in ,

Feri és Kláriék nagy bajban vannak – Az összeomlás szélére került a Gyurcsány-koalíció

Az európai parlamenti választásokkal őrségváltás történt a baloldalon

Az európai parlamenti választásokkal őrségváltás történt a baloldalon, miután a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció, valamint a velük szövetségben induló MSZP és Párbeszéd mindössze a szavazatok nyolc százalékát tudta megszerezni. Ezek alapján a 2026-os országgyűlési választáson a DK kieshet a magyar parlamentből.

 

Hatalmas vereséget szenvedett el az euró­pai parlamenti választáson a Gyurcsány Ferenc vezette óbaloldal. A Demokratikus Koalíció (DK), az MSZP és a Párbeszéd hármasa csúnyán leszerepelt, és a szavazatok alig több mint nyolc százalékát megszerezve mindössze két EP-mandátumhoz jutottak. A történelmi bukás után Dobrev Klára, a párt EP-képviselője feloszlatta az árnyékkormányát, Gyurcsány pedig furcsa magyarázatot adott a történtekre. – Kár lenne nagyon cizellálni a dolgot, vereséget szenvedtünk – mondta a DK elnöke egy héttel a választásokat követően egy videóban. Szerinte a DK és a vele szövetséges mikropártok bukásának semmi köze nincsen a közéletben tapasztalható, ellenzékváltó hangulathoz, és nem szolgált magyarázattal Magyar Péter pártjának előretöréséhez.

Gyurcsány arról is beszélt, hogy zajlanak a párton belüli egyeztetések, közösen értékelik a hatalmas vereséget. Gyurcsány azonban azt is kijelentette: „vissza fogok jönni”, ez alapján pedig aligha várható, hogy lemond a pártelnökségről.

Ugyanakkor már a saját pártján belül is kritikákat kap Gyurcsány Ferenc. A gyulai Leel-Őssy Gábor, a DK egyik alapítója például a közösségi oldalán úgy fogalmazott: ideje lenne emlékiratokat írni a DK vezérének. Eközben Lamperth Mónika, aki a Gyurcsány-kormányok idején volt belügyminiszter, az ATV műsorában nem teketóriá­zott, lemondásra szólította fel Gyurcsány Ferencet és az MSZP vezetőit is.

Mesterházy Attila, a Szocialisták és Demokraták alapító elnöke, az MSZP korábbi vezetője a Hír TV Napi aktuális című műsorában elmondta: ha egy parlamenti választás lett volna, akkor a DK–MSZP–Párbeszéd hármas nem tudta volna megugrani a parlamenti küszöböt, ami a három párt közös indulása esetén 15 százalék. Ez pedig egy nagyon súlyos vereség, ilyenkor a pártelnök szokta vállalni a felelősséget és lemond. Mesterházy szót ejtett arról is, hogy új baloldalt kell építeni, amihez szerinte mindenkire szüksége lesz, így az MSZP-vel és Magyar Péterékkel is szövetkezne, de a DK-val nem, mert úgy látja, az egy neoliberális párt.

Meglehetősen ironikus, hogy a választásokat megelőzően Dobrev Klára azzal kampányolt, hogy előre hozott országgyűlési választások kiírását követelik, ha a kormánypártok vereséget szenvednének az európai parlamenti voksoláson, ám ehhez képest éppen a DK szenvedett óriási vereséget. A felvetés vélhetően egy elkeseredett próbálkozás volt arra, hogy az ellenzéki oldalon Gyurcsányék átvegyék a tematizálást Magyar Pétertől, akinek a feltűnése végül odáig vezetett, hogy az óbaloldal támogatottsága összeomlott.

Mindezek után kezdenek kirajzolódni az új erőviszonyok, amelyek alapján Magyar Péter és a Tisza Párt lehet a baloldal meghatározó ereje, Gyurcsányék pedig kis párttá váltak. A DK–MSZP–Párbeszéd összefogás a 2026-os választásokra is szól, amelyen a korábbi információk szerint Dobrev Klára lehet a három párt miniszterelnök-jelöltje. Ha viszont a három párt koalíció­ja nem tudna bekerülni az Országgyűlésbe, könnyen előfordulhat, hogy a DK egyszerre tűnik el a politikai palettáról az MSZP-vel, noha korábban úgy tűnt, hogy a Gyurcsány-párt kebelezheti be a szocialistákat.

 

 

(magyarnemzet.hu)

 

 


 

FIGYELEM!

Tisztelt olvasóink, kedves barátaink, támogatóink!

 

Ahogy ígértük, mindenkit tájékoztatunk a Wittinghoff per kapcsán kialakult újabb helyzetről. 

Mint mindenki tudja, szerkesztőségünket másodfokon is elmarasztalták egy durva politikai bírósági ítélet által, amiben  4.5  millió forint + kamatok (2019-ig visszamenőlegesen!) + adók + perköltség büntetést kaptunk.

Hosszan mérlegelés után szerkesztőségünk úgy döntött, hogy az igazságszolgáltatásba vetett maradék hitünket is összeszedve a Kúriára visszük ügyünket. Ez a döntés anyagilag és lelkileg is megterhelő számunkra, hiszen mindenkit megviselt ez a kifejezetten méltatlan és igazságtalan politikai bírósági ítélet. Ezzel kockáztatjuk, hogy esetleg magasabb lesz a ránk kirótt büntetés összege, de reméljük, hogy ebben az esetben a valóban bűnös és közélethez méltatlan felperest fogják elmarasztalni.

 

 

Amennyiben lehetősége engedi és szeretne hozzájárulni a Kúriára benyújtott fellebbezés költségeihez, az alábbi számlaszámon tud nekünk segíteni és fennmaradásunkat támogatni:

Számlaszám:

Erste bank

11600006-00000000-43559002

 

 

Köszönettel,

 

A mindenszo.hu szerkesztősége

 

 

 

A baloldal jóslatai ellenére meghatározó politikai erő marad a Fidesz-KDNP Budapesten

Sebestyén Balázs megidézte a posztkommunista korszellemet: ha nyerünk, akkor „Hajrá, magyarok!”, ha viszont veszítünk, akkor O1G!