in ,

„Ez a gúny-díj földszintes és lapos, válaszra sem lenne érdemes” – így reagált a Mentálhigiénés Szövetség Bagdy Emőke „díjára”

A Szövetség „szívesen visszautalná” a Szkeptikus Társaságnak a pszichológus Laposföld-díját.

Napok óta foglalkoztatja a közvéleményt, hogy a DK-s Vágó István nevéhez kötödő Szkeptikus Társaság idén Bagdy Emőke professzor emeritának, a magyar pszichológia korszakos alakjának ítélte oda a Laposföld-díjat. Ahogy arról a Mandiner is beszámolt szombaton, a Polaris Csillagvizsgálóban tartott díjátadón az hangzott el, a jelöltjeiket „nem hülyézik le”, csupán az áltudományos jelenségekre akarják felhívni a figyelmet.

Erre a díjra reagált nyilatkozatban a Magyar Mentálhigiénés Szövetség.

 

A nyilatkozatot változtatások nélkül közöljük:

Bagdy Emőke professzor emerita Laposföld-díját a Magyar Mentálhigiénés Szövetség szívesen visszautalná a Szkeptikus Társaságnak. Ez a gúny-díj földszintes és lapos, válaszra sem lenne érdemes, ám az, hogy Bagdy Emőke felbecsülhetetlen érdemeket szerzett a hazai mentálhigiénés szakemberek képzésében, valamint a személyek és közösségek lelki egészségének szolgálatában, megszólalásra kötelez bennünket. Ami a díj indoklását illeti: a szexuális fejlődéssel és a nemi szerepekkel, a genderrel kapcsolatban megosztottak a tudomány képviselői, de a vitákat a tudományos fórumokon kell folytatni, és nem ilyen módon.

Gyanítjuk, hogy a »díj« odaítélésében szerepet játszott az irigység is, a professzor asszonynak a tudományos ismeretterjesztésben, a lelki egészségmegőrzés jó gyakorlatának közvetítésében hosszú évtizedek során szerzett hallatlan népszerűsége, személyiségének kisugárzása miatt. Az, hogy a professzor-asszony keresztény hitét vállalja, s azt szakmai álláspontjával harmonizálja, tiszteletreméltó dolog, ahogy más ember hite, meggyőződése is az. Ezt megalázni durván sérti Bagdy Emőke személyi és tudósi méltóságát. De nemcsak az övét, hanem a többi istenhívő pszichológust, mentálhigiénés szakembert, vagy szaktudóst is arcul csapja. Azt kívánjuk, hogy Bagdy Emőke még sokáig töretlenül folytassa nemzetünk lelki egészségét szolgáló értékes tevékenységét!

a Magyar Mentálhigiénés Szövetség elnöke: Buza Domonkos; tiszteletbeli elnökei: Dr. Grezsa Ferenc és Török Iván”

 

 

(Mandi)

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

A magyarországi baloldal ork-kohójában régebben vagy újabban kikelt valamennyi szörnyszülött magából kivetkőzve üvöltötte, hogy „elegünk van!”

Deák Dániel fricskája: a főpolgármester ment csődbe