in ,

Eltitkolták az amerikai hatóságok, hogy szivárgást észleltek egy atomerőműben – Videó

Az üzemeltető szerint a lakosság nincs veszélyben.

Az Egyesült Államok északi részén, Minnesota államban található Minneapolis melletti atomerőműben

több mint másfél millió liter tríciumot tartalmazó víz szivárgott ki

– írja a Minnesora Start Tribune című híroldal. 

A szóban forgó Monticello atomerőművet üzemeltető Xcel vállalat tájékoztatása szerint jelenleg is dolgoznak a probléma megoldásán és azon, hogy a radioaktív ne szivárogjon be a közeli Mississippi folyóba, amely az Egyesült Államok ivóvizének 23 százalékát adja. A vállalat és a hatóságok szerint a szivárgás nem jelent veszélyt a lakosságra.

A szivárgást még tavaly november 22-én észlelték és december 19-én találták meg a forrását,

a hatóságok akkor úgy döntöttek, hogy nem tájékoztatják az esetről a lakosságot.

Michael Rafferty, a Minnesota Pollution Control Agency (MPCA) szóvivője azt mondta, hogy azért nem szóltak a közvéleménynek, mert „több információt akartak begyűjteni” az esetről.

Christopher Clark, az Xcel minnesotai elnöke elimserte, hogy a víz trícium koncentrációja „jóval meghaladja” a Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) által előírt szintet, de ragaszkodott hozzá, hogy a lakosságra nem jelent veszélyt, ugyanis a szennyezett vizet nem észlelték az erőmű határán kívül.

 

 

 

 

A vállalat becslései szerint eddig a víz 25 százalékát visszanyerték és a helyszínen lévő kezelőrendszerbe szivattyúzták. Az Xcel azt fontolgatja, hogy tárolótartályokat vagy egy visszatartó tavat épít a projekthez, amelynek a kivitelezése viszont még akár évekbe is beletelhet.

Viktoria Mitlyng, az amerikai nukleáris szabályozó hatóság (NRC) szóvivője elmondta, hogy

„a tríciumszivárgás nem szokatlan az atomerőművekben”.

A monticelloi létesítményben sem ez az első incidens, 1981-ben mintegy 7500 liter radioaktív víz szivárgott ki, amely akkor a folyót is elérte, de az állam tisztségviselők szerint nem jelentett veszélyt az élővilágra, illetve a közegészésgügyre. Valamint 2009-ben is találtak szivárgásra utaló jeleket.

A trícium a hidrogén enyhén radioaktív izotópja, amely gyakran megtalálható az atomreaktorok hűtésére használt vízben, de nagy mennyiségben a szervezetbe jutva egészségügyi kockázatot jelent.

Két hónappal ezelőtt a vállalat hivatalos kérelmet nyújtott be az NRC-hez az erőmű engedélyeinek további 20 évvel történő meghosszabbítására. Az eljárásra ugyanakkor az NRC egyik tisztségvielője szerint „hatással lehet a mostani szivárgás”.

 

 

(Mandi)

 

 

Nekünk semmi bajunk Ninh Long operaénekessel, sőt! Csodálatosan tisztán énekelt! Üdv nálunk! Videó

Üzenet Gyurcsánynak: anyádat fenyegesd! Videó