in

Egyik ellenzéki párt sem tud labdába rúgni vidéken

Miskolcon, Sopronban és Veszprémben is a Fidesz–KDNP jelöltjei nyerték az időközi önkormányzati választást vasárnap

Miskolcon, Sopronban és Veszprémben is a Fidesz–KDNP jelöltjei nyerték az időközi önkormányzati választást vasárnap – mindhárom helyen azért kellett szavazni, mert a korábbi képviselő országgyűlési mandátumot szerzett. Deák Dániel, a Figyelő munkatársa szerint az ellenzéki pártok nem tudtak válaszokat adni a vidéket érintő kihívásokra.

Veszprémben a szavazatok több mint 80 százalékával lett képviselő Kovács Áron, Sopronban a szavazatok 69 százalékát kapta Filep Márk, Miskolcon pedig több mint 60 százalékot kapott Nagy Ákos, a kormánypártok jelöltje.

Átalakultak az erőviszonyok

Jelentősen átalakultak 2010-ben a erőviszonyok Magyarországon, a balliberális pártok visszaszorultak a vidéki településeken, vannak olyan körzetek, ahol nagyjából 10-20 százalékos támogatottsági tartományban helyezkedik el a népszerűségük – mondta Deák Dániel politológus, a Figyelő munkatársa a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Úgy folytatta: 2010-ben már a Jobbik is megjelent a választásokon, így az ellenzéki térfél megosztottsága nőtt a vidéki szavazótábor egészében. Ebből adódik, hogy egyik ellenzéki pártnak sincs akkora támogatottsága, ami megközelítené a Fidesz–KDNP népszerűségét.

Székesfehérvár, 2018. április 6. A Fidesz központi kampányzáró rendezvényének kezdésére várakozók Székesfehérváron, a Városház téren az Országalmánál 2018. április 6-án. A rendezvényen Orbán Viktor miniszterelnök, pártelnök mond beszédet. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt(Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A balliberális pártok visszaszorultak a fővárosba, sőt, a józsefvárosi időközi választás eredménye megmutatta, hogy már a fővárosban sem képesek teljes összefogással legyőzni a kormánypárti jelöltet – mondta Deák.

 

A Jobbik ott gyengül, ahol eddig erős volt

A Jobbiknak korábban erős bázisa volt vidéken, a most megalakult Mi Hazánk Mozgalom egy szélsőjobboldali kihívója lett a pártnak, ahová sok jobbikos politikus átment a vidéki alapszervezetekből – közölte Deák Dániel.

Hozzátette: ennek eredményeképpen a Jobbik most ott gyengül, ahol eddig erős volt.

A mostani időközi választásokon az látszik, hiába fogtak össze az ellenzéki pártok a Jobbiktól kezdve a Demokratikus Koalícióig, a jobbikos szavazók azt mondták, nem adják le voksukat egy balliberális párt által támogatott jelöltre – mondta a politológus.

Itt meghallgatható a beszélgetés:

A Mi Hazánk Mozgalom kikezdte a Jobbik vidéki táborát

A Jobbik folyamatosan gyengül vidéken, hiszen Toroczkai Lászlóék úgy hívták át az alapszervezeteket a Jobbikból a Mi Hazánk Mozgalomba, hogy az főként a vidéki Magyarországot érintette – mondta.

A Jobbik eddig egyáltalán nem volt erős a fővárosban, amit a mostani országgyűlési választás eredménye is megmutatott, vidéken voltak bástyáik, azonban a Toroczkai-féle mozgalom megerősödése egyértelműen kikezdte a Jobbik vidéki hátországát – vélekedett a Figyelő munkatársa.

A Századvég Alapítvány legfrissebb kutatása szerint a Jobbik-szavazók negyede szívesen adná le szavazatát a Mi Hazánk Mozgalomra – közölte.

A józsefvárosi időközi választás eredménye megmutatta, hogy az ellenzék már a fővárosban sem képes összefogással legyőzni a kormánypárti jelöltet (MTI/Balogh Zoltán)

A kormánypártok vidéken is népszerűbbek

A korábbi szocialista fellegvárakkal kapcsolatban Deák Dániel elmondta: mára egyedül Szeged maradt meg egy ilyen városnak, a többi nagyobb vidéki megyeszékhelyről, illetve településről szinte teljesen eltűntek a balliberális pártok, a kormánypártok pedig teljes mértékben uralni tudják a vidéki választókörzeteket.

Egyik ellenzéki párt sem tud labdába rúgni a vidéki körzetekben, mert nem tudtak válaszokat adni a vidéket érintő kihívásokra. A kampányban a bevándorlás, illetve Európa jövője volt a legfontosabb téma, de ezenkívül számos olyan kérdés van, ami a vidéken élőket érdekli – tette hozzá.

(forrás:www.hirado.hu)

Salvinit nem tudják megtörni

Trump ismét sokkolta a Soros-féle liberálisokat és a médiát