in

Hát ez ciki! – Katasztrofális állapotban van a német hadsereg

A német hadsereg 244 darab Leopard 2-es típusú nehéz harckocsijának több mint a fele jelenleg bevetésre teljesen alkalmatlan állapotban van, míg a harci járművek maradékának meghatározó hányada pedig – a kritikus pótalkatrészek hiánya miatt – csak részlegesen működik. Nem csak a tankokkal van azonban probléma.

A német hadsereg 244 darab Leopard 2-es típusú nehéz harckocsijának több mint a fele jelenleg bevetésre teljesen alkalmatlan állapotban van, míg a harci járművek maradékának meghatározó hányada pedig – a kritikus pótalkatrészek hiánya miatt – csak részlegesen működik. Nem csak a tankokkal van azonban probléma.

 

A német hadsereg, a Bundeswehr 244 Leopard 2-es harckocsija közül csak 95 darab van jelenleg bevethető állapotban – tudta meg a Focus magazin.

A lap, a német védelmi minisztériumnak a tankok bevethetőségére vonatkozó jelentését publikálva azt írja, hogy 53 tankot hatástalanították, hetet tesztelésre alakítottak át (és ilyen célokra használnak), míg 89 Leopárd 2-es pedig csak részlegesen működőképes, mivel bizonyos funkciói nem használhatóak – főleg a pótalkatrészek hiánya miatt.

A német hadsereg erői nem most először kerülnek a sajtó érdeklődési körébe a pénzhiány miatt elmaradt karbantartások okozta eszköz bevethetőségi hiányosságokkal.

Tavaly az keltette fel a média érdeklődését, amikor az ENSZ-misszió részeként Maliba települt német szárazföldi gépesített erők harcjárműveinek szinte mindegyike működésképtelenné vált a „por, a homok és a sziklás utak” miatt.

Akkor a német kontingens helyettes parancsnoka elismerte: a műszaki problémákat alapvetően az okozta, hogy a szükségesnél kevesebb pénz áll rendelkezésre a csapatok felszereléseinek a karbantartására.

A német légierő sincs jobb helyzetben, mint a szárazföldi csapatok.

Deutsche Welle beszámolója szerint Németország a meglevő 89 Tornado típusú vadászrepülőgépéből mindössze 38 bevethető, mivel a többi javítási okokból a földön kénytelen vesztegelni. Németország 57 szállító légi eszközéből jelenleg 25 van bevethető állapotban.

A Deutsche Welle szerint a harci helikopterek, a páncélozott személyszállítók és a haditengerészet hajói esetében pedig 18 és 32 százalék közötti a bevethetőség mértéke.

 

(Vincze Viktor Attila, 888.hu)

Nemzeti konzultáció: még mindig folyik a postázás – Meg kéne hosszabbítani a beadási határidőt!!

HOPPÁ! – Európa egyik legbiztonságosabb karácsonyi vására a miénk!!!