in ,

Elege lett a németeknek – A németek kétharmada szerint rossz irányba mennek a dolgok a migrációs válság óta

A németek kétharmada szerint negatív irányba változott Németország a nemzetközi migrációs válság három évvel ezelőtti elmélyülése óta – mutatta ki egy vasárnap ismertetett felmérés

Bild am Sonntag című vasárnapi lap megbízásából készített felmérés alapján a németek 66 százaléka szerint negatív, 17 százaléka szerint pozitív irányba változott hazájuk az utóbbi három évben.

Fotó: AFP

A felmérést abból az alkalomból készítették, hogy Angela Merkel kancellár három éve, 2015. augusztus 31-én tette híressé vált kijelentését, amely szerint Németország megbirkózik a bevándorlási válsággal, „sikerülni fog, megoldjuk” (wir schaffen das), majd négy nappal később Werner Faymann akkori osztrák kancellárral úgy döntött, hogy Ausztrián keresztül Németországba utazhatnak a Magyarországon az osztrák határ felé gyalog elindult menedékkérők.

Az utóbbi három év megváltoztatta az országot”

– mondta a Bild am Sonntagnak Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter, aki kezdettől fogva élesen bírálta a kancellár 2015. szeptemberi döntését.

Azóta „a tolerancia szintje süllyedt, a migráció kérdése körüli félelmek és aggodalmak pedig felerősödtek, és a téma megosztja a társadalmat” – tette hozzá Horst Seehofer.

Az Emnid közvélemény-kutató intézet felmérése alapján a németek 82 százaléka úgy érzi, jelentősen megromlott a társadalmi légkör 2015 szeptembere óta, és csupán 11 százalék nem tapasztal ilyen változást. Minden második német – 50 százalék – úgy érzi, hogy túl sok menedékkérő érkezik az országba, és mindössze 4 százalék tartja túl alacsonynak az érkezők számát.

A menekültügyi rendszer keretében zajló migráció mint veszélyforrás 2015-ben jelent meg a német társadalom félelmeinek sorában, előtte főleg a természeti katasztrófáktól és a gazdasági válságtól tartottak a németek. Ez a fajta félelem 2016-ban a leginkább jellemző, akkor a német lakosság 66 százaléka érezte úgy, hogy a migránsok beáramlása túlterheli az államot és a társadalmat. Tavaly enyhült az aggodalom, de a menedékérő migránsok által elkövetett késes támadásokról és gyilkosságokról szóló hírek révén erősödik a félelem valamennyi idegentől – mondta a lapnak Borwin Bandelow pszichiáter.

A göttingeni egyetem félelmek kutatására szakosodott professzora szerint ez nem lesz tartós állapot, az idegenek helyét előbb-utóbb átveszi egy másik félelemforrás. A szakértő kiemelte, hogy a németek eleve hajlamosabbak a félelemre, mint más nemzetek. Ennél jóval reálisabban közelített a helyzethez Seehofer, aki szerint viszont a migráció tartósan gond lesz.

A migráció kihívása sok évig foglalkoztat majd még bennünket”

– mondta a miniszter az MTI szerint, hozzátéve, hogy a Németországba érkező menedékkérők száma ugyan visszaesett,

de a migrációs nyomás fennmaradt, ezért sürgősen európai megoldásra van szükség, amelytől sajnos még mindig nagyon messze vagyunk.”

(forrás: Bertha László, 888.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Ebből libsi hiszti lesz – Rétvári Bence: a népmesék a nemzet szempontjából is fontosak

Nem stadion – Elkészült Érd új hídja az iskolakezdésre