in , , ,

G. Fodor Gábor: ha válság van, Orbán Viktorra van szükség!

Magyarország nem lép ki a sorból, támogatja az egységes fellépést, megszavazta a szankciókat: az egység fontosabb, mintha különvéleményes politikát folytatnánk

Magyarország nem lép ki a sorból, támogatja az egységes fellépést, megszavazta a szankciókat: az egység fontosabb, mintha különvéleményes politikát folytatnánk – minderről G. Fodor Gábor beszélt az Origónak. A XXI. Század Intézet stratégiája igazgatója közölte, az pedig egy nyilvánvaló politikai tapasztalat, hogy ha válság van, akkor Orbán Viktorra van szükség. „Ha válság van, Orbán kell. Tudjuk, hogy látott már ilyet, azt is tudjuk, hogy mit tesz, ha beüt a baj” – tette hozzá.

 

 

Az első és legfontosabb, hogy új helyzet van, ez egy háborús helyzet, így kezeli Európa és így kezeli Magyarország is – mondta az Origónak G. Fodor Gábor. A XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója szerint ez egy minőségileg új helyzet, és más politikai következtetések adódnak belőle, mintha másfél héttel ezelőtt beszélgettünk volna.
Attól, hogy mi itt Európában nem számítottunk a háborúra, attól még egy másik nézőpontból nézve ez egy reális kimenetel lehetett. Oroszországból nézve máshogy néz ki a történet, mint ahogy nyugatról látják, racionalitások ütköznek tehát
– tette hozzá.

Ami Európából nézve irracionális, onnan nézve lehet racionális. Orosz részről volt valamilyen racionalitás a háború mellett, de ez önmagában nem lett volna elég, ha nincsen döntés az elnök részéről. Putyin döntött: lesz katonai hadművelet Ukrajnában, és innét a kulcsszó: az eszkalálódás – mondta az elemző.

 

Adhatunk-e speciális magyar választ?

G. Fodor Gábor szerint az új helyzet újdonsága, hogy egy összehangolt nyugati válasz van, és ennek mi is a részesei vagyunk. Magyarország nem lép ki a sorból, támogatja az egységes fellépést, megszavazta a szankciókat: az egység fontosabb, mintha különvéleményes politikát folytatnánk. A kérdés az, hogy Magyarország adhat-e speciális választ erre a helyzetre, van-e speciális magyar mozgástér. A stratégiai igazgató szerint van erre a helyzetre az egységes fellépésben való részvétel mellett magyar válasz is: MAGYARORSZÁG, A MAGYAR EMBEREK BIZTONSÁGA A LEGFONTOSABB, ÉS EBBŐL AZ KÖVETKEZIK, EZT VÁRJÁK EL AZ EMBEREK A DÖNTÉSHOZÓKTÓL, HOGY MINDENT MEG KELL TENNI ANNAK ÉRDEKÉBEN, HOGY EBBŐL A HÁBORÚS KONFLIKTUSBÓL KIMARADJUNK. Ezért érthető, hogy megfér egymás mellett a közös fellépés támogatása és annak elutasítása, hogy halált okozó fegyvereket Magyarországon keresztül szállítsanak, ez ugyanis veszélyeztetné a magyarok, beleértve a kárpátaljai magyarok biztonságát – tette hozzá.

 

Amikor a helyzet óráról órára, napról napra eszkalálódik, nem tudjuk tehát mivé fajul, csak úgy tudunk kimaradni ebből, ha megőrizzük a higgadtságunkat, a józan észt, a nyugalmat. Ahogy a magyar miniszterelnök fogalmazott: stratégiai nyugalomra van szükség. Minden szónak, tettnek, nyilatkozatnak jelentősége van. Nem szabad kapkodni, nem szabad felelőtlennek lenni, mert ezzel a biztonságunkat veszélyeztetnénk – tette hozzá.

 

 

 

 

A baloldal fel akarja ültetni Magyarországot a háborús vonatra

Az is egy speciális körülmény, hogy Magyarországon alig egy hónap múlva választások lesznek, tehát kampány van. A háború ugyanakkor egy kivételes helyzet, letakarja a kampányt. Az ellenzéknek ilyenkor nem különböznie kell, hanem egyetérteni. Egységre van szükség, nem pedig felelőtlen nyilatkozatokra. A baloldalnak azt kellett volna mondania, hogy van ugyan vitánk a magyar kormánypártokkal, de a biztonság megőrzésére tett erőfeszítéseit támogatjuk, vészhelyzetben erre van szükség. Ehelyett a baloldali megnyilatkozásokat felelőtlen izgágaság jellemzi. Nem túlzás azt mondani, hogy Magyarországot és a magyar embereket fel akarják ültetni a háborús vonatra. Mindaz, amit tesznek és mindaz, amit mondanak, a stratégiai nyugalom ellen hat: kapkodás és izgatás, és a háborús propagandának való felülés jellemzi a baloldal konfliktushoz való viszonyát. Minden felelőtlen megnyilatkozás, tüntetés, demonstráció ebben az érzékeny helyzetben olaj a tűzre – tette hozzá.

Logikáját tekintve a háború belépett a vírus helyére. Sem azt, sem ezt nem láttuk előre. Ugyanígy kontrolálatlan a helyzet, nem uraljuk a szituációt, alapvetően nem rajtunk múlik, mi lesz. Ebben a helyzetben a helyes testtartás megtalálása a legfontosabb. A vírus esetében a vigyázzunk egymásra volt a helyes testtartás, itt pedig a nyugalom. A vírustól is volt egy félelem, hogy elérhet minket, és ez az aggodalom most is fennáll. Itt is van félelem, mi van, ha elér minket a háború, de megvan az esélyünk arra, hogy bölcs és felelős politikával legalább a direkt hatások alól függetleníteni tudjuk magunkat – mondta G. Fodor Gábor.

 

 

 

G. Fodor: Ha válság van, akkor Orbán Viktorra van szükség

Alig vártuk, hogy fellélegezzünk, mindenkinek elege volt már a vírusból, és senki sem gondolt arra, hogy egy háborúval számolnunk kellene. Mindez azt mutatja, hogy a válságok és veszélyek korában élünk – a valóság tehát visszaigazolja a kormány helyzetértékelését. Az pedig egy nyilvánvaló politikai tapasztalat, hogy ha válság van, akkor Orbán Viktorra van szükség. Ha válság van, Orbán kell. Tudjuk, hogy látott már ilyet, azt is tudjuk, hogy mit tesz, ha beüt a baj. Ez már a harmadik háború, amit kormányról megtapasztal, volt már ilyen helyzetben 1999-ben, amikor a déli határainknál dúlt a háború, 2014-ben, egy korábbi ukrán-orosz konfliktusban, a krími háborúban, és itt van most a harmadik. Orbán felelős politikusként mindig arra törekedett, hogy megőrizze Magyarország biztonságát és arra, hogy a háborúból kimaradjunk. Eddig sikerült neki. A baloldal miniszterelnök-jelöltje viszont úgy viselkedik, mint egy „agresszív kismalac”: minden mondata kész életveszély, mindazzal, amit mondatai üzennek, veszélyezteti a magyar emberek biztonságát – zárta G. Fodor Gábor.

 

 

(origo.hu)

 

 

Add tovább!

Baloldal: el kell zárni az orosz gázt

Itt a lista, ezeket az orosz bankokat zárta ki az EU a SWIFT-rendszerből