in ,

Hamarosan a pécsi ellenzék is szétesik a francba – Egymásnak estek

Bajban van az erdőirtó polgármester

Pécsett sem sikerült alkalmas polgármestert és együttműködésre képes önkormányzati képviselőket hatalomra juttatnia az abszurd ellenzéki összefogásnak. A városban eleve hatalmas ellentétek feszülnek a gyurcsányisták és a régi szocialisták között, míg a liberális álcivilek a szokásos formájukat hozzák, irreális követeléseik mellett mindig maguk felé hajlik a kezük, a momentumosok meg a tőlük elvárható módon nem értenek semmihez. Az mindenesetre bájos, hogy a pécsi Momentum tizenkét pontja szerint Péterffy Attila sokkal nagyobb diktatúrát működtet a városban, mint amivel a Fideszt szokta vádolni Brüsszelben az ellenzék.

A törvények figyelmen kívül hagyása, a képviselői jogok lábbal tiprása, a frakciók működésének akadályozása szerepel a listán. Az meg az év poénja, hogy tizenöt hónap után jöttek csak rá: nem jutnak hozzá az önkormányzat működésével kapcsolatos alapvető adatokhoz.

 

Nyolc képviselő adott ultimátumot Péterffy Attilának, Pécs polgármesterének szerdán. A baloldaliak így válaszoltak arra a támadássorozatra, amelyet a DK-s alpolgármesterrel, Bognár Szilviával szemben indítottak az MSZP-közeli lapok az elmúlt napokban. Az aláírók szerint elfogyott a türelmük. Sajgó György, a Momentum pécsi frakcióvezetője Facebook-bejegyzésben nyilvánosságra hozta azt a tizenkét pontos követelésüket, amelynek aláírására határidőt szabtak Péterffy Attila polgármesternek.

 

A bama.hu Baranya megyei hírportál azt írja: tizenkét pontban foglalta össze követelését az a nyolc – három momentumos, négy DK-s és vélhetően egy Öttorony-Párbeszéd-tag – koalíciós képviselő, akik végső ultimátumot küldtek Péterffy Attilának, Pécs polgármesterének. Mint írták, a korábbi koalíciós megállapodással szemben a választás után eltelt tizenöt hónap alatt a 2010 előtti múltba forduló folyamatok indultak el, Péterffy szem elől tévesztette a közös célokat, a türelmük már elfogyott.

A további koalíciós együttműködés alapfeltételeként az MSZP-s Nyőgéri Lajos kinevezésének visszavonását jelölték meg – szeretnék, hogy erről a közgyűlés dönthessen –, és a DK-s alpolgármester Bognár Szilvia hatásköreinek visszaadását követelték. Azt is közölték, hogy hatékony feloldását kérik annak a morális válságnak, amit a Biokom Nkft.-nél létesített közbeszerzés- és projektmenedzser pozíció okozott. Feltételként szabták, hogy január 31-ig számoljanak be az átvilágításokról is, és lépéseket követelnek azért is, mert a lakásgazdálkodás, a lakhatás területein az elmúlt tizenöt hónapban semmiféle előrelépés nem történt.

 

Követelik azt is, hogy az az önkormányzati cégvezető, intézményi vezető, aki a jogszerűen kért közérdekű adatok szolgáltatását megtagadja, felmondással visszahívható legyen. Azt is írják, hogy minden, a polgármester, városházi vezető, városi cég által kötött szerződést teljes terjedelmében a képviselők részére hozzáférhetővé kell tenni. Ruzsa Csaba alpolgármestert rendszeres beszámolóra köteleznék, a képviselői és hivatali dolgozói összeférhetetlenségek megszüntetését is előírták február 28-ig.

Időközben az MSZP-közeli lapokban a héten árulással és áskálódással megvádolt, megalázott Bognár Szilvia is megszólalt a közösségi oldalán, de a vádakra nem reagált konkrétan, csak annyit közölt, hogy esküjének híven végzi a munkáját, aminek lényege a demokratikus, átlátható, párbeszéden és szakmai alapokon nyugvó városvezetés.

ÍME, AZ ULTIMÁTUM:

1.) Nyőgéri Lajos kinevezését a polgármester saját hatáskörben vonja vissza még a veszélyhelyzet alatt, illetve a kinevezéséről az SzMSz szabályai alapján demokratikusan döntsön a veszélyhelyzet utáni első közgyűlés!

2.) Bognár Szilvia alpolgármester a hatásköreit a 20/2019. (12. 02.) utasítás szerint gyakorolhassa! Minden olyan hatáskört vissza kell venni Ruzsa Csabától és Nyőgéri Lajostól, melyek Bognár Szilviától kerültek elvonásra.

3.) A Pécsi Kommunikációs Központ Kft. vezetőjének kinevezéséről az SzMSz szabályai alapján demokratikusan döntsön a veszélyhelyzet utáni első közgyűlés.

4.) Hatékony feloldását kérjük annak a morális válságnak, amit a BIOKOM Nkft.-nél létesített ’Közbeszerzés és projekt manager’ megnevezésű pozíció okozott. Fentieken túl szeretnénk mindenki számára átlátható szabályokat kialakítani az önkormányzati vállalatoknál és intézményeknél történő kinevezések ügyében.

5.) A polgármester 2021. január 31-ig nyilvánosan számoljon be az október 13-i győzelmet követő, az önkormányzati cégek előző időszaki működését vizsgáló átvilágítások eredményéről: sorrendben Tüke Busz Zrt. (Volvo-gate), BIOKOM Nkft., PSN Zrt., ZSÖK Nkft., PKK Kft., majd a többi városi érdekeltségű átvizsgált cég.

6.) A lakhatás, a lakásgazdálkodás területein az elmúlt tizenöt hónapban semmiféle előrelépés nem történt, a lakásgazdálkodással foglalkozó hivatali szervezet egy átjáróházzá vált. Ez a helyzet számunkra elfogadhatatlan! Ezért 2021. március 1-től a város lakásgazdálkodásának vezetésére pályázaton kiválasztott, a feladat ellátására alkalmas személyt kell kinevezni!

7.) Az a hivatali, intézményi, szervezeti és cégvezető, aki a közérdekű adatok vagy a közérdekből nyilvános adatok szolgáltatását az önkormányzati képviselő, valamint a jogszabály alapján hozzá forduló magánszemély (természetes személy) kérésére megtagadja, azonnali felmondással visszahívható legyen. Polgármesteri utasítás jogszabállyal nem lehet ellentétes, így arra való hivatkozás nem mentesíti a vezetőket a felelősségre vonás alól. Biztosítani kell az önkormányzati képviselők ellenőrzési jogosítványát, és a hivatalos dokumentumokat titoktartási kötelezettség mellett ki kell adni számukra.

8.) Minden olyan szerződést, melyet a polgármester, bármely városházi vezető vagy bármely önkormányzati cég megköt, teljes terjedelmében, az összes csatolmánnyal és a hozzá tartozó információkkal együtt minden önkormányzati képviselő részére könnyen hozzáférhetővé kell tenni! Ezért a jegyző a szerződéseket a tartozékaikkal együtt digitalizált formában a képviselők számára elérhető tárhelyre tölti fel.

9.) A mindenkori gazdasági alpolgármester – mint az önkormányzat gazdaságpolitikájának alakításáért felelős vezető – a tevékenységéről háromhavonta részletes beszámolót köteles terjeszteni a Közgyűlés elé.

10.) A frakciószövetség belső szavazásainál csak a közgyűlés minősített többségével, azaz tizennégy szavazattal támogatott javaslatok számítsanak a frakciószövetség egésze által kötelezően támogatandó javaslatnak, egyéb esetben szabad mandátumú szavazás következik, ha az előterjesztő fenntartja a javaslatot a közgyűlésre.

11.) Az önkormányzati képviselőket és a polgármesteri hivatal dolgozóit esetlegesen érintő összeférhetetlenségeket legkésőbb 2021. február 28-ig meg kell szüntetni!

12.) A képviselői munka felelős elvégzéséhez a polgármesteri hivatal biztosítsa a frakciók működésének feltételeit! A frakciók a kéréseiket 2021. január 31-ig juttassák el a jegyzőnek, hogy február 28-ig rendezhető legyen a frakciók infrastruktúrájának kialakítása.

(pestisracok.hu)

 

 

Oszd meg a barátaiddal is!

De azért szidják a kormányt – Több, mint kétmilliárd forintnyi állami reklámbevétele volt az RTL-nek tavaly

Same shit – Ugyanaz a sz*r: Hugyozsjózsi is 100 napos programot hirdetett! Ismerős?