in

Elérte Európát a brutális hurrikán, halottak is vannak – Vajon létezik az irányított időjárás?

120 éve nem volt olyan, hogy egy „szezonban” tíz hurrikán keletkezett az Atlanti-óceán felett.

Rekordok dőlnek meg sorra a nap folyamán. 1851 óta dokumentálják a hurrikánokat, azóta ilyen erős forgószél nem fordult az európai partok felé. 120 éve nem volt olyan, hogy egy „szezonban” tíz hurrikán keletkezett az Atlanti-óceán felett. Idén az Ophelia a tizedik. Nagy-Britanniát 1703-ban és 1987-ben sújtotta hatalmas vihar, erejében hozzájuk mérhető a mostani hurrikán, de azok észak-atlanti viharok voltak, nem pedig trópusi eredetű hurrikánok.

 

Ugyanazok az információk hangzanak el a hírekben, mint az idei „sűrű” hurrikánszezonban, csakhogy ezúttal nem Texas vagy Puerto Rico a helyszín, hanem Írország és Skócia. A legfrissebb meteorológiai előrejelzés szerint a hurrikán legerősebb központi része Írország és Észak-Írország nyugati partvidékén halad végig, érinti Skócia északi és középső térségeit, és kedd hajnalban hagyja el a Brit-szigeteket északkelet felé.

Óriási hullámok ostromolják Észak-Írország partjait

Forrás: AFP/Paul Faith

Már halálos áldozata is van Írországban az Ophelia trópusi viharnak, és több mint százezer lakásban szűnt meg az áramszolgáltatás az Ír Köztársaságban, miután a hurrikán óránkénti 120-150 kilométeres sebességű széllökésekkel megérkezett az ír sziget fölé. Az RTE ír közszolgálati műsorszolgáltató jelentése szerint Írország délkeleti részén halt meg egy nő, akinek a kocsijára fa dőlt a vihar miatt. A kocsiban nem ült más.

Az Ophelia hurrikán műhold képe az Atlanti-óceán felett

Forrás: AFP/-

Az Ophelia a legkeletibb hurrikán, amely az atlanti hurrikánszezonokról szóló tudományos adatgyűjtések kezdete (1851) óta valaha is kialakult. Szokatlan módon nem az Egyenlítő környékén, hanem az északi szélesség 30. foka körül jött létre. Rendkívül erőteljes déli légáramlása az orkánnal és az esőzésekkel együtt trópusi levegőt is hozott: hétfő délután Nagy-Britannia középső és délkeleti térségeiben 25 fok meleg volt. Az átlagos októberi hőmérsékleti maximum 15 fok. De máshol is az őszi évszakhoz képest extrém magas hőmérsékleteket mértek: Spanyolországban 36, Marokkóban 40 Celsius-fokot.

Nemcsak meleg levegőt hozott magával Ophelia, hanem a Szahara porát, illetve a spanyolországi és portugáliai erdőtüzekből származó hamut és kormot. Ennek köszönhetően Angliában igen ritkán látható természeti jelenséget tapasztalnak: a napkorong az égen vörös színű és mintha finom, fátyolos köd lenne, olyanok a látási viszonyok.

Egész nap ilyen vörös a napkorong Anglia egén

Forrás: AFP/Hans Lucas/Martin Bertrand

Az Azori-szigetek irányából északkelet felé tartó hurrikán a korábbi hármas fokozatról egyes fokozatúvá szelídült az Atlanti-óceán hűvösebb északi vizei felett, és a szárazföld fölé érve fokozatosan tovább gyengül, de az ír és az észak-írországi hatóságok ennek ellenére a legmagasabb szintű riasztást adták ki a sziget egész területére. Hétfőn Írországban és Észak-Írországban az összes általános és középiskola zárva maradt. Észak-Írországban délben bezártak a bíróságok is. Leo Varadkar ír miniszterelnök Twitter-üzenetében azt kérte, hogy a lakosság csak a lehető legszükségesebb esetben keljen útra, és aki teheti, maradjon otthon.

FRA – WEATHER – Az Ophelia hurrikán a szaharai port és a spanyol erdőtüzek hamuját egészen a Brit-szigetekig vitte el

Forrás: AFP/Hans Lucas/Martin Bertrand

A Nagy-Britanniából Írországba és Észak-Írországba közlekedő kompjáratok jelentős részét leállították, a dublini repülőtéren 130 járatot töröltek. Az észak-írországi főváros, Belfast két repülőtere azt javasolta, hogy az utazók ellenőrizzék, indul-e a járatuk. Elhalasztotta hétfőre tervezett belfasti látogatását Bill Clinton volt amerikai elnök, aki az észak-írországi belpolitikai patthelyzet feloldásában kíván segédkezni a pártok közötti közvetítéssel.

Ház méretű hullámok csapnak ki a partra a délnyugat-angliai Penzance-ben

Forrás: MTI/AP/PA/Ben Birchall

A londoni védelmi minisztérium közölte, hogy a brit hadsereg három zászlóalját (1200 ember) készenlétbe helyezték, arra az esetre, ha a közeledő ítéletidő bárhol komolyabb incidenseket okozna, de a helyi hatóságoktól egyelőre nem érkezett konkrét segítségkérés. Írország hadserege is felkészült rá, ha segíteni kell a polgári lakosságot az erős szél, illetve a partokat ostromló hullámok elleni védekezésben.

Az Ophelia hurrikán felkorbácsolja a tenger hullámait

Forrás: MTI/AP/PA/Ben Birchall

Az Ophelia napra pontosan 30 évvel az utóbbi három évszázad legpusztítóbb nagy-britanniai vihara után érkezett. Az azóta is csak Nagy Viharnak nevezett természeti csapás 1987. október 16-ának hajnalán tört be Nagy-Britanniába az Atlanti-óceánról, 180-200 kilométeres széllökésekkel. A vihar 18 halálos áldozatot, 15 millió kidöntött fát, több százezernyi elsodort háztetőt, több tízezer összetört járművet hagyott maga után. Ez volt 1703 óta a legsúlyosabb időjárási katasztrófa Nagy-Britanniában.

(origo.hu)

Ezt mondta a miniszterelnök Kurznak – Orbán már üzent is Kurznak

Soros-csicskák akcióban – Álvitát folytat a Helsinki Bizottság