in

Hahó libsik! – Megszűnhetnek a várólisták a reprodukciós eljárásban

A várólisták megszüntetését szeretné elérni kormányzat a reprodukciós eljárásokban két éven belül

Megszűnhetnek a várólisták a reprodukciós eljárásban

 

A várólisták megszüntetését szeretné elérni kormányzat a reprodukciós eljárásokban két éven belül – mondta az egészségügyért felelős államtitkár pénteken Kaposváron, újságíróknak.

Ónodi-Szűcs Zoltán a Kaposi Mór Oktató Kórházban működő Domány Sándor Reprodukciós Központ átadásakor azt mondta: az a cél, hogy senkinek ne kelljen várnia, akinek ilyen módon van lehetősége a gyermekáldásra.

Kitért arra, hogy a kormány országosan 8 milliárd forintot biztosít reprodukciós központok kialakítására és a páciensek anyagi terheinek csökkentése érdekében 70 százalékról 90-re emelte az eljárásban alkalmazott gyógyszerek támogatási arányát.

Az államtitkár megjegyezte, hogy a reprodukciós eljárásokat Kaposváron a múlt év végéig egy magánszolgáltató végezte. A Kaposi Mór kórház szülészeti osztályának egykori vezetőjéről, Domány Sándor egyetemi tanárról elnevezett, pénteken átadott központ e cég feladatait vette át, több mint 400 millió forintos kormányzati támogatásnak köszönhetően.

Aki ma ide bejön, annak az ellátásért nem kell fizetnie, csak a gyógyszerköltség 10 százalékát kell vállalnia – mutatott rá Ónodi-Szűcs Zoltán. Hozzátette: az intézmény kapacitását jelentősen növelik, az állami finanszírozású beavatkozások száma a korábbi évi 240-250-ről akár 885-re is emelkedhet Kaposváron.

Tájékoztatása szerint Magyarországon 2015-ben 6984, 2017-ben már 7180 reprodukciós beavatkozást végeztek, a cél az európai unós átlagnak megfelelő mintegy 12 ezer beavatkozás elérése. Ennek érdekében Budapesten, Debrecenben, Szegeden és Pécsen is nő a kapacitás – fűzte hozzá.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere arról szólt, hogy a somogyi megyeszékhelyen évente 300-350-en születnek, s mintegy ezren halnak meg. „Azt a garanciát, hogy a helyzet jobb lesz, csak megfelelő családpolitika tudja biztosítani” – közölte.

Kijelentette, a központ átadásának napja éppen ezért a remény napja Kaposváron, s az önkormányzat vállalja, hogy a páciensek szakmailag indokolt pluszkezelését 100 ezer forinttal segíti, a gyógyszerköltséghez 50 ezer forinttal járul hozzá.

(MTI)

(forrás:www.kormany.hu)

Agyhalál – Soros irdatlan összegeket költ a magyarországi választások befolyásolására

Agyhalál – Rékasi Zsigmond ügyében is bakot lőtt az ellenzéki média