in

Életműdíjat kapott Fa Nándor az 50. Fair play-gálán

Fair play életműdíjat vehetett át Fa Nándor hajótervező és szólóvitorlázó kedden a Budapesten megtartott 50. Fair play-gálán.

Kamuti Jenő, a Nemzetközi és a Magyar Olimpiai Bizottság fair play bizottságának elnöke a rendezvényen kiemelte: kevés ország van, amely fél évszázados múlttal rendelkezik, ha a fair play elismeréséről van szó. Hozzátette, idén rekordot jelentő 50 ajánlás érkezett, s közülük tizenkét sportágban több mint húsz trófeát vagy diplomát osztottak ki.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere videoüzenetében hangsúlyozta: ezen a napon olyan sportembereket díjaztak, akik tevékenységükkel túlmutattak a sporton, és ezzel példaképekké váltak.

Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke videoüzenetében kiemelte: különleges alkalom, hogy a hazai fair play-bizottság 50. születésnapját ünnepelheti. A testület tevékenysége kibogozhatatlanul összefonódik a MOB-éval, s a becsületes versenyzés elismerésének mindkettőnél fontos szerep jut – jelentette ki.

A díjazottak közül a 64 éves Fa Nándor az első magyar, aki egyedül kerülte meg vitorlásával a Földet. 1985-től először a Szent Jupát, majd az Alba Regia és a Budapest névre keresztelt, egyaránt saját tervezésű és építésű hajójával szelte a vizeket, 2014-től pedig a Spirit of Hungary vitorlással vágott neki az óceánoknak.

Ezzel a hajóval indult el 2016-17-ben harmadszor is a Vendée Globe földkerülő szólóversenyen, ahol a mezőny legidősebbjeként a nyolcadik helyen ért célba. Ezt követően jelentette be, hogy visszavonul a versenyzéstől.

A bizottság indoklása szerint az emberi teljesítőképesség határait feszegető Fa Nándor a szorgalom, a fegyelmezettség és a kitartás bajnoka, aki teljesítményével beírta magát az egyetemes sport történelemkönyvébe.

Életmű kategóriában diplomát kapott Halmos Imre testnevelő tanár, a Testnevelési Főiskola Labdajáték Tanszékének volt tanszékvezetője, az egyetem gyémántdiplomása, valamint Nagy János birkózó és sportkönyvszerző.

A 87 esztendős Halmos volt a KSI alapító igazgatója, szerepelt a kézilabda-válogatottban, kiváló teniszező, kosárlabdázó, majd kézilabda és tenisz mesteredző volt, s emellett számos sportszakmai könyvet írt és szerkesztett.

A korábbi olimpikon és Európa-bajnoki ezüstérmes Nagy János a Hogyan válasszak sportágat? című, hatszáz oldalas könyv szerzője, amely a hazai és a nemzetközi sportirodalomban egyaránt hiánypótló műnek tekinthető.

Trófea elismerésben részesült a sport szolgálatában végzett tevékenységéért Császári Attila világbajnoki ezüstérmes öttusázó, később a magyar és az európai szövetség elnöke, továbbá a fair play eszméjének népszerűsítéséért Buzgó József öttusázó, edző, sportújságíró, a Bravo Sport, a Sztár Sport, majd a Nemzeti Sport korábbi főszerkesztője.

Sportszerű cselekedetéért diplomát kapott többek között Harcsa Norbert ökölvívó, aki elcsípett egy kisgyermeket meglopó tolvajt, s emiatt lekéste profi mérkőzése mérlegelését, valamint Sidi Péter sportlövő, aki a bolognai világkupa-döntő szuperfináléjában saját lőszereiből segítette ki versenyzőtársát, s így orosz riválisa nyerte meg a versenyt.

A díjazottak:
fair play cselekedet:
———————
diploma:
Tomka Boáz (kerékpáros)
Harcsa Norbert (ökölvívó)
Kovács Gábor Zsigmond (íjász)
Jenes Győző és a Free Air Siklóernyős Sportegyesület
Sidi Péter (sportlövő)
Bánfi Zsombor, Némedi Ádám (öttusázók)

a sport szolgálatában:
———————–
trófea:
Császári Attila (öttusázó, sportvezető)
diploma:
Bognár Miklós Kornél (tanár, edző)
Hajdu János (kézilabdaedző)
Mészárosné Korényi Olga (úszóedző)
Blednik László (gyorskorcsolya, edző)
Balogh Anikó (kajak-kenu, edző)

a fair play eszméjének népszerűsítése:
————————————–
trófea:
Buzgó József (öttusázó, edző, újságíró)
diploma:
Fradi Suli Program
Balogh Enikő (hosszútávfutó)

szabadidősport:
—————
diploma:
Hajdúhadház polgármestere (Csáfordi Dénes) és kosárlabdaedzői (Walke Károly és Győri Béla)

életmű:
——-
trófea:
Fa Nándor (vitorlázó, hajótervező, hajóépítő)
diploma:
Halmos Imre (testnevelő tanár, edző)
Nagy János (birkózó, sportkönyvszerző)

művészet-tudomány:
——————
trófea:
Magas István (vízilabdázó, közgazdász)
diploma:
Sasvári Sándor (színművész, énekes)

 

(magyaridok.hu)

Na mit szólnak majd a libsik? – Meghosszabbítaná a kilakoltatási moratóriumot a KDNP

Jujj micsoda brüsszeli sivalkodás lesz itt – A Szabadságpárttal fog kormányozni Kurz