in , ,

Ennyit a klímahisztiről – NASA: A Föld zöldebb, mint 20 éve

Nem gondolnád, hogy melyik két országnak köszönhetően

hétfőn írt cikkünkben bemutattunk egy srácot, aki a sivalkodó klímakultistákkal ellentétben nemcsak beszél, hanem tesz is valamit a környezetért. Vannak országok is hasonló helyzetben, akikről bár kevesen beszélnek (illetve róluk ebben a kontextusban), szintén sokat tesznek az éghajlatváltozás elleni küzdelemben: Kína és India.

Az idén februárban megjelent NASA-jelentés szerint a Föld zöldebb, mint 20 éve volt, és folyamatosan zöldül. Ráadásul nem is kicsivel: ugyan az 5%-os növekedés nem tűnik első hallásra soknak, ám

ha az összes 2000 óta beerdősített területet összeadjuk, ez nagyobb, mint az Amazonas-medence.

Kína és India egyébként az összes zöldítés harmadát végezte el, annak ellenére, hogy a Föld területének mindössze 9%-át teszik ki. Ez egyébként nem meglepő annak fényében, hogy milyen hatalmas projekteket végeztek el, azonban ezek közül csak nagyon kevésnek jutott el a híre nyugatra. Indiában például 12 óra alatt ültettek el 66 millió facsemetét.

A kutatás vezetője szerint a növekedés oka kettős: egyrészt mindkét országban jelentős nézőpontváltás történt a környezetvédelemmel kapcsolatban, és egyre több problémát okoz a környezetszennyezés, ezért közvetlen módon is érdekeltek lettek az erdősítésben. Másrészről mezőgazdaságuk dinamikusabban fejlődött, mint ahogy népességük növekedett, így nem voltak rákényszerülve újabb erdős területek irtására.

A térképen jól látszik, hogy nem csak ez a két ország növelte jelentősen erdőterületét: Észak-Amerikában, illetve Törökországban és Iránban is jelentős növekvés tapasztalható. Brazília, Közép-Ázsia és Kelet-Afrika viszont olyan régiók, ahol az erdőterület folyamatosan csökken.

(Békési Marcell, 888.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Ébresztő! Karácsony Gergely igenis nyerhet! Újra 2002-t akarunk???????

Újabb döbbenetes nemzetgyalázás! Gyurcsányné a trianoni békediktátum helyszínén ünnepelt pezsgővel