in ,

Ez veszélyes! További áttörési kísérletek várhatók a déli határon!

Baj van!

Ismét nőtt a migrációs nyomás a magyar–szerb határon, a kedd hajnali röszkei támadáshoz hasonló áttörési kísérletek a jövőben is várhatóak Halmosi Zsolt, országos rendőrfőkapitány-helyettes szerint. Müller Cecília országos tiszti főorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy az illegális bevándorlás a koronavírus és más kórokozók terjedése szempontjából is jelentős kockázatot jelent, járványgócok is kialakulhatnak.

A tavaszi visszaesést követően nyáron jelentősen erősödött a migrációs nyomás a magyar–szerb határon – jelentette ki az országos rendőrfőkapitány-helyettes csütörtökön Röszkén, egy sajtótájékoztatón. Halmosi Zsolt arról számolt be, hogy az Európai Unió (EU) egyetlen, jelentős migrációs nyomással érintett külső határa a magyar–szerb határszakasz. Szavai szerint az elmúlt hónapokban az EU külső határain elfogott illegális migránsok fele a nyugat-balkáni útvonalon, a magyar–szerb határszakaszon próbálkozott. – A migránsok száma az elmúlt hónapokban jelentősen megnőtt a Nyugat-Balkánon. Nagyjából hetvenezer migráns próbál így bejutni az unióba, ám ennél sokkal többen várnak Törökországban arra, hogy elinduljanak Európa felé – közölte a rendőrfőkapitány-helyettes.

Halmosi Zsolt arról is beszámolt, hogy szervezett és rendkívül agresszív volt a migránsok kedd hajnali röszkei támadása, amikor csaknem száz migráns gyűlt össze a határ szerb oldalán, a település közelében található kiserdőben. Tájékoztatása szerint a rendőrök éjfél után nem sokkal a hőkamerákon keresztül észlelték a csoportot, amelynek tagjai a határ több pontján egyszerre próbáltak meg illegálisan Magyarország területére jutni. – Erőszakosan léptek fel a határt védőkkel szemben, kövekkel dobálták meg őket, s az agresszív viselkedésüket a többszöri felszólítás ellenére sem hagyták abba. Mintegy harmincan felmásztak a határkerítésre, így próbálva bejutni az országba. Végül egy embernek sikerült létrán átmásznia a kerítésen, amely azonban kettétört alatta, ezután rögtön elfogták. Amikor elkapták a férfit, az úgy tett, mintha bántalmaznák, ám ez nem volt igaz – ismertette Halmosi Zsolt a határ elleni támadás részleteit, amelyről videó is készült.

Hangsúlyozta: a rendőröknek az a célja, hogy minden törvényes eszközzel megállítsák a migránsokat. Ez azonban nem csak a határ, és azon belül a kerítés védelmét jelenti. Halmosi emlékeztetett: eddig összesen 16 alagút-kezdeményezést találtak a határ közelében, amelyeken keresztül szintén be akartak szökni a migránsok az országba. A rendőrök – folytatta – továbbra is legmodernebb eszközökkel védik a határt, így többek között drónokkal is figyelik a különböző mozgásokat. Mint ismert, a 2015-ös migrációs válság idejében is történt egy komolyabb határáttörési kísérlet Röszkénél. Az akkori zavargás során erőszakba torkolló összecsapás történt a migránsok és a határátkelőt védő magyar rendőrök között, melynek során több száz ember sebesült meg.

 

A rendőrfőkapitány-helyettes tájékoztatása szerint a migrációs nyomás tavaszi visszaesése a koronavírus megjelenésének volt köszönhető. Ebben az időszakban ugyanis katonák által őrzött táborokban voltak, amelyeket nem hagyhattak el. Nyáron azonban az azt megelőzőnél több migráns próbált bejutni az unióba. A pandémia jelentette kockázatokkal kapcsolatban Müller Cecília országos tiszti főorvos azt hangsúlyozta, hogy az illegális migráció is rengeteg veszélyt rejt ebben a kérdésben, hiszen a migránsok sokszor ismeretlen helyekről jönnek, illetve általában olyan országokból, ahol sokkal magasabb a koronavírus-fertőzöttség. Hozzátette: a migránsáradat miatt akár járványügyi gócok is kialakulhatnak, de emellett az illegális bevándorlók más betegségeket is behozhatnak. – Olyanokat, amelyek korábban soha, vagy nagyon régen nem fordultak elő Magyarországon, akár élősködőket is, olyanokat, amelyek Magyarországon nincsenek jelen – figyelmeztetett Müller Cecília.

(Kárpáti András, magyarnemzet.hu)

 

 

Oszd meg másokkal is!

Bréking! Az Antifa Amerikában már Bibliát éget! Videó

Apáti Bence vezércikkben csicskítja a Momentumot!