in ,

Észak miatt (is) aggódhat az Európai Unió

Hát ez cumi

A brüsszeli elit eddig főleg visegrádi országokat pesztrálta, de politikai balfogásai miatt a déli államokat is magára haragította. Most pedig már úgy tűnik, az északi államok sem igazán bíznak az unióban.

Azt nyilvánvalóan nem kell bemutatni, hogy Brüsszel mennyire rossz szemmel nézi a V4-ek működését, hiszen tagállamai elutasították az elképesztően felelőtlen uniós bevándorláspolitikát. Az eredményt láthatjuk is például a Lengyelország elleni boszorkányüldözés, vagy magyar viszonylatban a Sargentini-jelentés képében.

Aztán a brüsszeli vezetés úgy döntött, elkezd trükközni a dublini egyezménnyel. Nemrégiben ugyanis egy olyan tervezettel álltak elő, amely alapján a migránsok a korábbi hat hónappal ellentétben tíz évig csak abban az uniós tagállamban kérvényezhetnek menekültstátuszt, ahová legelőször érkezik. Mondani sem kell, hogy ezt teljes mértékben elutasították az unió déli tagállamai, pontosan Olaszország, Spanyolország, Görögország, Ciprus és Málta. A felháborodás teljesen jogos volt, hiszen ebben az esetben a migráció súlya száz százalékban a déli államokat érintené.

Fotó: AFP

S úgy tűnik, az északi államokban sem teng túl az Európai Unió iránti lelkesedés. A Sentio piackutató cég által készített felmérés szerint a svédek és a dánok mintegy fele (47 és 45 százaléka) támogatná egy északi unió ötletét. Sokkal kevesebb azok száma, akik támogatóan nyilatkoztak az EU-ról: a svédeknél ez a szám 32 százalék, a dánoknál 36 százalék.

Norvégia nem uniós tagállam, és a válaszadók mindössze 10 százaléka jelezte azt, hogy örülne a csatlakozásnak. A már említett északi unió – amelyben Norvégia mellett Svédország, Dánia, Finnország és  Izland foglalna helyet – a norvég válaszadók 32 százaléka szerint szimpatikus.

A kutatást Norvégiában, Svédországban és Dániában végezték, 1000 embert kérdeztek meg minden országból. A résztvevőknek nem kellett válaszolniuk arra, hogy miért ennyire bizalmatlanok az Európai Unióval szemben.

Azt ugyanakkor érdemes leszögezni, hogy a 2015-ös migrációs válság az említett három országból kettőre, Svédországra és Dániára is komoly hatást gyakorolt. Svédországban például rekordmagasan mérik a bevándorlásellenes Svéd Demokratákat, ami azért izgalmassá teszi a szeptember kilencedikén esedékes választásokat. Dánia pedig vasszigorral viszonyul a bevándorláshoz, erről már mi is írtunk összefoglalót korábban.

(forrás: Forisek Ádám, 888.hu)

Egy medve ólálkodott az MSZP mikrobusza körül Tusnádfürdőn

„Székelyföld még akkor is létezni fog, amikor már egész Európa behódolt az iszlámnak”