in

FIGYELEM! NEM STADION! – A Kincsem nemzeti program legnagyobb vidéki beruházása 6,8 milliárd forintból valósul meg

Európai színvonalú lovas központ

Európai színvonalú lovas központ

 

A magyar vidék legnagyobb, európai színvonalú lovas központja épül Észak-Magyarországon: a Kincsem nemzeti lovasprogram részeként 6,8 milliárd forintból, három ütemben újul meg a szilvásváradi Lipicai lovas központ.

 

Szilvásvárad komoly hagyományokkal rendelkezik a lótenyésztés és lovassport területén: a magyarországi lipicai lótenyésztést az 1800-as évek elejétől számítjuk, a község ennek több mint hatvan éve ad otthont. A Szilvásváradi Állami Ménesgazdaság arra törekszik, hogy biztosítsa a tradicionális fajta jellegének megőrzését, ehhez természeti adottságainak köszönhetően kiváló helyszín a Bükk hegység, illetve Szilvásvárad.

A Kincsem nemzeti lovasprogram legnagyobb vidéki beruházásaként Észak-Magyarország régiójának komplex, európai színvonalú lovas központja épül három ütemben, 6,8 milliárd forintból. A szilvásváradi Lipicai lovas központ közel tíz hektáron valósul meg, és a meglévő kulturális és lovas értékekre, az infrastruktúrára, a Bükk hegység egyedülálló természeti szépségeire, a vidék messze híres gasztronómiájára, illetve az évszázados hagyományokkal rendelkező védett, történelmi lófajta hagyományaira építkezik.

Fotó: MTI

Évszázados tradíciókat ápolnak. A turizmus és a sport képviselői is minőségi szolgáltatásokkal találkoznak Szilvásváradon

Tavaly ősszel, a beruházás első ütemé­ben elkészült a központ fedeles lovardája, amelyet novemberben adtak át. A közel 1,9 milliárd forintért felújított, nemzetközi színvonalú lovarda ezután közvetlenül két lovas szakágban – díjugratás és fogathajtás – is országos versenynek adott otthont.

A létesítmény megfelelően szolgálja a mindennapokban Szilvásvárad turisztikai szolgáltatásait, valamint lovainak képzését, tréningezését. A fedeles lovarda épületébe egy részleges fűtési rendszert is kiépítettek, ezáltal a létesítmény télen is folyamatosan használható.

Ez azért érdekes, mert a fedeles lovardák esetében Európa-szerte csupán elvétve építenek be fűtést a néző- és küzdőtérre. Vannak szigetelt, fűtött rendezvénycsarnokok, amelyekben egyéb rendezvények mellett – esetenként lovasversenyeket is szerveznek.

Ezeknek azonban mind a bekerülési, mind az üzemeltetési költségük sokkal magasabb, mint a Szilvásváradon megvalósult beruházás. Korábban a szilvásváradi ménes az Eger Erdőgazdaság keretei között működött. Erre az időszakra esett a teljes lovaspálya felújítása, illetve átalakítása az 1984. évi négyesfogathajtó-vb-re. A mostani beruházások eredményeként arra is számítanak, hogy az Eger­erdő Zrt. üzemeltetésében lévő kisvonat forgalma is nőni fog.

Ezzel párhuzamosan már tavaly megkezdődtek és azóta is zajlanak a projekt további két ütemének munkálatai. 2018 elejére megújul a lovaspálya és annak környezete is. A beruházásban korszerű, négy évszakos pálya épül 6500 fős nézőtérrel, melyből kétezer fő részére fedett lelátó is rendelkezésre áll majd. Ezekhez igényes, a nemzetközi versenyek rendezéséhez kötelezően előírt melegítőpálya és kiszolgálólétesítmények is csatlakoznak. A beruházások után jövőre az egész komplexum teljes erőbedobással várja majd vendégeit.

Szilvásváradra évente 600-800 ezer ember látogat el, akik számára izgalmas, látványos programokat kínálnak a Lipicai lovas központban, amellett, hogy szinte valamennyi lovas szakág számára kitűnő felkészülési és versenyzési lehetőséget kínál a most készülő lovaspálya.

A Heves megye Bélapátfalvai járásában lévő község ellátása a szállás, étkezés és egyéb idegenforgalmi szolgáltatások szempontjából kimagasló, ami folyamatosan növekvő látogatottságot biztosít a desztinációban.

(Thurzó Katalin, magyaridok.hu)

Teljes az agyhalál Németországban – Arab dizájnnal épült játszótér Németországban

Legyőzhetetlenül – November 4 emlékére