in ,

Hivatalos: a magyarok fizetik a legkevesebbet az áramért és a gázért

Mi fizetünk a legkevesebbet az áramért és a gázért

Az elmúlt három évben hazánkban a lakossági fogyasztók földgáz átlagára harminckét, a villamos energia tizenhat hónapon keresztül volt a legolcsóbb az európai uniós országok közül, így 2021 januárjában is Magyarországon (Budapesten) kellett a legkevesebbet fizetni a háztartásoknak az energiahordozókért. Energiaadó továbbra sem terheli otthonainkat – emlékeztetett a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal.

A MEKH nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint a magyar fővárosban a lakossági fogyasztók földgáz- átlagára 2,82 eurócent/kWh, a villamos energia átlagára 10,43 eurócent/kWh volt 2021 első havában. Vásárlóerő-paritáson mérve a villamos energia átlagára Budapesten 0,176 PPS/kWh, a földgázé pedig 0,047 PPS/kWh volt az egyetemes szolgáltatás keretében.

Továbbra is a svéd fővárosban kell a legtöbbet fizetni a földgázért, ami a hazai ár 8,2-szerese. Bécsben 2,6-szor, Pozsonyban pedig 1,6-szor kellett többet fizetniük a háztartásoknak a gázért a budapesti árakhoz képest a januári fűtési időszakban.

A villamos energia ára Berlinben volt a legmagasabb – a budapesti ár 3,25-szörösét kérték el a szolgáltatók –, Bécsben 2,1-szeres, Pozsonyban pedig 1,7-szeres volt a lakossági villany ára a budapestihez képest.

 

 

 

 

 

A végfelhasználói árinformációkat az alkalmazott módszertan szerint – az osztrák szabályozó hatóság, az E-Control és a MEKH által megbízott cég – a finn VaasaETT gyűjti össze az érintett országok szolgáltatóinak és szabályozó hatóságainak adatait felhasználva.
(magyarnemzet.hu)

Oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Ti szavaztátok meg! Az embertelen Niedermüller lelkén már egy tévé és egy zeneiskola kinyírása szárad

Bravó! És akkor Kamu Geri megemelte a BKV dolgozók bérét 0, azaz nulla forinttal!