kockáztat.

Kötelező oltásról, korlátozásokról

A miniszterelnök elmondta azt is, hogy egyelőre nem lesz kötelező oltás. Arról is beszélt, hogy év végére közel 18 millió adag vakcinája lesz hazánknak. „Méltányosnak kell lenni az esetleges korlátozásokat illetően, nem szabad olyan korlátozást bevezetni, amit valaki igazságtalannak érez” – mondta. „Igazságtalan lenne a beoltottakkal szemben a korlátozás. Az utolsó pillanatig a lezárások ellen érvelek” – fogalmazott.

Ha lesz is bármilyen korlátozás, akkor az védettségi igazolványhoz lesz kötve.

Véget ért az interjú.

 

(mandiner.hu)

 

Add tovább!

Ismét “elszigetelődtünk”: Newsweek: Mike Pence dicsérte Orbán konzervatív politikáját

Schiffer végre kimondta: Jakab nem a nép, hanem a csőcselék hangja