in , ,

Ez Orbán Viktor sikerének titka

Sokan keresik a titkot

Sokan keresik Orbán Viktor sikerének titkát. Mindenki mást mond, kap a kormányfő a fejére hideget, meleget: vannak, akik autokráciát emlegetnek, mások a választási rendszert okolják. Mi egy kicsit máshogyan közelítjük meg a kérdést. Szerintünk a miniszterelnök sikerét az alábbiak határozzák meg.

Íme.

 

Rendszerváltoztatás

Ez mindennek az origója. A Rendszerváltoztatás. Akárhogyan is sikerült az átmenet az antidemokratikus Kádár-rendszerből a demokratikus államberendezkedésig, a folyamat egyik főszereplője bizony Orbán Viktor és a Fidesz volt. A Bibó kollégium fiataljai itt kóstoltak bele a politikába, és nem is akármit kellett megdönteni: egy velejéig rothadt, antidemokratikus, gyilkos Kádár-rendszert. Elég csak erre a két fotóra gondolni:

Le kell ragasztani az Orbán Viktort rendőrautóba tuszkoló Orbán Viktorokat | 24.hu

Index - Belföld - Orbán: Az újratemetés a nagyfiúk feladata volt

 

A Rendszerváltoztatás igénye hozta tehát létre a Fideszt, és tartja össze azóta is a csapatot.

 

 

 

Csapat

Az alapítók összetartanak. Együtt vannak több, mint 30 éve. Van, aki újságíró lett, és vannak, akik az Európai Parlamentben politizálnak, míg másból köztársasági elnök lett, vagy miniszterelnök. Egy összetartó csapat nélkül nem létezne a Fidesz több, mint 30 éve. Egy ilyen csapat egyben garancia a sikerre, és az összetartásra a kudarcban (abból is volt részük bőven).

 

 

Antikommunizmus

A Rákosi, és a Kádár-rendszert keményen megszenvedte a magyarság. Nem felejt. Hiába volt 800 ezer MSZMP párttag, sokan közülük csak kényszerből léptek be a pártba, nem volt más lehetőségük előre lépni, míg más élvezetből tette azt, amit. Sajnos az elszámoltatás elmaradt (békés átmenet), ezért maradhatott velünk pl. Gyurcsány Ferenc (ex-KISZ vezér), és Lendvai Ildikó (volt cenzor, MSZMP), és még sokan mások. Azóta természetesen a baloldali politikai térbe több, ifjú neomarxista is becsatlakozott (nyugaton nagy divatja van a marxizmusnak, pl. Lenin szobor felállítása Németországban). A Fidesz kérlelhetetlen a kérdésben, örök antikommunizmusa a magyar társadalom többségével együtt rezonál, ami egy közös alap. Nagyon komoly közös alapvetés.

 

 

Szakértői kormányzás

1998-ban lett először miniszterelnök Orbán Viktorból. Jól kormányoztak, de nem volt médiájuk, és 2002-ben veszítettek, no meg persze a baloldal csalt, ahogy szokott: 50 ezer szavazaton múlt a választás, és idő előtt, újraszámolás nélkül megsemmisítették az összes szavazatot. Az első Orbán-kormány a Bokros csomag romjain kezdett építkezni, hatalmas államadósságot, és munkanélküliséget örökölve. Jól kormányoztak, nagyon jól, de mint említettük médiája nem volt a jobboldalnak. Lényegében semmi. RTL klub és Tv2 volt, mindkettő balliberális (köszönhetően Horn Gyulának, így jöttek létre 1997-ben a kereskedelmi tévék), amit a társadalom 70%-a nézett! A Fidesznek esélye sem volt 2002-ben. Megvalósult a Széchenyi terv, Matolcsy ötlete alapján. Családi adókedvezmények, országépítés. A gazdasági, és politikai szakértelem először itt mutatkozott be, ha úgy tetszik, az első Orbán-kormány volt az első valódi szakértői kormánya Magyarországnak a Rendszerváltoztatás után. Bokros Lajos ehhez képest egy amatőr megszorítócsomagos, közgazdasági antitalentum volt.

 

A nemzet ütőere

Háromigenes népszavazás 2008-ban egészségügy terén (vizitdíj, kórházi napidíj eltörlése, tandíj eltörlése), migrációs népszavazás, négy nemes gyermekvédelmi népszavazás (2022), vagy tucatnyi nemzeti konzultáció. Míg a baloldalnak mindez csak propaganda, addig magyarok milliónak a közvetlen demokrácia gyakorlása két választás között. Népszavazások, konzultációk, amelyek fontos, aktuális kérdésekre vártak választ az emberektől. Ha úgy tetszik, Orbán Viktor a nemzet ütőerén tartja az ujját.

 

 

 

Tanulság 2019-ből

A jobboldalon a 2019-es önkormányzati választásokat vereségként értékelték. Ha mandátum-leosztás tekintetében nézzük, akkor az egy 118 mandátumot jelentő kényelmes kormányzást jelentett volna, de Budapest, és 10 nagyváros elveszítése lehangolta a jobboldalt, joggal! Teljesen joggal. A levertségből, és a kétségbeesésből építkezés lett, és felkészülés 2022-re. A közösségi médiában fontos építkezés kezdődött 2019 után, aminek egyenes eredménye lett a 2022-es győzelem.

 

Sikeres kormányzás

A baloldali kormányzások mindig megszorításokra, külföldi érdekek kiszolgálására (igazi baloldali hagyomány), Bokros csomagokra, IMF hitelekre, magas munkanélküliségre és a nép sanyargatására épültek. Szakértőnek hazudják magukat, de valójában közgazdasági pancserek, hiába profik a politikában, és a hazudozásban, népámításban (demagógia). Ezzel szemben az Orbán-kormányok sikeres családpolitikát, adópolitikát (adócsökkentések vagy adómentesség), gazdaságpolitikát, és államháztartási egyensúlyt eredményeztek. A sikeres kormányzás alapfeltétel a hatalom megszerzésére, vagy megtartására.

 

Jóléti intézkedések

Felsorolni is sokáig tartana: CSOK, falusi CSOK, babakötvény, autóvásárlási állami támogatás, családi adókedvezmények, SZJA-mentesség fiataloknak, babaváró hitel, lakossági hitelmoratórium válság idején, benzinÁRSTOP, SZJA-visszatérítés, 13. havi nyugdíj, SZJA-mentesség 4 gyermekes anyáknak,  stb. stb. Lehet sorolni, hosszasan. A kormányzás egyik alappillére az egész világon a jóléti intézkedésekre kell(ene), hogy épüljenek, mindezt úgy, hogy az államháztartás egyensúlyban maradjon, az államadósság csökkenjen, és ilyen eredményekre Magyarországon az elmúlt több mint 30 évben erre egyedül csak az Orbán-kormányok voltak képesek. Ez nem propaganda, hanem tény.

 

 

Válságkezelés

2008-ban volt egy világválság. IMF hitel, és országcsőd lett a vége. Erre volt képes a baloldal. Lényegében még a válság kirobbanása előtt már katasztrófális helyzetben volt Magyarország, amit természetesen a baloldali amatőr gazdaságpolitikának és tehetségtelenségnek köszönhettünk. Erre a világválság egy végső csapás volt. A további nagyobb csapásokat szerencsére már az Orbán-kormánynak kellett kiállnia: vörösiszap katasztrófa, és az újjáépítés. Árvíz. Migrációs válság. Covid, pandémia. Energiaválság. Háború. A válságkezelésben is tényszerűen az Orbán-kormányok állták a legjobban a sarat. Nem megszorításokban, hanem a társadalmi terheket csökkentő intézkedésekben gondolkozott Orbán Viktor és csapata. Ez a gondolkodás meg is hozta a sikert, a válságokat túléltük, a társadalom pedig erősebben jött ki a válságokból.

 

Ígéretek

Nem mindegy, hogyan jutunk hatalomra. Minden politikai erő egy választás előtt ígérget. Van, akik azért ígérnek, hogy hatalomra jussanak, míg mások azért, hogy megvalósítsák azokat, és egy valódi víziót vázolnak fel. Elég csak Budapestre tekinteni: 2019-ben történt valami a klímaválság meghirdetése óta? Lett valami a nagy zöld ígéretekből? Megvalósult bármi értelmes is Karácsony Gergely hangzatos ígéreteiből? Medgyessy Péter (SZT tiszti fedőneve D-209) az Orbán-Medgyessy vita kapcsán azt ígérte, hogy a családtámogatást megtartják, csak kiterjesztik, jobban csinálják. Az MSZP nyert, Medgyessy mit tett először? Eltörölte a családtámogatási kedvezményeket. Mit ígért Orbán Viktor? 2010 előtt 10 év alatt 1 millió új munkahelyet: megvalósult 10 év alatt. Vissza lehet bátran keresni bármelyik Fidesz programot: ha megnyerték a választásokat, elkezdték és be is fejezték az ígéretek teljesítését. Ez nagy különbség bal és jobboldal között.

 

 

Jó kampány

Ja és persze kell egy jó kampány. 🙂

 

 

Személyiség

Egyáltalán nem elhanyagolható Orbán Viktor sikeressége esetében maga a kormányfő személye. Egy mindenkit sértegető, bunkó ember aligha lehet sikeres, jó esetben csak valami csoda, vagy véletlen folytán kerül a kormányzás közelébe: ilyen “csoda” csak 2006-ban következhetett be, nagyrészt a költségvetési adatok meghamisításával (az EU tudtával, és együttműködésével: Almunia biztos). Gyurcsány gyakran sérteget és fenyeget másokat. Márki Zay is. Orbán Viktor nem ilyen ember. Finoman fogalmaz, és maximum csak a kampány finisében foglalkozik politikai ellenfeleivel, de akkor sem sértő stílusban. Egy politikus személyisége meghatározza viselkedését és politikáját, kormányzását is: az egyik tud engedni (netadós tüntetés, vasárnapi boltzár), meghallgatja a másikat (nemzeti konzultációk pl), míg a másik agresszíven reagál (2006, szemkilövetés, kardlapozás, lovasroham). A kormányfő személyiségéből egyenesen adódik a kormányzás milyensége / minősége. Orbán Viktor kivételes személy, ha úgy tetszik, államférfi. Lehet kedvelni, nem kedvelni, de politikája és sikeressége nem tagadható le. Ritka az olyan csillagállás, amelyik ilyen államférfit “sodor” kormányfői székbe. Becsüljük hát meg őt, ameddig lehet!

 

 

mindenszo.hu

 

 

Add tovább!

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

      Nem stadion – Már ötvenmilliárd forintnyi adót igényeltek vissza adóbevallásaikban a gyermeket nevelő szülők

      Sneider Tonyó kimondta a lényeget: a Jobbiknak nincs jövője, és már sorsa sincsen