in

Erős évkezdet: Két nap alatt két EU-s kormányfő látogatott Budapestre

A kormány nincs elszigetelve

ERŐS ÉVKEZDET: KÉT NAP ALATT KÉT EU-S KORMÁNYFŐ LÁTOGATOTT BUDAPESTRE

A lengyel kormányfő előző napi látogatása után csütörtökön ismét egy európai miniszterelnökkel, Leo Varadkar ír kormányfővel találkozott Budapesten Orbán Viktor miniszterelnök, aki a tárgyalás utáni sajtónyilatkozatában Európa egyik legsikeresebb nemzetének nevezte az írt.

Ír kollégája társaságában, az Országházban Orbán Viktor úgy fogalmazott: „erős évkezdet ez, két nap alatt két európai uniós ország miniszterelnöke látogatott el Budapestre”. Szerdán Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel tárgyalt Orbán Viktor.

„MAGYARORSZÁG SENKI ELLEN SINCSEN, DE RAGASZKODIK SAJÁT IDENTITÁSÁHOZ, KULTÚRÁJÁHOZ ÉS ELÉRT EREDMÉNYEIHEZ.”

A csütörtök délutáni munkalátogatáson téma volt az EU helyzete, továbbá az adó-, a migrációs és az agrárpolitika, valamint a Brexit – ismertette a kormányfő, aki szerint az Európa jövőjét meghatározó lényeges kérdésekben hasonló módon gondolkodik Magyarország és Írország.

Közölte: egyetértettek Leo Varadkarral abban, hogy az EU akkor válhat erőssé, ha az uniót alkotó nemzetgazdaságok külön-külön is erősek.

„Ha erős EU-t akarunk, akkor mindenkinek el kell végeznie otthon a saját feladatát” – fogalmazott.

MTI Fotó: Illyés Tibor
„MI SOSEM ÜNNEPELTÜK A KÁOSZT MEG AZ ANARCHIÁT, AMELY 2015-16-BAN JELLEMEZTE AZ EURÓPAI HATÁRVÉDELMET”.

A migráció ügyében – mondta – világossá tette tárgyalópartnerének, hogy „Magyarország senki ellen sincsen”, de ragaszkodik saját identitásához, kultúrájához és elért eredményeihez. Magyarország a jogszerűség talaján áll – jelentette ki.

Azt is mondta, hogy „mi sosem ünnepeltük a káoszt meg az anarchiát, amely 2015-16-ban jellemezte az európai határvédelmet”.

A schengeni szabályokat be kell tartani, az unió külső határait meg kell védeni és zárva tartani, a belsőket pedig nyitva – hangsúlyozta.

A Brexit-folyamattal kapcsolatban Orbán Viktor arról biztosította az ír miniszterelnököt, hogy Magyarország támogatni fogja a speciális ír szempontok érvényesülését a kiválási tárgyalásokon.

Az adópolitika kérdésében a kormányfő megerősítette: Magyarország nem tartja kívánatos iránynak az adóharmonizációt, mert „a versenynek fontos része az adózás”.

„Nem szeretnénk semmilyen olyan szabályozást látni az unióban, amely az adópolitika ügyében megkötné Magyarország kezét” – mondta.

Téma volt a megbeszélésen az agrártámogatások ügye is, mivel a mezőgazdaság mindkét országnak fontos.
Magyarországnak az az érdeke, hogy az EU jelenlegi agrárpolitikája lényegi kérdésekben ne változzon meg, így a következő évekről szóló költségvetési tervezések során is egész Európában kapja meg az agrárgazdaság azt, amit az előző években – fejtette ki Orbán Viktor.

A kormányfő megemlítette, hogy mintegy tíz évvel ezelőtt Írországnak még komoly pénzügyi kihívásokkal kellett megküzdenie, de Dublin hatalmas utat tett meg, ezért Magyarország megemeli a kalapját az írek teljesítménye előtt.

(MTI-fidesz.hu)
(Fidesz.hu)

 

Orbán Viktor: 2018 a népakarat helyreállításának éve lesz Európában

VÉGRE! Kezd megjönni a németek esze!!! – A németek kétharmada szerint Merkel ideje lejárt