in , , ,

Ezért kell a HUXIT! Megint a Hálózat nyert! Az Európai Bíróság elkaszálta a Lex CEU-t

A magyar parlamentnek a rendelkezéseket meg kell semmisíteni, írja a hvg.hu.

Sérti az uniós jogot a magyar nemzeti felsőoktatási törvény 2017-es módosítása, ezért ezeket a rendelkezéseket meg kell semmisíteni – mondta ki az Európai Bíróság, amelyről a hvg.hu számolt be. Az ítélet kimondja, az uniós joggal összeegyeztethetetlenek a Magyarország által bevezetett azon feltételek, amelyek lehetővé teszik a külföldi felsőoktatási intézmények magyarországi tevékenységét.

Az Európai Bizottság indított ebben az ügyben kötelezettségszegési eljárást a magyar kormány ellen, amely most zárul majd le uniós döntéshozatali fórum előtt. Az EB érveit korábban a Bíróság főtanácsnoka is elfogadta és a mostani ítélet is ezeket a megállapításokat tartalmazza.

Az Európai Bíróság a következő területeken állapított meg jogsértést: a Lex CEU sérti a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) keretében kötött, a Szolgáltatások Kereskedelméről szóló Általános Egyezményt, sérti a letelepedés és a szolgáltatásnyújtás szabadságának az elveit, valamint a belső piaci szolgáltatásokról szóló uniós irányelvet, a kifogásolt rendelkezések a tudományos élet szabadságára, az oktatási intézmény alapításához való jogra, továbbá a vállalkozás szabadságára vonatkozó EU-s rendelkezésekkel is ellentétesek.

(hvg.hu)

(mandiner.hu)

 

Oszd meg a barátaiddal is!

Toporzékolás volt a Hír Tv-ben – A Plusz-mínuszban most a szűkszemű Pulai hazudozik – Videó

Hoppá! Gulyás: az orvosi kamara összes törvénymódosító javaslatát elfogadták