in ,

HEHE – Olaszország Szardínián sem engedi kikötni a migránshajót

A római kormány kizárta, hogy a hajó az olasz szigeten köthet ki.

Olaszország Szardínián sem engedi kikötni a migránshajót

Az Sos Mediterranée civilszervezet Twitter-bejegyzésben közölte csütörtökön, hogy a spanyol partok felé tartó Aquarius a rossz időjárási viszonyok miatt Szardínia felé változtatta meg útvonalát. A római kormány kizárta, hogy a hajó az olasz szigeten köthet ki.

 

Az Sos Mediterranée közlése szerint a hajó Szardínia keleti partja irányába tart a Földközi-tenger nyugati medencéjében tomboló viharok miatt. Egyelőre a sziget partvidéke mentén kíván haladni.

Az Olaszország és Spanyolország közti tengerszakaszról jelenleg négyméteres hullámokat jelentenek.

Az Aquariust az olasz parti őrség és az olasz haditengerészet egy-egy hajója kíséri.

Ezek vették át fedélzetükre a civil mentőhajón eredetileg tartózkodó migránsok többségét, az Aquariuson valamivel több, mint százan utaznak. A várandós nőket és betegeket már korábban szicíliai kórházakba szállították.

Olaszország vasárnap megtagadta a francia Sos Mediterranée és az Orvosok határok nélkül (MSF) civilszervezetek által működtetett, 629 migránst szállító mentőhajó kikötését. Az Aquarius sorsa végül kedden rendeződött, miután Spanyolország felajánlotta, hogy fogadja őket Valencia kikötőjében.

Az Sos Mediterranée bejelentéseire reagálva Matteo Salvini olasz belügyminiszter úgy nyilatkozott, kizárja, hogy az Aquarius megváltoztathatja célállomását.

A hajó Spanyolországba fog érkezni

– mondta Salvini. Szerinte az Aquarius általában akár négy-, öt- vagy hatezer embert is szokott szállítani, és a hajó fel van készülve a rossz időjárásra.

Matteo Salvini azt is mondta, kizárólag a migránsokat szállítók felelőssége, hogy emberek napokig a tengeren hánykódnak.

Federica Mogherini az EU külügyi és biztonságpolitikai főbiztosa felhívást tett annak érdekében, hogy az Aquarius utasai minél kevesebb időt vesztegeljenek tovább a tengeren.

(forrás:www.origo.hu)

AGYHALÁL – Golyóálló üvegfal védi ezentúl az Eiffel-tornyot

A PÁPA MEGBUGGYANT – Ferenc pápa szerint a migránsok folyamatos védelemre szorulnak