in ,

Ez tűrhetetlen! Bige László zsarolása a magyar élelmiszer-ellátás biztonságát fenyegeti

Bige László zsaroló magatartása már rég túlmutat a politikán

Bige László zsaroló magatartása már rég túlmutat a politikán; az, amit a baloldali oligarcha művel, már az egész hazai agráriumot, az által a magyar élelmiszerellátást is veszélyeztetheti – véli a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

Győrffy Balázs a PestiSrácok.hu-nak azt mondta, a gazdatársadalmat már az is felháborította, amikor kiderült, hogy éveken át a kereskedő cégekkel kartellezve lopták meg őket; erre most Bige László még a műtrágya termelésszüneteltetésének lehetőségét is kilátásba helyezte, és ultimátumot adott a magyar gazdáknak, hogy mikor vásárolhatnak műtrágyát. Erre egyetlen napot adott és bejelentette, hogy a maradékot külföldön értékesíti. Az Agrárkamara elnöke szerint ez megengedhetetlen, ezért a kormány beavatkozását kérik. Győrffy Balázs szerint szükség esetén korlátozni kell az exportot, mint az épületfaanyag esetében, a gyárat pedig akár hatósági formában is üzemeltetni. Műtrágyára ugyanis szüksége van az agráriumnak, ez befolyásolja a termés mennyiségét és minőségét; ha a gazdák nem jutnak hozzá a szükséges mennyiségű termőföld-tápanyaghoz, annak drasztikus következményei lesznek az élelmiszerárakban. Márpedig a magyar gazdák már most sem tudnak annyi műtrágyát venni, amennyire szükségük lenne, a korábbi évekhez képest ugyanis a Nitrogénművek Zrt. műtrágyájához négyszeres áron juthatnak csak hozzá.

 

A napokban olyan nyilatkozatot tett Bige László baloldali oligarcha, amit elég nehéz nem fenyegetésként értékelni. Miután nemrég belengette, hogy a magas energiaárak miatt a Nitrogénművek Zrt.-nél a termelést is szüneteltetheti, most pedig a magyar gazdáknak adott ultimátumot, konkrétan egyetlenegy decemberi napot, amikor leköthetik nála a műtrágyát, utána az összes megmaradt terméket külföldre értékesíti. Ezzel a hazai mezőgazdászok patthelyzetbe kerültek, a műtrágyaárak ugyanis elszálltak: jelenleg négyszeres árat kell fizetni a megfelelő termést biztosító tápanyagért, amit nem tudnak kigazdálkodni. Ha nincs elég műtrágya, kevesebb lesz a termény, ami drasztikus élelmiszerár-emelkedést fog eredményezni.

 

Szorult helyzetben van a magyar mezőgazdaság és elkeseredve a magyar gazdák: nem elég, hogy őket is sújtja az elszállt üzemanyagár, jelenleg megfizethetetlen nekik a műtrágya. Egyet tudnak tenni: kevesebbet vesznek – már ha van, aki ad el nekik.

A kialakult helyzetre két magyarázat is van. Amit Bige László állít, hogy költségei az egekben vannak, tény. Miután felfüggesztették az Északi Áramlat–2 német engedélyezését, egész Európában történelmi csúcsra ért a földgáz ára. Tavaszra, amikor már legalább fűteni nem kell, nyilván jóval olcsóbban lehet majd ezen energiaforráshoz jutni. Bige Lászlónak azonban olyan óriási a vagyona, hogy elbír némi veszteséget, pláne azután, hogy tisztességtelen eljárásaira egymás után derül fény. Ahogy arról korábban beszámoltunk, már két súlyos büntetőpernek is vádlottja. A vád szerint kilopta saját gyárából a műtrágyát, azt papíron másodosztályú termékként jelentősen nyomott áron értékesítve, hogy a számla nélkül teljes áron tovább adott termék árából a zsebébe kapjon vissza. Ezen kívül az is kiderült, hogy a kereskedő cégekkel hosszú éveken át kartelleztek, amiért a versenyhivatal rekordmértékű bírsággal sújtotta.

Bige László jól tudja, hogy szorul körülötte a hurok és akár tizenöt év börtönbüntetésre is ítélhetik. Ezért sokkal több is lehet abban, ami napjainkban a Nitrogénművek körül történik, mint a magas gázár. Egy alulról jött milliárdos került nagy bajba, nem kevesebbet veszíthet el, mint szabadságát és minden gazdasági hitelét, azért pedig, hogy ettől meneküljön, bármire képes lehet. Egyfelől felajánlkozott a kormányváltásért küzdő ellenzéknek, aminek nyilván ára van, másfelől zsarol, fenyegetőzik, mert tudja, hogy olyan értéken ül, ami felbecsülhetetlen – és nem pénzben.

NÉGYSZERES ÁRON ADJA MA BIGE A MŰTÁRGYÁT, MINT KORÁBBAN

Baki Róbert, Pápa környéki gazdálkodó eddig tizenkét-tizenhárom kamionnyi műtrágyát használt fel évente; most ugyanazon az áron csak négy kamionnyit tudtak vásárolni, ami azt jelenti, hogy négyszer annyit kell most fizetni a termőföldet éltető tápanyagért, mint egy évvel ezelőtt. Kisebb lesz a műtrágya-felhasználás, ami általánosan csökkenteni fogja a termésátlagokat a magyar agráriumban. Akár húsz-harminc, de akár ötven százalékos terméskieséssel is lehet számolni Baki Róbert szerint.

Ha magasabb áron leszünk kénytelenek eladni a terményeket, akkor a vásárlók asztalára is drágább élelmiszer fog kerülni

– magyarázta portálunknak a gazda, miért érint minden magyar embert az, hogy ők mennyiért kapják a műtrágyát.

Ahhoz, hogy februárban el tudjuk kezdeni a repceféléket trágyázni, a műtrágyának már az udvaron kellene lenni. A szükséges mennyiség most százmillió forintjába kerülne a szövetkezetnek

– tette hozzá.

NAK: A MAGYAR GAZDÁK NEM MARADHATNAK HAZAI MŰTRÁGYA NÉLKÜL

A műtrágya ára és elérhetősége rendkívül érzékeny pontja a mezőgazdaságnak. Egy olyan anyagról beszélünk, ami alapjaiban határozza meg a teljes hazai mezőgazdaság teljesítőképességét. Már azon felháborodott a teljes magyar gazdatársadalom, amikor kiderült, hogy itt éveken keresztül kartelleztek az előállító, kereskedő cégek, vagyis lopták el a pénzt tőlünk

– mondta portálunknak Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, aki hozzátette: arra semmiképp sem számítottak volna, hogy egy újabb korlátozással találkoznak.

Zsaroló magatartással veszélyeztetni a magyar élelmiszerellátás biztonságát, az túlmegy minden határon

– jelentette ki a kamarai elnök. Ezért, mint mondta, teljesen jogos a gazdatársadalom azon elvárása, hogy tartsuk az országhatáron belül az előállított műtrágyát, hiszen arra nekünk, magyaroknak is szükségünk van. Győrffy Balázs szerint, ha Bige László így folytatja, komolyabb kormányzati beavatkozásra is szükség lehet, Ha az épületfa esetében exportkorlátozást lehetett elrendelni, erre most még sokkal nagyobb szükség lehet. Arról is jogszabály rendelkezik, hogy mi a kritikus infrastruktúra Magyarországon. Ezért a termelést is lehet állami ellenőrzéssel biztosítani.

Szerintem ezt nyugodtan sorolhatjuk oda, adott esetben akár hatósági formában is működtethetjük tovább a gyárat

– jegyezte meg az elnök. Végül arról szóló véleményét sem rejtette véka alá, hogy Bige László bejelentkezett a baloldal és miniszterelnök-jelöltjük mecénásának, kampányfinanszírozójának.

Egyenesen bicskanyitogató, hogy a magyar gazdáktól ellopott pénzből Bige László annak a Márki-Zay Péternek a kampányát támogatná, aki Hódmezővásárhely polgármestereként a földadó bevezetésének az ötletével sokkolta az ottani gazdálkodókat. Ebből kiindulva ez a páros a magyar vidék számára túl sok jót nem hozhat

– hangsúlyozta Győrffy Balázs.

A témában készült riportunkat pénteken este a Pesti TV Pesti Riporter című műsorában láthatják. Jövő szombaton pedig Az Ügy című műsorban tárjuk mélységeiben Önök elé a Bige-sztorit.

 

 

(Füssy Angéla, pestisracok.hu)

 

 

Add tovább!

Akkor még sincs kivéreztetve Budapest? Tíz milliárd forintot kapnak a kerületek a kormánytól az egészségügyi fejlesztésekre

4 millió éhező! Mélyszegénység – Felmérés: a magyarok átlagosan 59 ezer forintot terveznek költeni az idén karácsonyi ajándékokra