in

Erdély legnagyobb székely zászlói máig lobognak, és lobogni is fognak, bármivel fenyeget a román hatalom

Ennyi

Kisbaconiak varrták meg és Zeteváralján lobog 2014 áprilisa óta Erdély legnagyobb székelyzászlója, ami 15 méter hosszú és hét méter széles. Ez a zászló az elmúlt évek során rendületlenül lobogott árbócán, melyre felvonták, és hirdette a székelység megtörhetetlenségét, bármivel próbálkozott is a hatalom – mondták a PestiSrácoknak a rekorder lobogó készítői. 

Az első óriás székely zászlót, ami még csak 5×3 méteres volt, Barót főterén, a református templom előtt vonták fel, tíz méter magasra, 2013 márciusában. Az eseményen egy fekete táblára írták fel a szervezők azokat a jogokat, melyeket a székelységnek ígért a román állam 1918-ban Gyulafehérváron. Eszerint a nemzeti kisebbségeknek az alkotmány 6. cikkelye garantálja, hogy jelképeiket szabadon és korlátozás nélkül használják. A szekelyhon.ro helyi portál tudósítása szerint több, mint ötszázan vettek részt a zászlószentelésen. A központi román média képviselői már kora délután megjelentek közvetítő autóikkal a helyszínen. Egymást váltották a bejelentkezések, amelyekben alig száz résztvevőről számoltak be.

5×3 méteres székely zászló avatása Baróton – Fotó: szekelyhon.ro

A református templom előtti teret, annak ellenére, hogy az előzetes bejelentésre megtiltották a hatóságok, Székely Önkéntesek terének nevezték el, és ki is helyezték a névtáblát. A székely zászló már akkor üldözött volt, elsőként Uzonban indult per a városházára kitűzött székely zászló miatt, amit további perek követtek. A jelképek használatát szabályozó romániai törvény értelmében Románia és az Európai Unió zászlaját ki kell tűzni a közhivatalokra, más államok zászlaját viszont csak kivételes esetekben lehet kitűzni. A zászlót kitűző székelyföldi polgármesterek korábban arra a jogelvre hivatkoztak, amely szerint minden megengedett, amit a törvény nem tilt.

ÉS EZ MINDIG ÍGY LESZ

A baróti – akkor legnagyobb – székelyzászló felvonásán a polgármester, Lázár Kiss Barna azt mondta, a székely zászló ott leng a baróti városházán és ez mindig így lesz, annak ellenére, hogy ő is kapott felszólítást annak eltávolítására.

A zászló marad, amíg a törvény nem tiltja azt. Azt tartom, amit a törvény nem tilt, azt szabad – fogalmazott. 

A baróti mintára egy zeteváraljai székely, Sándor György kereste meg a baróti zászló készítőit, a kisbaconi önkénteseket, hogy az ő településükre is varrjanak egy óriási székelyzászlót, még nagyobbat mint a baróti. A 15×7 méteres rekord nagyságú lobogót végül közösen készítették el 2014 áprilisában avatták fel. Az eseményen több százan vettek részt, a zeteváraljai fúvószenekar kíséretével, a székely himnuszt éneklő tömeg hangjára vonták fel a lobogót a 10 méter magas árbócra. Sándor György a PestiSrácoknak azt mondta, amikor kitalálták, hogy elkészítik a világ legnagyobb székely zászlóját, akkor még nem gondolták ezt forradalmi jelképnek, vagy a szembenállás jelképének, egyszerűen csak a Székelyföldön látható nagy számú román zászló mellett szerették volna, hogy legyen méltó jelképe a magyaroknak, a székelységnek is. Minden presszió, fenyegetés ellenére, eszük ágában sincs lebontani a lobogót, sőt, Sándor György elmondása szerint csak az ő teleülésén, Zeteváralján jelentősen megszaporodott a házak homlokzatán lengő székely zászló a miniszterelnök gyalázatos kijelentése óta.

Messziről hirdeti a székelyek megtörhetetlenségét Székelyföld legnagyobb zászlója Zeteváralján – Fotó: panoramio

2013 szeptembere óta a romániai bíróságok több ítéletet is hoztak a székely zászló eltávolításáról, Kovászna megye, Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely és Barót városok, illetve Lemhény, Árkos és Kökös községek elmarasztalásával, amiért a lobogót a hivatal épületére tűzték, de azok máig lobognak. Mihai Tudose román kormányfő egy nyilatkozatában a minap akasztással fenyegette meg azokat a székelyeket akik kitűzik a székely zászlót.

Ha kiteszik a székely zászlót, akkor azok is lógni fognak, akik kitették azt – hangzott az ominózus mondat. 

Minden magyar párt elítélte a román kormányfő kijelentését, Szijjártó Péter külügyminiszter pedig bekérette a budapesti román nagykövetet, aki nyelvtani magyarázatot próbált adni az elhangzottakra. Németh Zsolt bizottsági elnök kedd délután 3 órára összehívta az Országgyűlés külügyi bizottságának rendkívüli ülését. Kedd estére civilek pedig tüntetést szervezetek a nagykövetség épülete elé. A tiltakozás 18 órakor kezdődik. A Székelyföldi Önkormányzati Tanács azonnali bocsánatkérésre szólította fel Mihai Tudose román miniszterelnököt és közölte, hogy ezután még több székely zászló fog lobogni Székelyföldön. Magyarországon egymás után jelzik az önkormányzatok, ahol még eddig nem volt kint a székely zászló, ott most ki fogják tűzni.

Vezető kép: szekelyhon.ro

(forrás:pestisracok.hu)

Össztűz alatt a hódmezővásárhelyi pap, mert megszólalt közéleti ügyben – De az MSZP színeiben azért evangélikus lelkész lehet parlamenti képviselő

Illegális bevándorlókat továbbra sem fogad be a kormány – a libsik által kifogásolt valódi menekültek egyébként pedig már rég elhagyták Magyarországot