in ,

Ez maga alá temetheti a Momentumot – Nemcsak Cseh Katalinnak vannak kétes pénzügyei a Momentumnál – A NAV megmagyarázza

Hivatalos vizsgálat és feljelentés a kétes pénzügyek miatt

Hivatalos vizsgálat és feljelentés a kétes pénzügyek miatt – akár így is jellemezhető a Cseh Katalin körüli kialakult botrányos helyzet. A tömör leírás azonban a politikus pártjára, a Momentumra is igaz, amely ellen korábban a számvevőszék tett feljelentést, mivel a párt nem tudott elszámolni félmilliárd forint kampánytámogatással.

 

 

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2019 januárjában tett feljelentést a Momentum pártfinanszírozásának ügyében – hogy pontosan miért, arról a szervezet szóvivője adott felvilágosítást a Mediaworks Hírcentrumának kérdésére. Horváth Bálint azzal kezdte, hogy az ÁSZ eddig két alkalommal ellenőrizte a 2017-ben létrejött Momentum Mozgalom gazdálkodását: először a 2018-as országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzésekor.

Az ÁSZ akkor egyebek mellett megállapította, hogy a Momentum Mozgalomnál a költségvetési támogatás felhasználása nem volt szabályszerű, átlátható és elszámoltatható. A szervezet nem igazolta, hogy betartotta a kampánypénzek felhasználásához kapcsolódó előírásokat. A Momentum mintegy 500 millió forint költségvetési támogatás törvényes felhasználását nem igazolta

– idézte a szóvivőt a Magyar Nemzet. A második alkalommal az ÁSZ a Momentum 2018–2019-es gazdálkodását tekintette át.

Ekkor az derült ki, hogy a Momentum Mozgalom gazdálkodásának törvényessége 2018–2019-ben nem volt biztosított. A párt nem teremtette meg gazdálkodásának átláthatóságát, illetve a közpénzek felhasználásának elszámoltathatóságát, ezért az ÁSZ felhívta a figyelmet arra, hogy erősíteni kell a törvényességet

– emlékeztetett Horváth Bálint. Hozzáfűzte: a számvevőszék kilenc javaslatot fogalmazott meg, amelyek alapján a párt elnökének harminc napon belül intézkedési tervet kellett készítenie.

A Momentum Mozgalom elnöke határidőben megküldte intézkedési tervét, amelynek értékelése folyamatban van

– tudatta a szóvivő. A feljelentésre kitérve Horváth Bálint közölte: a Momentum a 2018. évi országgyűlési választás kampánypénzei kapcsán mintegy 500 millió forint költségvetési támogatás törvényes felhasználását nem igazolta, a párt a törvényben előírt határidőben és azután sem bocsátott a számvevőszék rendelkezésére semmilyen, a kampánypénzek szabályszerű felhasználását igazoló bizonyítékot, szerződést, számlát, bizonylatot.

Az ÁSZ emiatt 2019 januárjában a törvényi kötelezettségének eleget téve feljelentést tett

– húzta alá a szóvivő. Horváth Bálint ennek kapcsán arról beszélt, hogy a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény alapján azok az egyesületek nyújthatnak szervezeti kereteket a népakarat kialakításához és kinyilvánításához, a politikai életben való állampolgári részvételhez, amelyek vállalják, hogy a párttörvény rendelkezéseit magukra nézve kötelezőnek ismerik el.

Az ÁSZ feladata, hogy visszajelzést adjon az Országgyűlésnek és az állampolgároknak arról, hogy az egyes pártok gazdálkodásában ténylegesen érvényesül-e ez a vállalás

– fogalmazott, majd hozzátette: megállapításaival, javaslataival, tanácsaival a számvevőszék igyekszik hozzájárulni a pártok gazdálkodásának törvényességéhez, az a cél ugyanis, hogy a pártok törvényesen gazdálkodjanak.

 

 

(pestisracok.hu)

 

Add tovább!

Szijjártó: amíg mi kormányzunk, illegális bevándorló Magyarországra nem teheti be a lábát

A Momentum tele van korrupcióval – Itt az ideje felszámolni a pártot