in ,

Ez brutális – Pesti úti otthon: November óta nem volt orvos – mondja az egyik meghalt idős asszony fia

A Pesti úti idősotthonban eddig összesen 34-en haltak meg koronavírusos fertőzésben.

A Pesti úti idősotthonban eddig összesen 34-en haltak meg koronavírusos fertőzésben. Az egyik halálos áldozat fia szerint iszonyatos körülmények voltak az utóbbi időben a Pesti úti idősotthonban. Ezt alátámasztják az utóbbi napok hivatalos vizsgálatai és ellenőrzései is, mely szerint súlyos higiéniai hiányosságokat találtak az intézményben, erről itt írtunk. Cs. Krisztián azt nyilatkozta a Ripostnak, hogy anyja méltatlan körülmények között, orvos és lelki vigasz nélkül halt meg, és vélhetően ő volt a koronavírus első áldozata, de tesztet nem végeztek a nőn, és boncolás sem volt.

Az idős nő 2017-ben költözött be a Pesti úti Idősek Otthonába, ahol akkoriban még rendben volt minden. Az intézmény a Fővárosi Önkormányzat kezelésében van. A férfi szerint tavaly novemberben minden megváltozott: a korábban kedvelt ápolók eltűntek, lecserélték a főnővért, és orvossal többé nem tudtak beszélni. Szerinte anyja az otthon első koronavírusos áldozata – hiszen pont aznap halt meg, amikor öt beteget is elvittek az intézményből koronavírussal – írja a lap.

A gondok tavaly novemberben kezdődtek. Cs. Krisztiánt sms-ben értesítették, hogy anyja kórházba került, mert elesett. Hamar visszakerült az otthonba, azonban amikor másnap meglátogatták, látszott, hogy valami nincs rendben:

 

 

Nem ismert meg az anyukám, a szája széle el volt ferdülve, arra gondoltam, hogy sztrókot kapott. Azonnal mentünk a nővérszobába, próbáltunk orvost keresni, de nem volt. Kértük a zárójelentését, de nem adták oda – mondja a férfi, akinek az is feltűnt, hogy kába az anyukája. A szobatársai azt mondták, folyamatosan nyugtatót kap.

Csak egy száraz kenyér volt az asztalán. A szobatársai elmondták, hogy nem segítettek neki sem enni, sem inni. Amikor a nővéreknek szóvá tettem, hogy alig van magánál, mikor eddig jól volt, azt mondták, biztos idegösszeomlást kapott. Követeltem, hogy hívjanak orvost. Jött egy hölgy, azt mondták, pszichiáter, aki próbált megnyugtatni, hogy csak pihenésre van szüksége az édesanyámnak. Be se mutatkozott 

– mesélte a férfi.

 

 

A férfi ezt követően mindennap könyörgött, hogy hívjanak az anyukájához orvost, de kitérő válaszokat kapott, orvossal nem tudott beszélni.

Amikor legközelebb mentünk, már külsérelmi nyomok is voltak rajta, nem tudták megmagyarázni a nővérek, ezek honnan származnak. Anyukám jobb keze sebes, véres volt, legalább egy napja meg se mosdatták. A felső fogsora ki volt törve 

– mondta Cs. Krisztián, aki ezek után el akarta vinni anyját a Nyírő Gyula Kórházba, ahol ismerték. Ezzel kapcsolatban a férfi azt mondta, hogy egyszerűen megzsarolták. Azt mondták, hogy ha elviszik az édesanyját, oda vissza már nem vihetik. Ismét orvost kért az intézményben, és hogy vitessék kórházba az idős nőt.

Akárhányszor mentünk, sosem volt ott orvos, kivéve egy alkalmat, amikor egy ügyeletes próbált megnyugtatni. De ő semmit nem tudott édesanyámról, azt mondta: ő csak gyógyszereket ír fel. Azt viszont nem mondták meg, édesanyám milyen gyógyszereket kap – panaszolta a férfi.

 

Az utolsó hónapban már nem látogathatták

Cs. Krisztián úgy emlékszik, hogy február 29-én látták édesanyját utoljára, mert március elején lezárták az intézményt, még az influenzajárvány miatt, amikor még nem volt szó koronavírusról. Folyamatosan próbáltak telefonon érdeklődni, de sosem vették fel, vagy nem adtak felvilágosítást.

Közben azonban Magyarországon is megjelent a koronavírus-járvány, a férfi pedig még inkább féltette az édesanyját. Március 30-án délelőtt elért végre egy ápolót, aki azt mondta: jól van az anyukája.

Említettem, hogy félek, nehogy elkapja a koronavírust, mire az ápoló mérgesen kikérte magának, hogy náluk nincs koronavírus. Délután négykor ugyanaz az ápoló hívott fel, nyersen közölte, hogy meghalt az édesanyám. Azt se tudta megmondani, miben és hová viszik a holttestét. 

Az otthon mindenáron azt akarta, hogy az általuk ajánlott temetkezési vállalkozóval intézzék a temetést, de a férfi máshoz fordult. Ő derítette ki, hogy az idős nő holttestét Monor mellé szállították el. A halotti bizonyítványt a XVII. kerület ügyeletes orvosa állította ki – tehát aznap sem volt orvos az intézményben. Pedig – mint később kiderült – pont aznap, édesanyja halálának napján, március 30-án öt beteget vittek el koronavírus-fertőzés gyanújával. Cs. Krisztián szerint az édesanyja is abban halt meg.

 

 

Iszonyatos kosz volt az intézményben

A férfi elmondta, hogy a halotti bizonyítvány szerint 20 éve érelmeszesedéssel küzdött édesanyja, és 10 éve demenciában szenvedett, de ez szerinte nem igaz. A halál okaként agyi infarktust jelöltek meg, de boncolás nem volt, koronavírusra nem vizsgálták. Ha lett volna az intézményben orvos, talán felismeri korábban a tüneteket – véli a férfi. Azt is elmondta, hogy  iszonyatos kosz volt az intézményben november óta, ég és föld volt a különbség, amikor anyukám beköltözött, még rend és tisztaság volt, és orvosi felügyelet. A higiénia és az orvos hiánya okozhatta a sok beteg halálát, és szerintem édesanyám volt az első áldozat. 

A férfi azt mondta, hogy méltatlan körülmények között kellett meghalnia az édesanyjának, orvosi ellátás és lelki vigasz nélkül. Szeretné tudni, ki a felelős mindezért.

A Ripost megkérdezte a főpolgármestert, miért nem volt orvos az intézményben november óta, mi az oka, hogy novembertől jelentősen romlott az ellátás az idősek otthonában, miért nem tájékoztatták a hozzátartozókat, és ő maga mikor járt utoljára az otthonban, de lapzártáig, két nap alatt még nem kaptak választ.

 

(origo.hu)

 

 

Oszd meg másokkal is!

A szavazók több, mint 85 százaléka nem ért egyet a Karácsony-tervvel

Orbán Viktor: 50. napja álljuk a sarat! – Videó