in , ,

Európa legbiztonságosabb országai között van Magyarország

Magyarország és Szlovákia védelmi együttműködése magas színvonalon van, a V4-ek együttműködése pedig példaértékű

Simicskó István védelmi miniszter csütörtökön Pozsonyban, ahol szlovák hivatali partnerével, Peter Gajdossal találkozott, kijelentette, hogy a visegrádi négyek (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) együttműködése olyan stabil közös értékeken alapul, amelyeket nem írhat felül semmi, s példaértékű Nyugat-Európa és a világ számára is.

A hivatalos szlovákiai látogatáson tartózkodó Simicskó István szlovák hivatali partnerével

  • a migráció kapcsán Európát érintő biztonsági kihívásokról,
  • a V4-ek csoportján belüli, illetve kétoldalú védelmi együttműködésről,
  • a közös haderőfejlesztési program lehetőségeiről
  • és egy közös légtérvédelmi program tervéről is egyeztetett.

Magyarország és Szlovákia védelmi együttműködése magas színvonalon van, a V4-ek együttműködése pedig példaértékű”

– szögezte le Simicskó István az egyeztetés után, rámutatva: ma Európában a biztonság óriási érték, s ennek az együttműködésnek és a közös döntéseknek köszönhetően Magyarország és Szlovákia a legbiztonságosabb országok közé tartozik a földrészen.

Fotó: MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Ma Európa legbiztonságosabb országai között ott van Szlovákia és Magyarország, és ez egy nagyon nagy vívmány”

– hangsúlyozta Simicskó István.

A magyar védelmi miniszter szlovák hivatali partnerével közösen tartott sajtótájékoztatón azt mondta: Peter Gajdossal egyetértettek abban, hogy ma – amikor „Európa számos nagyvárosában havi-heti rendszerességgel fordulnak elő terrortámadások és az illegális migráció újabb veszélyeket zúdíthat a kontinensre” – a két ország számára saját biztonságának garantálása a legfontosabb. Hozzátette: egyetértettek abban is, hogy mindkét fél elkötelezett a V4-ek továbberősítése irányában, az értékelvűség és kiállás tekintetében, amire a közös sors és a közös értékek megfelelő alapot adnak.

Simicskó István az MTI kérdésére elmondta, partnerével beszéltek a közös védelmi beszerzések és a hadiipari együttműködés lehetőségeiről is. Kifejtette, ennek vonatkozásában lát lehetőségeket, például ott, hogy a beszerzéseknél közös fellépéssel csökkentsék az árakat.

Peter Gajdos szlovák védelmi miniszter elmondta, szó esett a közös légtérvédelmi programról is, amelynek kétoldalú szerződése jelenleg a kidolgozás fázisában van, s várhatóan február végéig sikerül lezárni a szerződés véleményezését, március végére pedig végleges formába önthetik azt.

(forrás: Sümeghi Lóránt, 888.hu)

Soros őrjöng

(videó) Ez ma Németország, Hannover: Íme Soros György nyílt társadalma