in

Ez elég nagy baj – Ukrajna nem változtat a magyar nemzetiségi oktatáson

Magyarország ígéretet kapott, hogy addig nem vezetnek be semmilyen változtatást Ukrajnában a magyar kisebbség oktatásában, amíg nem születik meg az Európa Tanács Velencei Bizottságának állásfoglalása az új ukrán oktatási törvény erre vonatkozó részeiről – közölte Balog Zoltán.

Balog Zoltán hangsúlyozta: a magyar kormány elsősorban a kárpátaljai magyarság érdekeit tartja szem előtt. „Ami jó a magyar anyanyelvű ukrán állampolgároknak Kárpátalján, az jó Budapestnek is” – hangoztatta. Kifejtette, hogy a magyar kormány továbbra is velük egyetértésben kívánja folytatni a megbeszéléseket a kijevi vezetéssel.

Szavai szerint jogos az ukrán kormány elvárása, hogy Ukrajnában mindenki jól beszélje az államnyelvet, beleértve Kárpátalját is, ahol fontos megerősíteni az ukrán nyelv oktatását.

Megjegyezte, hogy a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetségnek számos szakmai javaslata van arra vonatkozóan, miként lehet hatékonyabbá tenni az ukrán nyelv oktatását a magyar kisebbség számára.

Fotó: MTI Fotóbank

Az ukrán oktatási miniszter és a külügyminiszter is megerősítette, hogy az 1991-ben megkötött magyar-ukrán alapszerződés továbbra is érvényben van, ami pedig biztosítja az ukrajnai magyar kisebbségnek az anyanyelvű oktatást minden szinten. „Éppen ezért azt várjuk, hogy ne csökkenjen az anyanyelvi oktatás jelentősége és szintje a jövőben” – fűzte hozzá.

A Petro Porosenko elnök által szeptember 25-én aláírt új ukrán oktatási törvénynek az oktatás nyelvéről szóló 7. cikke miatt több szomszédos ország is tiltakozott, köztük Magyarország, Románia és Lengyelország. A jogszabály ezen része – amely egyébként csak 2020 szeptemberétől lépne hatályba – kimondja: Ukrajnában az oktatás nyelve az ukrán. Ennek megvalósítása mellett a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatása csak az első négy osztályban lesz engedélyezett, és csupán az önkormányzati fenntartású tanintézetek külön osztályaiban vagy csoportjaiban.
(Oláh Gellért, 888.hu)

Tisztelt ellenzék! – Egy átlag választópolgár JOGOS kérdései az ellenzék felé, ha ők kerülnének kormányra…

Ejj, de nem lepődtünk meg megint – Ismét hazudott a balliberális, folyton sivalkodó HVG, helyre is tették a lapot