in , ,

Ez ma a baloldal: Orbán haláláról elmélkedett Simor András egy izraeli lapnak

A Nemzeti Bank egykori elnöke szerint a magyarokra jellemző az individualizmus, a szolidaritás hiánya, ezért is működhet évek óta az Orbán-rendszer.

Hosszú interjút adott Simor András közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke az izraeli gazdasági portálnak, a héber nyelvű Calcalistnek az „Orbán-rendszerről”.

A magát „politikailag liberálisnak, gazdasági értelemben konzervatívnak” tartó közgazdász szerint a forint euróhoz viszonyított értéke a felére zuhant,

a termelékenység alacsony, az innováció haldoklik, a gazdasági fejlődés megállt,

az infláció uniós rekordértéken áll. Simor szerint Orbán Viktor a felelős mindezért, aki szerinte az alacsonyan tartott kamatokkal, fedezet nélküli kormányzati pénzszórással alapozta meg a jelenlegi válságot. „Nem a cégek, hanem a fiatalok emigrálnak, a barátaim közül én vagyok az egyedüli, akinek a gyerekei Magyarországon élnek. Ez nagyon rossz az országnak, és ezen belül a munkaerőpiacnak” – mondja Simor.

Simor elismerte, hogy a magyar gazdaságnak vannak pozitív mutatói, például GDP-növekedés, az export vagy az alacsony munkanélküliségi ráta, de szerinte emögött „baljós jelenségek” lapulnak meg: a rekordszintű korrupció, a munkavállalók jogvesztettsége, az oktatás és az egészségügy lezüllése.

A NER legitimációjának kulcsát Simor abban látja, hogy a rendszerváltás után

a magyarokat egyedül a jólétük érdekelte,

ezért keveseket érdekelt a jogállam pilléreinek lebontása. Simor szerint a magyarokra jellemző az individualizmus, a szolidaritás hiánya, ezért is működhet évek óta az Orbán-rendszer „oszd meg és uralkodj”-elven alapuló stratégiája. Amikor ugyanis egyes kisebbségek, társadalmi csoportok a hatalom célkeresztjébe kerülnek, akkor kevesen állnak melléjük, hangsúlyozza.

Orbán szerinte „totális kontrollt” gyakorol Magyarország felett, és Simor úgy véli, hogy még ha az ellenzék meg is nyerné a parlamenti választást, az eredményt akkor is elcsalná a rendszer.

A közgazdász szerint a rendszert csak egy „nagy katasztrófa” tudná megingatni,

netán Orbán halála – hasonlóan az évtizedeken át kormányzó spanyolországi Francisco Francóhoz vagy a portugál António de Oliveira Salazarhoz, mondta Simor.

Az újságíró azon felvetésére, hogy mindkét említett vezető diktátor volt, aki egy „korrupt és kegyetlen” rezsimet vezetett, Simor a rendszer erőszakosságának kérdését mellőzve, kitérő módon válaszolt.

(via Telex)

 

 

(mandiner.hu)

 

 

 

Küzdj velünk a liberális cenzúra ellen!

A „mélyszegény” magyarok nem kenyérért, hanem ájfonért álltak sorba, de a sor elképesztően hatalmas volt – Íme

Agyhalál: Maki Zaj csetbothoz fordult, hogy legyőzze Orbán Viktort – 6 pontos választ kapott – A mindenszo.hu is megkérdezte a csetbotot