in ,

Ettől a hazai baloldal sivalkodni fog: az új cseh kormány nem akarja bevezetni az eurót

Koalíciós megállapodásra jutott az októberi parlamenti választásokon győztes két jobbközép cseh blokk, az öt párt várhatóan hétfőn írja alá az erről szóló szerződést.

A Polgári Demokraták (ODS), a Kereszténydemokraták és a TOP09, valamint a Kalózok és Polgármesterek szövetsége együttesen 108 mandátummal rendelkeznek majd az alsóházban. Az öt párt hétfőn írja alá a megállapodást, amelynek értelmében a kabinet 18 tagú lesz. Három új tárca jön létre: külön minisztériuma lesz a jogalkotásnak, az európai uniós ügyeknek, valamint a tudomány, kutatás és innováció területének – jelentette a cseh rádió honlapja.

Az új miniszterelnök Petr Fiala, az ODS elnöke lesz, és az általa vezett pártszövetség, az Együtt jelöltjei kerülnek majd egyebek melett a pénzügyi, a védelmi és az igazságügyi minisztérium élére. A kalózok-polgármesterek szövetsége nevezheti meg hét minisztérium, köztük a külügyi és az európai ügyekért felelős tárca vezetőjét.

A pénzügyminiszteri poszt várományosa, Zbynek Stanjura (ODS) mindenesetre már most kijelentette:

a következő cseh kormány nem fogja bevezetni az eurót.

Bár a koalíciót alkotó öt párt alapvetően támogatja az euró bevezetését, a következő négyéves ciklusban ez nem szerepel a napirendjükön – írja a Reuters. „Rendbe kell tennünk az államháztartásunkat, így ha valaki be is akarná vezetni (az eurót), most nincs rá esélyünk, mert nem teljesítjük a kritériumokat” – jelentette ki Stanjura, aki szerint „csak akkor kell bevezetnünk az eurót, ha az kedvező a Cseh Köztársaság számára, ami eddig nem így volt”.

A cseh költségvetési hiány a minisztérium szerint idén a bruttó hazai termék 7,7 százalékát teszi ki, ami több mint kétszerese az euróövezethez való csatlakozáshoz előírt 3 százalékos szintnek.

 

 

(mandiner.hu)

 

Add tovább!

A kormány nem hátrál! Megtámadta az Alkotmánybíróságon a kormány a Kúria döntését

Üzemanyagárak – Politikai gyorstalpaló Jakab Péternek – Sivalkodás helyett nyújtsál be egy törvényjavaslatot, hülyegyerek!