in

Ez oszt igen! – 450 ezren tüntetnek Barcelonában

Mintegy 450 ezren tüntettek Barcelonában a katalán függetlenség mellett a helyi rendőrség szombat esti tájékoztatása szerint.

Marchers wave Catalonian nationalist flags as they demonstrate during Catalan National Day in Barcelona September 11, 2012. Demonstrators from across the region, some urging full independence, others calling for more autonomy from Madrid, marched on Tuesday under the slogan "Catalonia, a new European state." REUTERS/Albert Gea (SPAIN - Tags: CIVIL UNREST SOCIETY POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY)

A függetlenség híveinek tömege délután lepte el a belvárosi utcákat, katalán zászlókat lobogtatva, a „szabadság” és a „függetlenség” szavakat skandálva.

A tüntetést eredetileg azért szervezték, hogy követeljék két előzetes letartóztatásban lévő függetlenségpárti civil szervezet vezetőjének szabadon bocsátását.

Ám a spanyol kormány bejelentése után, miszerint kezdeményezi a katalán kormány feloszlatását és előrehozott helyi parlamenti választások megrendezését, a megmozdulás célja kibővült az intézkedések elleni tiltakozással, és az autonómia védelme melletti kiállással.

Carles Puigdemont katalán elnök és kormányának tagjai a menet élére álltak. Oriol Junqueras katalán elnök-helyettes Twitter-oldalán azt írta: „ma nem csak az autonómiát függesztették fel, hanem a demokráciát is„.

A spanyol kormány szombat délelőtt megkezdte rendkívüli ülését, amelyen végleges döntést készül hozni arról, hogy a katalán függetlenségi törekvésekkel kapcsolatban pontosan milyen intézkedéseket terjeszt be a parlament felső házának, az alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva.

Sajtóinformációk szerint az ügyben külön parlamenti bizottságot hoznak majd létre 27 szenátusi képviselővel. Lehetőséget kell biztosítaniuk a katalán kormánynak is az érvelésre.

 

(Oláh Gellért, 888.hu)

A forradalomra emlékeztek a New York-i magyar ENSZ-képviseleten

1956 – Ők, mind a tizenketten: ötvenhatos forradalmárokról írt Ónody Éva