in , ,

Hányinger: a lisztkukac és az afrikai vándorsáska után a házi tücsök is az étlapra kerül

Tovább bővült az Európai Unióban a kereskedelmi forgalomba hozható ehető rovarfajok kínálata

Tovább bővült az Európai Unióban a kereskedelmi forgalomba hozható ehető rovarfajok kínálata. A házi tücsök is megkapta a közelmúltban a szakhatóságoktól az engedélyt, így hamarosan új élelmiszerként jelenhet meg az EU tagállamaiban az üzletek polcain a rovar fagyasztott, szárított és őrölt formában is. 

A házi tücsök már a harmadik rovarfajta, amely élelmiszerként jelenhet meg a kereskedelmi forgalomban és élelmiszer-összetevőként. 

A tényleges forgalmazás nem sokkal azt követően indulhat, hogy az erről szóló döntést kihirdetik az Európai Bizottság hivatalos értesítőjében, várhatóan a jövő év első hónapjaiban.

Az EU idén júniusban engedélyezte az első rovarfajta, a lisztbogár lárvájának, ismertebb nevén a lisztkukacnak a forgalomba hozatalát és bejegyzését új élelmiszerként. Ezt követően az ősszel hasonló döntést hozott Brüsszel az afrikai vándorsáskáról. A házi tücsök és az afrikai vándorsáska új élelmiszerként uniós nyilvántartásba vételét a holland Fair Insects vállalat kezdeményezte. Szintén engedélyt kapott a közelmúltban a holland cég arra, hogy forgalomba hozza a szárított, a fagyasztott vagy az őrölt kiszerelésű lisztkukacot.

A Fair Insects lisztbogárlárva élelmiszerei új élelmiszerként kerülnek forgalomba annak ellenére, hogy az ebből a rovarfajból készült termékek már megkapták az engedélyt. Ennek oka, hogy

az új élelmiszerekre vonatkozó uniós irányelv szerint az engedélyeztetési eljárást egy adott cég adott termékeire lehet indítani. 

Ez tehát azt jelenti, ha egy másik uniós cég szintén afrikai vándorsáskát szeretne a piacra dobni, le kell folytatnia a szakhatóságoknak az eljárást. A Fair Insects 2018-ban indította el az engedélyeztetési eljárásokat termékeire.

Új élelmiszerként akkor kerülhet forgalomba termék, ha arról az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) a kérelemhez beküldött minták és dokumentumok alapján megállapítja, hogy nem káros az egészségre, élelmiszer-biztonsági szempontból nem jelent kockázatot és az előállítással, összetevőkkel kapcsolatos fogyasztói tájékoztatás hiánytalan.

Ha a szakhatóság megadta az engedélyt, az európai intézményeknek is jóvá kell hagyniuk a termék bejegyzését. 

Az új élelmiszerekre vonatkozó eljárást akkor kell kérni, ha a forgalmazni kívánt termék fogyasztásának nincs hagyománya a kontinensen. Idetartozik gyakorlatilag az összes rovarféle.

Az új élelmiszerként nyilvántartásba vett termékek az unió összes tagállamában forgalmazhatók, vagyis elvileg idehaza is megjelenhet a boltokban és összetevőként az élelmiszerekben az afrikai vándorsáska, a lisztkukac vagy a házi tücsök. A gyakorlatban erre ugyanakkor nincs sok esély, 

mivel a korábbi felmérések mindegyike azt támasztotta alá, hogy a magyarok határozottan visszautasítják a rovarfogyasztást. Az Agrárminisztérium sem támogatja a rovari élelmiszereket, mivel a hagyományos állati eredetű fehérjeforrásokat nem helyettesítik teljesértékűen, emellett kockázatosak az egészségre, és fogyasztásuk váratlan allergiás reakciót válthat ki az arra érzékenyeknél.

 

 

(Nagy Kristóf, magyarnemzet.hu)

 

 

Add tovább!

Iszonyatosan nagy a baj – A 444-nek már nem tetszik Maki Zaj, óriási kritikát kapott

És akkor Orbán Viktor fél tonna eledelt vitt az Ürömi Állatotthonba (Videó!)