in ,

FIGYELEM! Külföldi adathalász cégeknél landolhatnak az ellenzéki előválasztók személyes adatai

Megint külföldi (elsősorban amerikai) cégekhez kerülhetnek az ellenzéki szavazók különlegesen védett személyes adatai

Megint külföldi (elsősorban amerikai) cégekhez kerülhetnek az ellenzéki szavazók különlegesen védett személyes adatai, legalábbis azoké, akik részt vesznek a baloldali előválasztáson. Mint ahogy bizonyítottan külföldre kerültek például a DK kínaivakcina-ellenes vagy éppen Hadházy Ákos európai ügyészségért indított petícióját aláírók védett adatai. Márpedig a pártállásra, világnézetre vonatkozó adatok különleges személyes adatnak inősülnek, azok illetéktelen felhasználása bűncselekmény, amelyért adott esetben szabadságvesztés is kiszabható.

Komolyan aggódhatnak a személyes adataikért azok a honfitársaink, akik valami okból részt akarnak venni az ellenzéki előválasztáson.

 

 

  • A baloldal korábbi aláírásgyűjtő akciói ugyanis előrevetítik: nem pusztán az ellenzéki pártok használják föl adatbázisépítésre az ő különlegesen védett személyes adataikat, hanem ráadásként külföldre kerülhetnek, ahol ismeretlen célokra használhatják fel azokat.

Már korábban is többször fölvetődött annak gyanúja, hogy a magyarországi ellenzék a különböző aláírásgyűjtései, petíciózásai során összegyűjtött személyes adatokat ismeretlen célból külföldi szervereken tárolja, ahol idegen, akár ellenséges szándékú titkosszolgálatok is könnyebben hozzáférhetnek. Legutóbb a DK kínai vakcina elleni internetes aláírásgyűjtésekor lepleződött le, hogy az aláírók személyes adatai külföldre kerültek. Mint kiderült: az adatok olyan külsős, amerikai partnereknél landoltak, mint a San Franciscó-i Mailgun Technologies Inc., a Palo Altóban található Manychat Inc., továbbá az észt DatAdat OÜ nevű vállalkozás. Utóbbinál kapcsolattartóként Gyurcsány volt kabinetfőnöke, az egykori titkosszolgálati miniszter, Ficsor Ádám van feltüntetve. A céget Ficsor még 2016-ban alapította, a tulajdonosok között pedig fölbukkan Gyurcsány egyik legfontosabb háttérembere, a Demos-os Dessewffy Tibor, és áttételesen Bajnai Gordon exkormányfő is. Vagyis úgy tűnik, a Gyurcsány–Bajnai-körhöz kerültek a kínai vakcina ellen fölhergelt emberek védett személyes adatai. A történteket akkor Péterfalvi Attila, Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke súlyosan aggályosnak minősítette.

 

Hasonló sorsra jutottak 680 ezer honfitársunknak a személyes adatai, akik megbíztak a pártszédelgő Hadházy Ákosban, és aláírták az egykori fideszes, majd LMP-s, jelenleg éppen momentumos politikus Európai Ügyészséghez csatlakozást követelő petícióját. Az aláírásgyűjtés interneten fellelhető adatkezelési tájékoztatójában ugyanis az egyesült államokbeli The Rocket Science Group LLC-t és a kanadai Sync.Com Inc. nevű céget jelölték meg adatfeldolgozókként. Míg az előbbi az atlantai Georgiában, utóbbi Torontóban van bejegyezve. A The Rocket Science Group internetes marketingtevékenységet végez, a Sync.Com pedig felhőszolgáltatásokat nyújt, vagyis adatok tárolását segíti. Tehát Kanadába és az Egyesült Államokba kerülhettek az aláírók személyes adatai. A cégek pontos szerepének tisztázatlansága miatt az adatvédelmi hatóság vezetője ismét komoly aggályait hangsúlyozta.

 

VAN RÁ PRECEDENS, HOGY MEGTILTHATÓ

Az őszre tervezett ellenzéki előválasztás kapcsán a PestiSrácok.hu megkeresésére Péterfalvi Attila arról tájékoztatott: egyelőre egyetlen párt vagy szervezet sem fordult az adatvédelmi hatósághoz az adatkezelés ügyében. Rákérdeztünk: milyen következményei lennének, ha az előválasztásra regisztrálók adatai külföldre, például az Egyesült Államokba kerülnének. Erre azt felelte: ha ilyen történne, azt mindenképpen ki kéne vizsgálni. Legfőképpen azt kellene tisztázni, mi biztosítja az ott tárolt személyes adatok védelmét. Péterfalvi Attila példaként említette: a portugál adatvédelmi hatóság a közelmúltban megtiltotta, hogy a portugál népszámlálás adatait az Egyesült Államokban lévő szerverekre továbbítsák.

Tehát van rá precedens az Európai Unióban, hogy egy ilyen eljárás – az állampolgárok személyes adatainak védelmében – megtiltható

– húzta alá az adatvédelmi hatóság vezetője. Arra is emlékeztetett: az Európai Unió Bírósága korábban érvénytelenítette az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti adatvédelmi egyezményt, az úgynevezett „adatvédelmi pajzsot”.

MOST MÁR MÉGIS JÓ AZ ELŐZETES REGISZTRÁCIÓ

Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég Alapítvány jogi szakértője a PestiSrácok.hu-nak nyilatkozva emlékeztetett: 2012-ben a Magyar Helsinki Bizottság, az Eötvös Károly Intézet, illetve a Társaság a Szabadságjogokért vezetői közös cikket írtak az Élet és Irodalomba (A választási regisztráció jogfosztás címmel), amelyben kifejtették:

„az előzetes regisztrációnak nincs legitim célja, vagyis önkényes”.

Továbbá azt állították: az előzetes választói regisztráció aláásná az általános és egyenlő választójogot. [Emlékezetes: a kormány gondolkodott az előzetes regisztráció bevezetésén, ám miután a nemzeti konzultáción a többség ezt az elképzelést nem támogatta, az ötletet elvetették – P.T.]  Ifjabb Lomnici Zoltán szerint nagy kérdés ugyanakkor, hogy ezek a baloldali szervezetek a tervezett baloldali előválasztás kapcsán is fenntartják-e az álláspontjukat, hiszen az azon történő állampolgári részvétel előzetes regisztrációhoz lesz kötve.

„Kérdés továbbá (ismerve azt az ellenzéki gyakorlatot, hogy előszeretettel tárolják külföldi szervereken a magyar emberek aláírási kampányok során szerzett személyes adatait): mennyire lesznek biztonságban és védve az előválasztáson részt vevők különlegesen védett személyes adatai”

– fogalmazott a szakértő.

 

 

 

 

Ifjabb Lomnici Zoltán emlékeztetett: a választók személyes adatai kapcsán a NAIH korábban többször rögzítette, a személyes adatokat az aláíró szándékától eltérő célra felhasználni jogellenes, ezért azok másolása, sokszorosítása, fénymásolása, illetve duplikált adatbázisok létrehozása az azokon szereplő tények alapján tilos. Külön állásfoglalásban rögzítette a NAIH a célhoz kötött adatkezelés elvét, amely alapján személyes adatot kezelni csak meghatározott célból, jog gyakorlása és kötelezettség teljesítése érdekében lehet. Mindezeken túl a vonatkozó személyes adatok eltulajdonítása, azaz nem jogosultak általi, felhatalmazás nélküli összegyűjtése bűncselekménynek minősül, mégpedig személyes adattal visszaélés miatt.

A pártállásra, világnézeti meggyőződésre vonatkozó személyes információk az adatvédelmi jogban különleges adatnak minősülnek, amelyek vonatkozásában az ilyen bűncselekmény elkövetése – vétségként – akár két évig terjedő szabadságvesztés büntetést is vonhat maga után

– hangsúlyozta ifjabb Lomnici Zoltán.

NONSZENSZ. Péterfalvi Attila a PestiSrácok.hu-nak nyilatkozva nonszensznek nevezte azt a fölvetést, amely az előválasztáson részt vevők nevének nyilvánosságra hozatalával venné elejét a voksolás „meghekkelésének”. A NAIH elnöke hangsúlyozta: egy ilyen közzététel a szavazók különlegesen védett személyes adataival való visszaélésnek minősülne. [Az ötlet Mérő László ellenzéki aktivistától származik, aki néhány napja írt erről cikket a Telexen. Mérő közölte: most nem érdeklik a jogi aggályok. Majd mindenfajta bizonyíték nélkül megvádolta a Fideszt: meg akarják trollkodni az előválasztást, hogy a (szerinte) számukra kedvezőbb Dobrev Klára legyen az ellenzék miniszterelnök-jelöltje.]

Ezzel szemben a PestiSrácok.hu úgy értesült: a Fidesz nem csak azért nem fontolgat ilyesmit, mert a trollkodás a magyarországi ellenzék műfaja, hanem azért sem, mert az előválasztást előre lefutottnak tartják. A portálunknak név nélkül nyilatkozó fideszes forrásunk szerint bárhogy döntenek is az ellenzéki szavazók, jelen állás szerint az ellenzéki pártok mindenképpen a diploma- és angolnyelvvizsga-botrányba keveredett Karácsony Gergelyt akarják kihozni győztesnek. Ezt pedig gond nélkül megtehetik, hiszen a voksokat nem egy tőlük független, elfogulatlan szervezet vagy egy törvényes keretek közt működő hatóság, hanem maguk az ellenzéki pártok számolják majd. S ebben segédkezik nekik a Magyar György (címlapképünkön) nevével fémjelzett Civil Választási Bizottság, amely a 2019-es ellenzéki előválasztást is celebrálta, s amely a mostani előválasztásra is bejelentkezett már.

 

 

(Pilhál Tamás, pestisracok.hu)

 

 

Oszd meg a barátaiddal is!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Kálmán Olga fogpótlása kb. 2-3 millió forintba kerülhet – Egy átlag magyar ezt nem teheti meg magának

Pénztelenség miatt nyivákol Kamu Geri, de a kampányára már elköltöttek 30 milliót az adófizetők pénzéből!